Foto:Shutterstock/ Leonard Zhukovskya/EPA-EFE/CJ GUNTHER/ USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia/USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Šta se ovo dešava sa tenisom? Dugo nismo imali izjednačeniju borbu za vrh, a za to je zaslužno nekoliko razloga.

Da bi se došlo do ovog zaista ludačkog scenarija jedan od glavnih razloga je što na turniru nema Novaka Đokovića. Svi već znaju da Novak neće učestvovati na US Openu od 29. avgusta do 11. septembra, te da će zbog toga ostati bez 1.200 bodova. Ipak, to je bio samo početak priče…

PROČITAJTE JOŠ

Đoković neće imati priliku da napadne prvo mesto na planeti, a time ga očekuje i veliki pad na ATP listi jer će po završetku turnira imati 3.570 bodova, pa u zavisnosti od drugih tenisera može da ispadne i iz Top 10.

Ipak, još jedan daleko važniji uslov je gužva koja se stvorila na vrhu zbog bodova koje je Novak gubio, a nije mogao da ih brani. Usled toga su oni stigli do tenisera koji nisu bili projektovani da naprave baš tako dobre rezultate (Pablo Karenjo-Busta je postao masters šampion).

Danil Medvedev je trenutno prvi na ATP listi sa najmanjim brojem bodova u istoriji jednog broja jedan. Medvedev ima 6.885 bodova i nekoliko scenarija će ga održati na prvom mestu na planeti. Ipak, njegov tron napadaju Karlos Alkaraz, Stefanos Cicipas, Rafael Nadal, pa čak i Kasper Rud koji bi sa sedmog, mogao da dođe do prvog mesta na svetu. Uz sve to nema na turniru ni Aleksandera Zvereva, koji i dalje ima problem sa skočnim zglobom koji je povredio u polufinalu Rolan Garosa protiv Rafaela Nadala. Zverev je prošle sezone stigao do polufinala gde ga je zaustavio upravo Đoković.

Česte povrede vodećih igrača (uz sankcije ruskim i beloruskim igračima i zabrani ulaska Đokoviću) učinili su da nijedan igrač nije bio konstantan u meri u kojoj je bio ranije. Ovo je dovelo do „gužvanja“ na vrhu ATP liste, pa je sada razika izmešu prvog i osmog na planeti samo tri hiljade ATP bodova. Sve ovo čini da bi po mnogo čemu predstojeći US Open mogao da bude istorijski.

Pošto je sve izuzetno komplikovano, pokušaćemo da kalkulacije svedemo da budu što jednostavnije.

Foto:EPA-EFE/CJ GUNTHER/ USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia/USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Danil Medvedev

Sa Medvedevim je situacija ubedljivo najmanje komplikovana jer sve ima u svojim rukama. Ipak, nakon njega je sve utoliko komplikovanije.

– Ukoliko osvoji titulu Medvedev će biti prvi igrač na ATP listi bez obzira na rezultate ostalih igrača.

– Ukoliko izgubi u finalu od igrača koji nisu Cicipas, Rud ili Alkaraz i ukoliko Nadal ne stigne barem do polufinala.

Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Rafael Nadal

Španac ima najviše šansi da dođe do prvog mesta s obzirom na to da ne brani nijedan bod od prošle godine (nije učestvovao 2021. godine), pa i on kao i Medvedev praktično sve ima u svojim rukama.

– Ukoliko osvoji titulu biće prvi na planeti bez ozbira na rezultate ostalih igrača.

– Bez ozbira na sopstveni rezultat biće prvi ukoliko Medvedev, Cicipas, Alkaraz i Rud ne stignu do finala.

– Ukoliko izgubi u četvrtfinalu i ni Medvedev ni Cicipas ne stignu do finala i ukoliko Alkaraz ili Rud ne osvoje titulu.

– Ukoliko izgubi u polufinalu i Medvedev, Alkaraz i Rud ne osvoje titulu.

– Ukoliko izgubio finale, osim ukoliko sa druge strane ne bude Medvedev.

Karlos Alkaraz

Kada je u pitanju mladi Španac da bi uspeo da dođe do prvog mesta na svetu moraće da obezbedi barem mesto u finalu. Ipak, već u polufinalu će imati tešku prepreku u vidu Rafaela Nadala, ukoliko na turniru ne bude velikih senzacija (što se baš retko dešava).

– Ako izgubi u finalu biće prvi ukoliko ne igra protiv Medvedeva, Alkaraza ili Ruda za titulu i Nadal ne stigne do polufinala

– Ukoliko osvoji titulu, a u finalu za protivnika nema Nadala

Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Dean)

Stefanos Cicipas

Grka čekaju slične kalkulacije kao i Alkaraza, pa i nije toliko teško upamtiti.

– Ako izgubi finale, a sa druge strane mreže se ne nalaze Medvedev, Alkaraz ili Rud i Nadal ne stigne do četvrtfinala.

– Ukoliko osvoji titulu, ali za rivala u finalu nema Nadala.

Kasper Rud

Najveće iznenađenje bi bilo da Danac napravi čudo na US Openu i stigne do titule jer bi time sebi osigurao i prvo mesto na ATP listi ukoliko se steknu ostali uslovi.

– Ako izgubi u finalu biće prvi na ATP listi osim ukoliko za rivale nema Medvedeva, Cicipasa ili Alkaraza i ukoliko nadal ne doće do četvrtfinala.

– Ukoliko osvoji titulu, a u finalu ne igra protiv Nadala.

BONUS VIDEO Novak kao maneken, Đoković prošetao modnom pistom

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare