Foto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia, Julian Avram / Zuma Press / Profimedia, Daniel Bockwoldt / AFP / Profimedia, CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia

Možda je činjenica da Novak Đoković ima najviše šanse da ode najdalje i uzme trofej na US Openu, ali treba baciti oko i na ostale srpske igrače koji svoj turnir startuju od ponedeljka.

Srbija će imati čak osam predstavnika u muškom i ženskom žrebu, pa ćemo se osvrnuti i na to gde su i kakve šanse imaju ostali momci i devojke pored Novaka.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da Novaku kao prva prepreka stoji Holger Rune, ali će ostali srpski predstavnici uglavnom imati teže zadatke.

Zato ćemo početi sa Ninom Stojanović. Nina u prvom kolu turnira igra protiv Arine Sabalenke. Nažalost, male su šanse da prođe drugo kolo.

Jeste Nina snažna i igra solidno, ali će teško u ponedeljak na utorak od jedan čas iza ponoći moći da izađe na kraj sa opasnom udaračicom kakva je druga teniserka sveta.

Da ima slabosti, Sabalenka je pokazala u Sinsinatiju porazom od Paule Badose, ali treba napomenuti da i Paula zaista igra fantastično, što se ne može za sada reći za Stojanovićevu koja voli da igra slično kao Arina – agresivno.

Njih dve se dugo nisu sastale, od 2017. ali je do sada Sabalenka svaki put bila bolja od Srpkinje.

Druga srpska predstavnica Ivana Jorović startuje turnir oko 21 i 15, u zavisnosti od toga kada mečeve završe Lopez i Zapata Miraljes i Ribakina – Sasnovič.

Njena rivalka je Kamila Osorio Serano, poznata po tome što je između ostalog pobedila i u Beogradu na turniru.

Tu je možda i stavka gde Ivana može da traži šansu – ukoliko se bolje snađe na betonu od 19-godišnje rivalke, onda može u drugo kolo.

Ne ohrabruje to što je Jorovićeva izgubila u Čikagu od Klare Burel, tako da će biti interesantno gde će tražiti tačku pritiska na Kolumbijku.

Sva je prilika da će morati da skraćuje uglove i menja ritam, da bi otišla dalje gde je možda sačeka Ons Žaber ili Aliz Korne.

Obe teško da će odgovarati srpskoj igračici, tako da bi bilo lepo iznenađenje ako bi prošla dalje od druge runde.

Olga Danilović po renkingu ima ulogu favorita protiv Ališe Parks, jer je 101 poziciju bolje plasirana na 145. mestu.

Olga Danilovic
Olga Danilović Foto:Srdjan Stevanovic za TSS

Uprkos tome, svedoci smo da Olga igra na mahove, da ume da udara lopticu vrhunski i odigra nekoliko dubokih i preciznih poena, a onda da napravi seriju grešaka.

Nekonstantnost ju je koštala i do sada više puta, ali bi prvo kolo trebalo da prođe. Već je jednom imala iskustvo igranja na grend slemu u Australiji, prošla je prvu rundu, što sada ne bi ponovila bar isti rezultat?

U drugoj rundi potencijalno ide na Naomi Osaku ili Mariju Buzukovu, pa se teško može reći da je i njoj žreb bio naklonjen. Jasno je da će morati da popravi plasman ako bude želela da ubuduće izbegava najteže rivalke u uvodnim rundama turnira.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mada, uz malo sreće, mnogo koncentracije i računanje da je Osaka uzdrmana još uvek od svega što joj se dešavalo prethodnih nedelja, možda Olga može da napravi čudo.

Njen meč prvog kola počinje u ponedeljak uveče posle 21 sat i mečeva Lajovića i Pera, odnosno Džirona i Oanga.

Kada je reč o muškarcima, možda najviše sumnji postoji kod Miomira Kecmanovića. Riderneh nije naivan rival, već je pobeđivao i neke ozbiljne igrače poput Janika Sinera.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Igrao je u četvrtfinalima Baštada i Gštada, kao i u polufinalu Kicbila. U Gštadu ga je zaustavio Laslo Đere, dok je u Kicbilu pobedio Filipa Krajinovića.

Na betonu je u Vinston Sejlemu izgubio od Žila Simona već na startu, pa to može da bude dobar znak za Kecmanovića koji je pobedio Francuza u jedinom međusobnom meču u Beogradu.

Miomir može do drugog kola, gde bi mogao da iznenadi i Kamerona Norija ili Karlosa Alkaraza. Nijedan od njih nije neprelazna prepreka, ali u trećem kolu može da mu dođe Cicipas, pa će Kecmanović teško dalje od druge runde.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Krajinović može da pobedi svakoga kada je raspoložen, ali može i da izgubi od svakoga kada je „odsutan“ s terena.

Zato se nikad ne zna šta se od njega može očekivati, pa je možda i najteži za predviđanje. Sjajni napadi i elegantne loptice iz forhenda trebalo bi da zaobiđu Gvida Pelju u prvom kolu.

Već u drugom može da naleti na Frensisa Tijafoa, sa kojim bi mogao da se pomuči ako Tijafo bude fizički potpuno u meču.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Filip može i do četvrtog kola, jer mu je Roberto Bautista Agut (ili Feliks Ože-Alijasim) potencijalni rival u trećem. Krajinović ima kapacitet da sa njima izađe na kraj, pa može daleko da dogura ako bude igrao kako valja.

To zavisi i od činjenice da li je iza sebe ostavio poraz iz finala Hamburga. Njegov meč igra se od oko 20 sati.

Dušan Lajović od muškaraca ima možda najveću enigmu pred sobom. Benoa Per ume da odigra spektakularno, a onda se ohladi i počne da predaje poene.

Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Francuz je „luda glava“, pa će Lajović morati da se „hrani“ skorašnjom pobedom nad Feliksom Ože-Alijasimom da bi prošao Pera.

I da računa na to da će Francuz mislima biti u nekom pabu, umesto sa reketom u ruci. Realno je da Duci može da pobedi, posebno ako želi da se revanšira Peru za poraz u pet setova na US Openu 2016. godine i ako Benoa nije na svom najvišem nivou.

Lajović će prvi na teren od 17 časova u ponedeljak, a ako prođe, naredni rival može da mu bude Gojovčik ili Umber. Uz malo sreće, u trećoj rundi Lajović može da naleti na Garina ili Milmana, pa se ne može reći da mu je žreb bio loš.

Laslo Đere Roland Garros
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Poslednji srpski predstavnik u Njujorku je Laslo Đere. Njegov prvi rival u utorak je Denis Kudla, pa će Laslo morati bolje od izdanje koje je prikazao nedavno protiv Sebastijana Korde.

Sa Kudlom zna šta može da očekuje kada je reč udarcima i pitanje je samo kako će se prilagoditi defanzivom i kontrama na Denisove napade.

Ukoliko u tome uspe, može da prođe i eventualno ode na Lorenca Sonega, gde je ipak Italijan favorit za treće kolo.

BONUS VIDEO: Novakova dvadeseta grend slem titula

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar