Novak Đoković, Rafael Nadal
Novak Đoković, Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON; EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Bilo je mnogo emocija i kvalitetnog tenisa na drugom grend slemu sezone

Rolan Garos dobio je šampione i za 2022. godinu, a najviše su se radovali Rafael Nadal i Iga Švjontek.

PROČITAJTE JOŠ:

Španski teniser pobedio je Kaspera Ruda u finalu sa 3:0, osvojio je 14. grend slem titulu u Parizu, ukupno 22. u karijeru čime je pobegao Novaku Đokoviću i Rodžeru Federeru na dva najveća trofeja više u riznici.

Nadal je u karijeri upisao samo tri poraza na omiljenom turniru, a dva su bila u režiji Novaka Đokovića, koji ove godine nije mogao da mu isparira.

Mnogi kažu da je pitanje pobednika odlučeno već u četvrtfinalu, kada su Novak i Rafa odigrali 59. međusobni duel u karijeru, u kojem je „bik sa Majorke“ slavio sa 3:1.

Bilo je napeto i u polufinalu, kada je Aleksandar Zverev puna tri sata držao Nadala na terenu za samo dva seta, ali se potom povredio i morao da preda meč. U finalu je na megdan izašao Rudu, koji još uvek nije dorastao „najvećima“, a pogotovo ne Nadalu u Parizu. Dominacija je nastavljena, a pitanje je da li će svet tenisa ikada videti ovako nešto u režiji jednog tenisera na jednom turniru.

Ono što može bar malo da raduje srpske navijače je Novakova fizička sprema, koja je konačno bila na zadovoljavajućem nivou. Srbin je imao problema sa kondicijom nakon što je propustio početak sezone, da bi na Serbia Openu potpuno izgubio goriva u trećem setu finala protiv Andreja Rubljova.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada je veoma lako prošao prva četiri kola, dok je u četvrtfinalu bio spreman da bez muke odigra pet setova, ali je umesto snage, falilo malo energije i „vatre“, koja je neophodna kako bi se srušio Nadal.

Najjači utisak na francuske navijače ostavio je oproštaj Žo Vilfrenda Conge od tenisa. Već u prvom kolu legendarni Francuz dobio je Ruda za rivala, borio se, ali ispao nakon četiri seta, tri taj-brejka, preživljene povrede ramena i tri sata i 49 minuta na terenu.

Conga je dobio velike ovacije navijača, srušio se na šljaku i zaplakao. Bio je veoma emotivan, a oproštaj je upriličen dirljvim video snimkom sa najboljim potezima u karijeri, porukama kolega sa Tura, ali i prisustvom porodice, prijatelja, trenera i kolega iz reprezentacije.

Onaj koji je u poznim igračkim godinama pokazao da ga ne treba otpisivati je Marin Čilić. Hrvat je uspeo da dogura do polufinala, zaustavio ga je Rud, ali je ostvario uspeh kojim od aktivnih igrača mogu da se ponose samo Novak, Nadal, Rodžer Federer i Endi Mari.

Čilić je uz pomenutu četvoricu jedini igrao barem polufinale na svakom grend slemu, a sada je na putu ka završnici pao i Danil Medvedev.

Marin Čilić
Marin Čilić; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Rusu je imao priliku da, bez obzira na Novakov rezultat, postane prvi igrač planete plasmanom u polufinale. Prošao je prve tri prepreke, ali je Čilić ukazao na njegove slabosti na šljaci, koje ga muče tokom cele karijere.

Ne igra Medvedev na šljaci na onom nivou na koji nas je navikao kada je na betonu, ali će zbog Đokovićevog ranog poraza ipak postati prvi na svetu 13. juna.

Takmičenje je u trećem kolu završio Miomir Kecmanović, kojeg je porazio upravo Medvedev. Drugi najbolji srpski teniser samo je na mahove pokazao da može da parira najboljima, a nakon neuspega bio je samokritičan.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

„Kad se budem setio da krenem da igram od početka, moći ću da dobijem ovakve mečeve. Dotad ću ih gubiti. Ne znam šta je u pitanju, ali moram da se rešim toga. Imam samopouzdanja, ali džaba dok ne rešim ove probleme. Meni uvek treba nekoliko puta da se dese gluposti da bih to promenio, nadam se da sada neće biti tako“, završio je srpski igrač.

Od mlađe generacije istakli su se Holger Rune i Feliks Ože-Alijasim. Rune je uspeo da dogura do četvrtfinala, pobedivši Stefanosa Cicipasa i Denisa Šapovalova, ali je na kraju poražen od Ruda sa 3:1 u meču punom trzavica sa obe strane.

Feliks od početka sezone igra hrabro i sa dosta energije, koja mu je donela i pet setova sa Nadalom u osmini finala. Imao je Kanađanin svojih šansi u tom meču, čak i u petom setu, ali je popustio pred sam kraj. Bez obzira na poraz bio je zadovovljan prikazanim, te se očekuje da u budućnosti bude jedan od najtežih rivala na najvećim turnirima.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Oni koji su se već profilisali kao predvodnici nove generacije su Zverev i Karlos Alkaraz, koji su u Parizu samo potvrdili da su ozbiljni kandidati za sam vrh, ali i grend slem trofeje. Njihov duel u četvrtfinalu završen je u četiri seta nakon tri i po sata igre, a nivo tenisa je bio za divljenje.

Najveće iznenađenje turnira je Norvežanin Rud, koji je sa 23 godine pokazao da je „grend slem materijal“ i da u stopu prati najbolje.

A u ženskoj konkurenciji ništa novo – Švjontek nastavila dominaciju. Ispale su sve favoritkinje u ranoj fazi turnira, dok je Iga upisala 35 pobeda zaredom, novi trofej, drugi na Rolan Garosu, a tek joj je 21 godina. Šta da očekujemo u budućnosti, ako je već sada ubedljivo prva na WTA listi, a u Parizu je izgubila samo jedan set?

BONUS VIDEO Novak Đoković emotivno o prvom meču sina Stefana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar