Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Novak Đoković se plasirao u četvrtfinale"Erste Bank opena" u Beču pošto je posle 129 minuta igre pobedio Bornu Ćorića iz Hrvatske sa 7:6 (11), 6:3.

Tako je najbolji igrač sveta napravio ključni korak ka odbrani prve pozicije na ATP listi i sada je sasvim jasno da će godinu po šesti put završiti kao kralj svetskog tenisa.

PROČITAJTE JOŠ:

To je do sada jedino pošlo za rukom Amerikancu Pitu Samprasu.

Kada je reč o meču sa Ćorićem, bio je ovo novi, četvrti trijumf Đokovića u isto toliko mečeva sa teniserom iz Zagreba i ponovo bez izgubljenog seta.

Međutim, nije bilo nimalo lako broju jedan – Ćorić je, naročito u tom početnom setu koji je trajao čitavih 75 minuta, igrao odlično i samo su nijanse i čelični nervi Novaka presudile u njegovu korist.

Servirao je Ćorić odlično, bio je dobar i u dugim razmenama udarca, gotovo nepogrešiv na mreži, ali je ponovo zakazao u momentima kada je trebalo da valorizuje sve što je prethodno uradio.

Kada je trebalo da dobije poen i uknjiži set, stegla mu se ruka, a Novak je tada igrao najbolje i to je presudilo.

Nije bilo brejka u tom početnom setu, Novak je u svoja dva servis gema bio suočen sa brejk loptama, ali je uspevao da ih neutrališe dobrim servisima i sigurnim udarcima.

I onda smo došli do neverovatnog taj-brejka u kojem je Ćorić imao četiri set lopte, ali je Novak i to uspeo da izdrži, iskoristi svoju treću set priliku i dobije taj deo igre sa 13:11.

To je promenilo momentum meča – Novak je uspeo rano u drugom setu, tačnije u trećem gemu, da dođe do brejka, potom ga potvrdi i povede sa 3:1.

Usledio je dug gem u kojem je Đoković na servis protivnika propustio tri brejk prilike, ali nije ga to sputalo.

Napravio je novi brejk u devetom gemu i tako posle ostvario novu pobedu, 39. u ovoj sezoni.

Novak će igrati u četvrtfinalu tek u petak, a tamo će odmeriti snage sa boljim iz meča između Poljaka Roberta Hurkača i Italijana Lorenca Sonega.

……………………………………

TOK MEČA:

DRUGI SET: 

6:3 – KRAJ MEČA! Novak je u četvrtfinalu!

Nije iskoristio Novak prvu meč loptu. Tačnije, nije prošao taj pasing šot posle duge razmene udaraca. Novu grešku je napravio Novak iz bekhenda za prednost Ćorića, ali je Đoković smečovao na mreži za izjednačenje u gemu.

Imao je Borna novu prednost, ali je opet nije iskoristio. I onda, Nova meč lopta za Novaka, koju koristi! Kao i u prvom kolu protiv Krajinovića, isti rezultat, 7:6, 6:3!

5:3 – Sjajan poen Novaka za kraj gema

Na 30:30, Novak je odlično servirao, a Ćorić izbacio lopticu u aut iz riterna. I onda nestvaran poen! Tačnije , poen meča!

Šta je sve stigao Novak… To je za nevericu! Na kraju forhend volej je rešio poen i gem i sada broju jedan nedostaje gem da ostvari pobedu i plasira se u četvrtfinale.

4:3 – Ćorić se još drži

Ne predaje se Zagrepčanin, smanjio je na 4:3 posle gema u kojem je broj jedan odvojio dva poena. Novak je svestan da je servis sada ključan.

4:2 – As za kraj gema

Mučio se Novak pomalo sa servisom, ali je na 40:15 uspeo da pogodi novi as i tako zadrži prednost brejka.

3:2 – Tri propuštene brejk lopte

Dug, dramatičan gem, Novak je imao tri prilike da načini novi brejk, ali Ćorić se izvukao. Svejedno, Novak i dalje ima prednost od jednog brejka.

3:1 – Potvrda brejka

Lagano potvrđen brejk Đokovića, vodi sa 3:1 i na putu je da uspešno završi ovaj set i meč.

2:1 – BREJK ĐOKOVIĆ!

Greška Ćorića iz bekhenda donela je Novaku brejk loptu u ovom setu. I onda je Borna napravio i prvu duplu servis grešku i tako poklonio brejk Đokoviću. Srpski tenisr vodi sa 2:1.

1:1 – Lagan gem za Srbina

Uspeo je Novak takođe lako da dođe do prvog gema u drugom setu.

0:1 – Gem za Bornu

Hrvatski teniser je dobio prvi gem u drugom setu. Izgubio je samo jedan poen.

PRVI SET:

TAJ-BREJK:

Neverovatan, maratonski taj-brejk. Hrvat nije iskoristio šest set lopti, Đoković je iskoristio treću priliku i posle 75 minuta igre vodi.

1:0 – Greška Ćorića iz forhenda

2:0 – Borna greši i iz bekhenda

2:1 – Servis viner Ćorića

2:2 – Polu-volej Novaka, loptica u mreži

3:2 – Servis viner Đokovića

3:3 – As Ćorića

3:4 – Precizan forhend volej Ćorića

4:4 – Odličan bekhend volej Novaka

5:4 – Nova greška Ćorića iz forhenda

5:5 – Greška Đokovića

5:6 – As Ćorića

6:6 – Odbrambeni forhend volej Novaka

6:7 – Greška Novaka pri izlasku na mrežu

7:7 – Veliki promašaj Ćorića iz forhenda

7:8 – Smeč Ćorića

8:8 – Greška Ćorića iz forhenda

9:8 – Slab ritern Ćorića

9:9 – As Ćorića broj 5

9:10 – Sjajna dijagonala Ćorića

10:10 – Forhend viner Đokovića

11:10 – Greška Borne iz bekhenda

11:11 – Šest as Ćorića

12:11 – Nova greška Borne iz bekhenda

13:11 – Aut! Novak je iskoristio treću set loptu!

6:6 – Borna ne da servis, imamo taj-brejk

Ponovo dobra igra hrvatskog tenisera, Novak je osvojio samo poen i imamo taj brejk početnog seta.

6:5 – Novak opet spasao brejk loptu!

Opet je Borna igrao odlično u ovom gemu, terao je Novaka na udarac više, stigao do nove brejk lopte… Ipak, Đoković nije tek tako broj jedan. Igrao je najbolje kad je najvažnije, dobio je tri poena u nizu i tako obezbedio makar igranje taj-brejka u početnom setu.

5:5 – Borna siguran na servisu

Lagan gem za Ćorića, ponovo bez izgubljenog poena. Igra veoma dobro, otuda imamo ovih 5:5. Pogodio je novi as za kraj gema.

5:4 – Novak se izvukao servisima, spasao dve brejk lopte

Do prve brejk lopte u meču stigao je Ćorić i to za 30:40. Uspeo je Novak da je neutrališe posle dobro konstruisanog poena kojeg je završio smeč udarcem, ali je Borna stigao do nove, snažnom forhend dijagonalom.

Ponovo je Đoković odoleo, pogodio je drugi as u meču, za izjednačenje. Dva servis vinera donela su mu gem, 5:4.

4:4 – Revanš Ćorića istom merom

Zagrepčanin je izjednačio na 4:4. Kao Novak maločas, sada ni Borna nije dozvolio da protivnik osvoji poen u gemu. Sledi nam zanimljiv finiš početnog seta.

4:3 – Gem s nulom!

Konačno jedan ekspresan gem za Đokovića. Nije izgubio nijedan poen, poeni su bili kratki i efektni, a gem je završio prvim as servisom u meču. Toliko ih za sada ima i Ćorić.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

3:3 – Greške iz bekhenda

Dosta greše i jedan i drugi, narčito na bekhendu. Na 30:30, Novak je pogrešio prilikom slajs bekhenda, a onda nije stiago da lopticu, koju je Ćorić skratio, vrati u bolje. Nema brejka ni dalje.

3:2 – Dva poena u gemu maksimum za Bornu

Identičan razvoj situacije kad Novak servira, Borna dođe do 40:30, ali ne može dalje. Ponovo je naterao Novak Zagrepčanina na grešku, čvrsti drži svoj servis, vodi sa 3:2.

2:2 – Borba se razvija

Lako je Novak došao do 0:30, a onda je posle duže razmene udaraca pokušao forhend paralelom, ali je za malo bio neprecizan.

Potom, fenomenalan poen – dobio ga je Ćorić, stigao je jedan poluvolej na neverovatan način, 30:30. Potom je Ćorić pogodio prvi as, da bi Đokovićev ritern završio u autu – 2:2.

2:1 – Forhend za kraj gema

Napravio je Novak prvu duplu grešku u meču, jasno je, ovde više rizikuje na drugom servisu. Još jedan bekhend je bio slab, ali je forhendom zato dobio završni poen na 40:30.

1:1 – Dobri servisi Ćorića

Borna Ćorić je takođe dobro odigrao gem na svoj servis. Izgubio je jedan poen, dobro je servirao, 1:1.

1:0 – Solidan početak

Dobar početak Đokovića. Nekoliko kratkih poena, lako je stigao do 40:0, a onda je bekhend paralela završila u autu.  I naredni bekhend je bio predugačak, ali je iz tog udarca pogrešio i Borna i Novak je poveo u meču.

Meč je počeo, Novak na servisu

Meč u Beču je počeo. Na servisu je Đoković.

Igrači su izašli na teren

Novak i Borna su izašli na teren. Meč će početi uskoro.

Kakav je skor u broju nedelja na vrhu liste?

Federer je na 310, Novak na 292. Prednost Švajcarca se topi…

Novakov skor u Beču

Ovo je Đokovićevo treće pojavljivanje na turniru u Beču. Pre 14 godine izgubio je u drugom kolu, potom je osvojio titulu 2007. Ima skor od 7-1, pokušaće da stigne do osmog trijumfa.

Novak čeka 39. pobedu

Đoković je od početka sezone ostvario skor 38-2. Dakle, pokušaće da ostvari 39. pobedu u 2020. Ćorić se bori za 16. trijumf, izgubio je deset mečeva. I nema titulu od početka godine.

Novak stiže Samprasa

Kalkulacije kažu da Novak pobedom može da obezbedi mesto broj 1 na kraju sezone i tako izjednači rekord Pita Samprasa, koji je godinu šest puta završio kao prvi na ATP listi. Dakle, Đoković ima ogroman motiv.

DOBRODOŠLI

Novak Đoković igra drugi meč na turniru u Beču, a protivnik mu je Borna Ćorić iz Hrvatske.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare