Foto: Starsport

Opcije za večite "preko bare".

Sezona 2021/2022 bliži se kraju i u domaćim i u inostranim okvirima, i ABA liga i NBA su ušle u svoju završnicu, a kada borba za titulu u Srbiji bude arhivirana, klubovi će polako početi da razmišljaju o narednoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ...

A s obzirom na to da se situacija sa koronavirusom u gotovo čitavom svetu u većoj meri primirila, za razliku od prethodnih godina, kada su ekipe iz NBA lige bile prinuđene da stvaraju što širi roster kako bi izbegli eventualni udar virusa, ovaj put će tržište biti znatno otvorenije, a igrači koji su u drugom, trećem ili nisu u planu uopšte, kada je u pitanju najjače košarkaško takmičenje sveta, biti neuporedivo dostupniji.

Ako se na to doda i činjenica da klubovi iz Rusije neće igrati u Evroligi (sem ukoliko ne dođe do nekih neverovatnih promena), i na Malom Kalemegdanu i u Humskoj bi u sezoni 2022/2023 veoma lako mogli da pronađu veoma kvalitetna rešenja među igračima koji ne žele da izgube godinu igrajuću u razvojnoj ligi.

Iako će među slobodnim agentima biti neka veoma zvučna imena, poput Denisa Šrodera, Demarkusa Kazinsa, Ajzee Tomasa, Di Džej Ogustina, Gorana Dragića ili Gerija Pejtona mlađeg, Rikija Rubija, njihov dolazak ne samo u Srbiju, već u Evropu generalno, zvuči poput naučne fantastike, pa će crveno i crno-beli izvesno gledati ka nekim drugim imenima i igračima koji će ili biti slobodni agenti, ili će želeti da se dokažu na većem nivou od Razvojne lige.

Plejmejkeri

Kada je u pitanju pozicija organizatora igre, ime koje bi moglo u narednim nedeljama da se „zavrti“ je Karsen Edvards. Sjajni plejmejker kog je 2019. u drugoj rundi drafta odabrala Filadelfija, prosledila ga u Boston, odakle je prešao u Detroit Pistonse. Ipak, nije se proslavio, pa su sva češća pitanja da li Edvards ima uopšte budućnost u najjačem košarkaškom takmičenju sveta.

Iako je liga u protekle dve godine bila u velikim problemima, Edvards nije uspeo da se izbori za ozbiljniju ulogu, pa je igrao za Solt Lejk Siti Stars u tek okončanoj sezoni, Kako je teško poverovati da će u narednoj sezoni dobiti priliku, jasno je da mu je nephodan novi početak, a kakav je igrač u pitanju pokazuje to što je sezonu 2021/2022 okončao kao najbolji strelac G lige.

Pored njega, interesantna opcija je i nekadašnji košarkaš Majamija i takođe Detroita, Derik Volton. Ovaj 27-godišnjak polako „hvata“ poslednji voz za povratak u NBA, razvojna liga više nije dovoljna, ukupno je od sezone 2017/2018, kada je debitovao u NBA, sakupio 45 mečeva… Ove sezone je u razvojnoj ligi eksplodirao i postao apsolutni lider po asistencijama – na uzorku od 40 minuta ima ih 10.5 po utakmici, a zabeležio je 25 nastupa.

Od organizatora igre koji bi takođe mogli da pronađu svoje mesto na radaru crveno i crno-belih su Kendal Smit, Kasijus VInston, Ešton Hagans…

Bekovi – šuteri

Iako trenutno član Los Anđeles Lejkersa, Mejson Džons se nalazi „ni na nebu, ni na zemlji“. Dobra stvar po njega bi mogla da bude promena trenera u Lejkersima, ali je veliko pitanje da li će uspeti da se izbori za šansu, pošto je i u prethodnim sezonama briljirao u razvojnoj ligi, ali nije uspeo da skrene pažnju na sebe da dobije dovoljno bitnu ulogu. U slučaju da se izjalovi uloga u „gradu anđela“, Džons bi mogao put Evrope, a na „starom kontinentu“ bi gotovo momentalno postao jedan od glavnih kandidata za titulu najboljeg strelca Evrolige.

Tik iza njega je bivši košarkaš Sakramento Kingsa Džastin Džejms, a od strelaca koji bi u Zvezdi i Partizanu mogli da eksplodiraju su još Džef Dautin, Gejb Jork, Šek Bučanan, Skut Henderson…

Krila

Pozicija trojke donosi neka izuzetno zanimljiva i atraktivna imena, a prvo među njima je Džastin Anderson. Fantastični šuter koji je u karijeri igrao za Filadelfiju, Dalas, Atlantu, Bruklin, Klivlend i Indijanu gotovo bez izuzetka donosi poene i predstavlja pravu mašinu za koševe. Razlog za dolazak u Evropu? Želja da konačno od momka koji šeta levo-desno po ligi i služi da upotpuni broj dokaže da je u pitanju veliki šampion.

Lako dostupan i verovatno veoma zainteresovan bi mogao da bude i Kreg Rendal, nedraftovani agent 2020. godine koji je trenutno član Long Ajlend Netsa, drugog tima Bruklina.

Pogotovo jer je već izrazio želju da se okuša van SAD, ali je ostao tamo zbog problema prouzrokovanih pandemijom koronavirusa, pa je u aprilu 2022. godine imenovan za igrača koji je najviše napredovao. Tu su još Kameron Jang, krilo Boston Seltiksa Met Rajan…

Krilni centri

Prvo ime koje upada u oči je Devonte Kakok. Momak iz Džordžije je prava „skakačka mašina“, ali takođe nema naznaka da će u San Antonio Sparsima dobiti ozbiljnij ulogu. Ne samo da biljira pod košem (na 23 meča u razvojnoj ligi prosečno je imao 16 skokova), već je fantastičan i kada je šut u pitanju – 24.2 poena po meču, dovoljno za pažnju.

Put Evrope bi mogao i krilni centar Lejkersa Džemerio Džons, nakon što je prošle sezone za „jezerdžije“ odigrao samo dve utakmice, kao i Nejt Renfro, slobodan agent, poznat kao jedan od najboljih košarkaša razvojne lige kada su u pitanju blokade.

Posebna „bomba“ bi na poziciji četiri bio Džastin Džekson.

Centri

Kao košarkaš koji bi bez ikakve dileme „zaključao“ reket tu je Čik Dijalo, momak poreklom sa Malija koji je igrao za Nju Orlans Peikanse, Finiks Sanse i Detroit Pistonse, ali su samo tri utakmice protekle sezone u NBA ligi dovoljan razlog da pogleda ka Evropi.

No, on nije jedini – Džastin Tilman je nezaustavljiv pod košem rivala i fantastičan u odbrani, spada među najbolje defanzivce razvojne lige, a Tako Fol i Džej Haf donose neveroatan osećaj za blokade – i uz to su obojica relativno lako dostupni – pogotovo jer je teško očekivati da će u narednoj sezoni moći više od eventualnog desetodnevnog ugovora.

Primer kojim bi crveno-beli mogli da se vode jeste Jogi Ferel. Iako je u pitanju plejmejker koji je bio poprilično visoko cenjen i u NBA ligi, činjenica da nije dobio šansu da se dokaže naterala ga je da krene put Evrope, a završio je u Cedevita Olimpiji (doduše, preko Panatinaikosa).

Igrači koji su navedeni u ovom tekstu spadaju u vrhunske talente koji iz nekog razloga nisu napravili iskorak i potvrdili taj talenat na najvišem nivou. A kako je Evropa ipak veliki – i u NBA ligi znatno više cenjen – korak u odnosu na Razvojnu ligu, prestanak potrebe za što širim rosterom nateraće brojne talente iz SAD da se okrenu ka „starom kontinentu“ i povratnu kartu za NBA potraže kroz Evroligu i ostala evropska takmičenja.

Opcije postoje, na Zvezdi i Partizanu je da pronađu najbolje…