Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Injekcije, bolovi, ubadanja u stopalo koje onda ne oseća... Sve je činio Rafael Nadal kako bi osvojio Rolan Garos, a šta ga tačno muči?

Osvojio je španski teniser 22. grend slem trofej, pobedio je u finalu Kaspera Ruda (6:3, 6:3, 6:0) i poboljšao rekord po broju titula sa četiri najveća turnira.

Nadal se osamio na vrhu, prate ga Novak Đoković i Rodžer Federer sa po 20, iako je Rafa, najblaže rečeno, kuburio sa povredom.

PROČITAJTE JOŠ

Nije to klasična povreda, već hronična, degenerativna koja Nadala muči godinama.

I pored toga je uspeo da piše istoriju tenisa i osvoji najviše grend slemova, iako je dobio injekcije od kojih, prema sopstvenom priznanju, uopšte ne oseća stopalo.

„Igrao sam bez ikakvog osećaja u stopalu. Noga mi je bila potpuno utrnula, jedino sam tako mogao da nastupim“, rekao je Nadal posle finala sa Rudom u Parizu.

Navodno, Nadal ima plan za dugoročno rešenje problema, a radi se o tzv. radiofrekvencijskoj injekciji.

„Anestetici koje sam primao direktno u živac su mi pomogli, a sada ću proći proceduru koja interveniše u dva živca. To mi je pomagalo i otklanjalo bol u prošlosti. Sastoji se od primanja injekcija s pulsirajućom radiofrekvencijom koja može smanjiti osetljivost živaca u stopalu. Od anestetika mi stopalo potpuno utrne i ne osećam ga, dok je tretman s radiofrekvencijom mnogo kontrolisaniji. On polovično uspava živac“, poručio je Nadal i dodao da operacija nije opcija.

Kakva je to bolest koja muči Rafaela Nadala? Zbog nje je prošle godine preskočio Vimbldon, Olimpijske igre, US Open i ostatak sezone.

Foto: EPA/ETTORE FERRARI

Španac ima problem sa jednom retkom bolešću. Svojevremeno je „Punto de break“, španski teniski portal, pisao da je Rafa još 2005. godine primetio da ima ozbiljne probleme sa stopalima.

Nakon lekarskih analiza mu je dijagnostifikovana Miler-Vajsova bolest koja napada kosti stopala i izaziva ozbiljne bolove.

„Osetio sam problem dan posle osvojene titule u Madridu. Doktori su mi rekli da se radi o Miler-Vajsovoj bolesti, koja je degenerativno oboljenje kostiju u središnjem delu stopala. Ovu bolest je toliko teško otkriti zbog simptoma“, ispričao je tada Nadal.

PROČITAJTE JOŠ

Na početku 2021. godine je časopis „Sage journals“ pisao da je Nadalu bolest dijagnostikovana tek kada je uznapredovala, jer se tada „bol pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, pa ti delovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava“, stoji u objašnjenju specijalizovanog časopisa.

Svakako je napravila ogromne probleme Nadalu, pa je zbog te bolesti često nosio patike broj ili dva manje, kako bi stopalo bilo fiksirano.

O tome je pre godinu dana za Nova.rs pričao i doktor Moma Jakovljević.

Nadal ima degenerativne promene, koje kreću već od 25. godine. Znate da nekome okoštavanje kreće u 30. nekom u 50. godini, to je priroda koja čini svoje. Neko je otporniji, neko nije. Jedan čovek može da izdrži do 40. da igra, neko će do 30…“, kaže dr Jakovljević.

Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Pojasnio je i svaka prethodna povreda utiče.

„Tenis je užasno težak sport. Oni spominju da je Nadalu stopalo problem, ali na osnovu onoga što se piše, reč je o degenerativnim promenama, vraćanje danka starim povredama. Jedno na drugo se nadoveže“, zaključio je čuveni doktor.

Nadal je posle velikog trijumfa za 14. trofej Rolan Garosa govorio i o igranju na Vimbldonu.

„Vimbldon je prioritet i uvek je to bio. Ako budem mogao da igram sa lekovima, onda ću igrati, ali sa injekcijama – ne. Ne želim da se stavljam u takvu poziciju opet. Može da se desi jednom, ali to nije moja životna filozofija. Uvek sam pozitivan i očekujem da se stvari odviju na pravi način“, rekao je Nadal.

BONUS VIDEO: VAR drama, poništen gol i Nadal koji besni

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare