Foto:Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Umoran, "smoren" od svega što je proživeo nakon dva poraza (singl i dubl) bio je budistički miran. Pričao je odmereno, pa ipak i dovoljno otvoreno.

Grafika: Slađana Đermanović

Adrijan Manarino je daleko od stare forme kojom je znao da iznenadi i namuči i velikane. Izgubio je u drugom kolu Vimbldon od Tomija Pola sa 6:2, 6:4, 6:1 i tako završio učešće.

PROČITAJTE JOŠ

Vidno razočaran je Manarino ušao i potpuno potonuo u stolicu. Želeo je da priča, ali je znao da neće imati mnogo toga lepog da kaže o sebi. Ipak, strpljivo je odgovarao…

„Ovaj turnir je mogao da bude bolji za mene, ali dobro… Nisam srećan svojim izdanjem, nisam igrao dobro jer kada igrate na lepom turniru kao na Vimbldonu uvek želite da se takmičite i igrate dobro. Moram da prihvatim da nije to bilo najbolje izdanje, ali je teško „, počeo je Manarino za Nova.rs.

Francuz je nekada bio i 22. igrač sveta, a sada je nakon čitavog niza povreda tek 86. Ni sa 34 godine ne planira da odustane, i dalje gori u njemu ljubav prema tenisu.

„Teniski, moram da unapredim servis i forhend, možda i kondiciju treba da unapredim. Imao sam dug meč, ali nisam uspeo da se oporavim dobro. Tako je, kako je, nastaviću da radim kao što radim svakog dana i nadam se da neću biti povređen i da ću moći da se takmičim konstantno. Onda ćemo videti dalje.“

Foto:Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ove godine po prvi put od početka Open ere nema bodova na Vimbldonu. Posledica je odgovora ATP na činjenicu da je Vimbldon diskriminisao Ruse i Beloruse i nije im dozvolio da učestvuju.

„Bilo je definitivno manje pritiska, kada dođeš na Vimbldon, navikao si na mnogo stresa jer je to ogroman turnir i mnogi igrači imaju velika očekivanja, ali ove godine kada izgubiš nemaš osećaj kao da gubiš sve. Gubiš malo novca, šansu da odeš daleko na turniru, ali nisi frustriran jer gubiš neke poene i što si mogao da napreduješ na ATP listi. Lakše je prihvatiti sve to kad izgubiš, lakše ‘svariš’ poraz.“

Foto:ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

„Dve se u meni pobiše sile“, pevao je nekada Laza Kostić, a to je i te kako primenjivo na situaciju kroz koju prolazi Manarino.

„Ne volim travu, ali moja igra odgovara ovoj podlozi pogotovo zbog servisa. To je konflikt u meni, uživam na Vimbldonu na terenu, na travi nemam osećaj da mogu da se krećem dobro, plašim se kada trčim po terenu, a to je jedan od najboljih segmenata moje igre. Nije mi lako da dam sto odsto, malo sam ukočen, uplašen i rezultati do sada su bili bolji na travi, pa je ovo veoma čudno“.

Pokazao sam mu fotografiju grčkog košarkaša, plejmejkera Nika Kalatesa, a on je uzvratio vidno iznenađen.

„Ja ličim na njega?“

„Ili on izgleda kao vi“, Manarino se tada i prvi put nasmejao u toku intervjua.

„Da, stvarno vidim da ličimo.“ (smeh)

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Brzo smo se vratili tenisu i pojasnio je da planira da igra u Njuportu posle Vimbldona.

„Ne volim da igram na šljaci, pa moram da putujem u SAD, zatim Vašington i sve redom.“

Otkrio nam je francuski as i šta obično radi pred mečeve, kako izgleda njegov dan.

„Imam neka sujeverja, ali se ne ona razlikuju od velikog do malog turnira. Nikada ne gledam žreb i ne znam ko se nalazi na mom putu. Uvek pripremam meč na isti način, radim sve isto, više je ritual, nego sujeverje. Shvatio sam da moram malo da se udaljim da bi se osećao dobro na terenu.“

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Mnogo se igrača povuklo sa turnira zbog pozitivnih nalaza na koronavirus (Mateo Beretini i Marin Čilić su najveća imena), ali je i Aliz Korne podigla veliku buru kada je priznala „zaveru“ 10 pozitivnih igrača na Rolan Garosu koji su odlučili da to prećute svima.

„Nisam znao ništa o tome što se desilo na Rolan Garosu. Ne znam šta da kažem, prilično je čudna i komplikovana situacija. Moramo da se nosimo sa koronom već dugo vreme, nadam se da će ljudi reagovati kada saznaju da su pozitivni, ali niko ne zna da li će moći da igraju. Ipak, i dalje mogu da zaraze druge ljude. Ne znam kako bih lično reagovao, ali nisam iznenađen da se to desilo. Verovatno će se desiti ponovo u narednim turnirima.“

Francuz ističe i koliko u ovom trenutku ima kvalitetnih igrača na ATP turu i zbog čega je tako teško doći do bodova.

„Dosta sam pao na ATP listi, bio sam povređen dosta prošle godine. Samo želim da ostanem zdrav jer sam prolazio kroz sve te povrede i anksioznost jer nisam znao da li ću moći da se vratim na 100 odsto, da li ću moći da se takmičim. Samo želim da se sklonim od tih problema, pa ćemo videti kako će se sve razvijati. Želim da se vratim barem u Top 50 do kraja godine, ali ne znam… Ovo je izuzetno takmičarski zahtevan sport, možeš da igraš veoma dobro i da i dalje izgubiš od igrača koji su 80. ili 90. na svetu. Kvalitet tenisa je veoma visok, ima mnogo dobrih igrača sada. Moj cilj je da svakog dana odradim najbolje i da na kraju ne žalim.“

Nije želeo da istakne šta je teže – psihički ili fizički deo povratka na teren nakon povrede.

„I jedno i drugo. Uvek se plašiš da se ne povrediš opet, imaš osećaj da ne možeš da daš sve od sebe na terenu, ali takođe kada imaš dugi period kada ne igraš teško je vratiti u dobroj formi. Treba ti vremena da se navikneš na takmičenje, da ideš meč po meč, možeš da treniraš mnogo, ali igranje meča je uvek drugačije. Nije lako i to je nešto kroz šta ne želim da prolazim ponovo“, završio je Manarino za Nova.rs.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Kako je Kirjos savladao Krajinovića

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar