Foto:BOZIC/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia/EPA-EFE/YOAN VALAT/EPA-EFE/TOLGA AKMEN/RODRIGO ARANGUA / AFP / Profimedia

Srpski teniseri dobili su težak žreb i već u prvim kolima ih očekuju pravi derbiji.

Dušan Lajović, Miomir Kecmanović, Filip Krajinović i Laslo Đere su u četvrtak saznali rivale na žrebu US Opena, a od ponedeljka počinju njihove borbe.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi će na teren Krajinović i Đere, dok su za utorak zakazani mečevi Lajovića i Kecmanovića.

Filip Krajinović u prvom kolu US Opena igra protiv Aleksa de Minora, australijskog tenisera koji je 18. nosilac turnira.  Do sada su ova dva igrača odigrala samo jedan meč i slavio je Australijanac nakon preokreta (0:6, 6:4, 6:4) u Sinsinatiju. Srpski igrač bi mogao da savlada rivala, ali ostaje da se vidi u kakvoj se formi zaista nalazi. Na travi je Krajinović igrao maestralno, ali nije imao sreću da dva puta igra protiv Nika Kirjosa igrača koji je uz Novaka Đokovića imao najbolju sezonu na ovoj podlozi.

Ovaj meč neće početi pre 18.30 po našem vremenu u ponedeljak.

Veliku pažnju privlači i meč Danke Kovinić protiv Serene Vilijams jer bi upravo crnogorska teniserka mogla da pošalje Amerikanku u penziju. Najavila je Serena da će se povući nakon US Opena, pa Kovinić ima istorijsku priliku da odigra poslednji meč sa osvajačicom 23 grend slem titule. Taj meč je na programu u utorak od 01.00

Biće posebno zanimljivo u Njujorku ispratiti partije Lasla Đerea koji je dobio jedan od najtežih zadataka na svetu u ovom trenutku. Dobio je Andreja Rubljova, devetog nosioca turnira, i igrača koji je gladan uspeha na grend slem turnirima. Nikada Rus nije uspeo da prođe dalje od četrtfinala, a njegovi topovski udarci bi mogli da naprave problem srpskom igraču. Ipak, Đere dolazi u Njujork sa mnogo samopouzdanja jer je dobio nekoliko taj-brejkova (ranije ove sezone napravio svetski rekord sa 18 izgubljenih zaredom), ali i finalom u Vinston Sejlemu u kom je bolji od njega bio Adrijan Manarino.

Laslo Đere
Laslo Đere; Foto: Tanjug/AP Photo/Chuck Burton

Đere je mogao do treće titule (imao je u prvom setu dve brejk lopte za 4:1), ali je ipak ostao na one dve koje je osvojio na šljaci. Ipak, sve ovo mu je dalo prekopotrebno samopouzdanje, pa je u nedelji pre US Opena skočio čak 25 pozicija i trenutno zauzima 64. poziciju na planeti (to će biti ozvaničeno u ponedeljak).

Rubljov je do sada jednom slavio protiv srpkog igrača, na šljaci Baštada ove godine sa 7:5, 6:4, ali je pre šest godina uspeo da ga Đere savlada na turniru u Kortini (nije ATP nivo) sa 2:6, 7:5, 7:6(6). Ovo bi mogla da bude jedna od poslastica prvog kola pogotovo jer je prava enigma u kakvoj je formi Rus (u Montrealu ga je eliminsao Evans u prvom kolu, u Sinsinatiju Tejlor Fric u osmini finala).

Ovaj meč je na programu u utorak ne pre 18.30.

U utorak će na teren i Dušan Lajović koji je dobio neugodnog rivala u liku Džensona Bruksbija, koji nije nosilac, ali koji je i te kako znao da namuči igrače koji su na papiru bolji od njega. Do sada nisu igrali jedan protiv drugog, a na strani srpskog tenisera je iskustvo jer je čak 10 godina stariji od rivala.

Dušan Lajović
Dušan Lajović; Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Bruksbi ima odličnu sezonu i nekoliko solidnih rezultata, ali na ATP nivou i dalje nema titulu. Krajinović bi mogao da da savet Lajoviću kako da izađe na kraj sa Amerikancem jer su igrali na Kvinsu. Pobedu sezone je Bruksbi upisao protiv Stefanosa Cicipasa na Indijan Velsu, a to mu je dalo veliko samopouzdanje za sezonu u kojoj ima skor od 19 pobeda i 16 poraza.

Lajović pokušava da pronađe staru formu jer je ove godine upisao 10 poraza i čak 20 poraza, a ove godine je na grend slemovima upisao samo dva trijumfa (predaja Pabla Karenjo-Buste na Vimbldonu), pa sada želi da popravi utisak na poslednjem grend slemu u sezoni. Ovaj susret je na programu u utorak ne pre 20.00.

Najbolje na žrebu od svih igrača iz Srbije prošao je Miomir Kecmanović koga u prvoj rundi Otvorenog prvenstva SAD čeka Lirner Tjen, trenunto 1029. igrač sveta. Ovaj mladić ima samo 16 godina i dobio je specijalnu pozivnicu organizatora kao talentovani igrač.

Srpski teniser je prošle godine takmičenje na US Openu završio u prvoj rundi, a nikada u karijeri nije stigao do treće runde. Ove sezone je u Parizu i Londonu stigao do trećeg kola, dok je na Australijan openu takmičenje završio u četvrtoj rundi porazom od Gaela Monfisa.

Foto: EPA-EFE/Jorge Reyes

Kako ne brani poene ovo bi mogla da bude velika prilika za srpskog igrača da napravi dodatan iskorak na ATP listi  i popravi 36. poziciju na planeti. Srpski as je u intervjuu za Nova.rs i poručio da mu je cilj da uđe u Top 20.

„Voleo bih da sezonu završim u Top 20, time bih bio zadovoljan. Ne branim ništa iz 2021, u odličnoj sam poziciji, imam igru, tako da verujem da mogu do najboljih 20 na svetu“, rekao je Kecmanović krajem maja u intervjuu za Nova.rs.

Ukoliko slavi u prvom kolu Kecmanović će igrati protiv boljeg iz duela Taro Danijela i Rišara Gaskea, a u trećem kolu bi potencijalno mogao da odmeri snage sa Rafaelom Nadalom.

Srpski igrač je ranije ove godine u Madridu izgubio na „jednu loptu“ od Španca, pa će sada sigurno biti silno motivisan. Ovo će ujedno biti i prava kruna sezone za igrača koji je jedan od onih koji je najviše napredovao u ovoj godini.

BONUS VIDEO Krajinović na visina zadatka, savladao Andreja Rubljova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram