Majkl Džordan, Flojd Mejveder i Rodžer Federer
Foto: Instagram screenshot / floydmayweather; Foto: EPA/KAI FOERSTERLING; EPA/ALEXANDRA WEY

1.000.000.000. Poslednjih godina ljubitelje sporta toliko često "bombarduju" hiljadama, milionima, stotinama miliona dolara, evra, funti, čega god, da se percepcija o milijardi potpuno izmenila. Od skoro se i o njoj priča kao o normali, a istina je da među sportistima milijardera ima samo četiri imena. Peto mesto bi mogao već ove godine da zauzme Rodžer Federer.

Klub milijardera je toliko mali, da bi svi sportisti u istoriji sa ovolikom zaradom mogli da stanu za jedan sto, pa čak i u jedan automobil.

Švajcarski teniser bi do kraja 2021. godine trebalo da se pohvali da na računu ima čak devet nula, baš kao što su pre njega u tome uspeli Majkl Džordan, Tajger Vuds, Flojd Mejveder i od nedavno i Kristijano Ronaldo.

PROČITAJTE JOŠ

Federer je prošle godine odigrao tek dva turnira, a u 2021. godini tek dva meča. Prošao je kroz dve operacije kolena i trenutno se u Ženevi priprema za povratak na teren, te hvata pravu formu za Rolan Garos.

Sa 40 godina (napuniće 8. avgusta) i dalje ne razmišlja o penziji, ali se sve česće svode računi o njegovoj karijeri.

Uz 20 grend slem titula i sijaset rekorda, ostaće upamćeno i da je prvi teniser koji je postao milijarder.

Samo od turnira je u karijeri prihodovao 129 miliona dolara i po tome je uspešniji samo Novak Đoković.

„Forbs“ je najavio da bi Federer već 2020. godine mogao do milijarde, ali je propustio gotovo čitavu godinu, pa je taj cilj odložen (barem privremeno).

Švajcarac je već dve decenije idealna sportska zvezda koju svaki sponzor želi da privoli da sarađuje sa njim. Brendovi su impresivni, pa tako samo od toga što na zglobu nosi „Roleks“ kada podiže trofeje i fotografiše se prihoduje oko 15 miliona svake godine.

Foto: EPA/ANDY RAIN

Nije poznato koliko automobila marke „Mercedes“ ima u svojoj garaži jer svake godine dobije barem jedan od brenda, koji mu uz to plaća i pet miliona dolara.

Od nedavno na reklama vidimo i Federera kako priprema testeninu za šta zaradi više nego bilo koji kuvar kome je to profesija (godišnje oko 40 miliona), reklamira luksuzni „Moet“, tu su „Lindt“, „Kredit Svis“ i mnogi manji sponzori, te proizvođači različitih sportskih oprema.

Odavno je poznato da Federer ima izuzetan njuh za biznis, a ne samo za tenis. Ugovore je sklapao proračunato (ima nekoliko doživotnih), ali je nedavno odlučio da odbaci „Najki“ kako bi promosivao svoju liniju patika i potpisao unosni ugovor sa drugim proizvođačem patika.

Nedavno je kupio novu „peRFektnu kuću“ kraj obale Ženevskog jezera, a to ga je koštalo „tričavih“ 6,5 miliona evra. Uostalom, šta je to za čoveka koji je verio suprugu Mirku prstenom od milion dolara.

Među milijarderima je svakako očekivano da se najviše bogatstvom šepuri čovek čiji je nadimak „Novac“ (Money) – Flojd Mejveder.

Legendarni bokser je odlučio da izađe iz penzije kako bi 6. juna boksovao na egzibiciji, a još uvek nije poznato koliko će novca zaraditi od jedne borbe sa Jutjub zvezdom Loganom Polom.

Foto: Instagram screenshot / floydmayweather

Bahatost Mejvedera često ne poznaje granice, pa ćemo navesti tek nekoliko primera.

Zna da nikada ne nosi istu odeću dva puta, da redovno kupuje nove patike za svaki izlazak, da ima sopstvenog kuvara (obrok i po 1.000 dolara), a zaposlio je i sopstvenog frizera (da, dobro ste primetili da je Flojd zapravo ćelav).

Uz to ne možemo da ne pomenemo njegovu impresivnu garažu u kojoj se nalazi i 4,8 miliona evra vredan automobil Koenigseg CCXR Trevita koji razvija brzinu do 409 kilometara na čas. Tu se nalaze i dva Bugati Vejrona od po dva miliona, Bugati Grand sport od 2,2 miliona, tri Ferarija, Porše…

Kristijano Ronaldo je prvi stigao do devet nula na računu od svih fudbalera u istoriji. Samo od ugovora sa klubovima je u 17 godina karijere prihodovao 650 miliona dolara, a do leta 2022. će u Juventusu zaraditi 115 miliona.

U 2020. godini je zaradio 105 miliona evra, što ga stavlja na četvrto mesto svih poznatih ličnosti u svetu i tik iza Federera!

Otkriveno je da je novembra 2016. godine potpisao doživotni ugovor sa „Najkijem“ po kome će ukupno zaraditi milijardu dolara, a samo bonus za paraf je bio 100 miliona.

Naravno, Ronaldo je od svog imena napravio brend, pa tako imamo „CR7“ liniju parfema, odeće, donjeg veša, a od nedavno i lanac hotela.

Ronaldo u garaži ima najmanje 19 automobila koji vrede oko pet miliona dolara. Na trening može da ide Bugati Vejronom (1,7 miliona), Lamborgini Aventadorom (318 hiljada dolara), Audijem, Bentlijem, Aston Martinom, Maseratijem, nekim od tri Ferarija…

Majkl Džordan, po mnogima najbolji košarkaš svih vremena, „težak“ je oko 1,6 milijardi dolara.

Pokazao je da talentovan za mnoge sportove, ali je i imao najbolju karijeru u biznisu od bilo kog bivšeg atlete.

Postao je prvi milijarder svih vremena od brenda „Air Jordan“ koji je stvorio u saradnji sa „Najkijem“, a patike koje nose njegov logo i danas predstavljaju pravo kolekcionarsko izdanje. Malo je poznato da je „Adidas“ odbio da potpiše ugovor sa njim na početku karijere, iako je Džordan pokušavao svim silama da sarađuje sa svojim omiljenim proizvođačem. Tako je Džordan podigao „Najki“ na potpuno novi nivo.

Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Samo od plate je zaradio „tek“ 90 miliona, 63 u poslednje dve sezone, pa je bogatstvo zaradio upravo kroz brend odeće.

Džordan poseduje 97 odsto Šarlot Hornetsa, a svake godine prihoduje oko 145 miliona (poređenja radi, Lebron Džejms je na oko 90 miliona).

PROČITAJTE JOŠ

Poseduje nekoliko restorana na Floridi, ima svoj restoran u Čikagu, napravio je svoj brend tekile, ima privatni avion, kupio je kuću iz snova 2012. godine za 12,8 miliona dolara, kuću u Šarlotu, dok imanje u Čikagu prodaje za 29 miliona. Ovo je samo delić svega onog u čemu Džordan uživa.

Tajger Vuds se trenutno oporavlja od jezive saobraćajne nesreće, nakon koje je umalo ostao bez noge.

Osvajač 15 mastersa i čovek sa 81 PGA pobeda se procenjuje na oko 1,5 milijardi dolara.

Samo u 2020. godini je zaradio 62,3 miliona dolara, a predstavlja idealnog kandidata za svaku veliku kompaniju da bude zaštitno lice, otud i ne čudi što je samo od „Getorejda“ zaradio 100 miliona za pet godina, a tu i „Najki“, „Roleks“ (obrazac kao kod Federera), „Žilet“…

Ipak, otkriveno je da je suprugu Elin varao sa velikim brojem žena, a na njegovim „izletima“ u Las Vegasu je često znao sa Barklijem i Džordanom da se provodi u društvu dama lakog morala.

I dalje se priča kako je jednom prilikom iznajmio 10 prostitutki, a onda bio na granici suza i pričao im o svom životu.

Tajger Vuds
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Zbog problematičnog ponašanja je privođen i hapšen nekoliko puta, ali nikada nije završio u zatvoru.

Više puta je isticao svoju jahtu „Privatnost“ od 25 miliona dolara koja mu je bila uteha nakon razvoda.

Na Floridi ima ogromno imanje koje je podigao, a izgradnja ga je koštala 55 miliona dolara. Do njega putuje privatnih avionom koji je koštao samo milion manje, ali baš kao i Džordan donira ogromne svote novca u humanitarne svrhe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar