Novak Djokovic i Jelena meditiraju
Foto:ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia/ABEL / The Photo One / Profimedia

Izazovima nikad kraja, pokazao je emotivnu i mentalnu snagu po ko zna koji put u životu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković proživljava jednu od emotivno najtežih godina u profesionalnoj karijeri, ali i te kako pronalazi izvore iz kojih crpi pozitivnu energiju.

PROČITAJTE JOŠ:

Srpski as poražen je u četvrtfinalu Rolan Garosa od najvećeg rivala, Rafaela Nadala, koji je slavio sa 3:1 u setovima.

Mnogi su taj meč najavljivali kao jedan od najvećih u istoriji, ali Novak nije bio na svom vrhuncu. Napravio je previše grešaka i propusta protiv ljutog rivala, koji je na putu da osvoji 22. grend slem, dok će Đoković, za sada, ostati na 20 najvećih trofeja.

HUMANITARNI RAD, DECA I PORODICA

Nije potrošio mnogo vremena na tugovanje, pa je brže-bolje pohitao u Beograd, gde je prisustvovao humanitarnoj predstavi „Brod plovi za decu rudara“, čiji je cilj bio prikupljanje sredstava za decu rudara stradalih u rudniku „Soko“ u Sokobanji.

Novak se našao u društvu patrijarha srpskog, gospodina Porfirija, a stigao je u društvu supruge Jelene, dok je plemeniti projekat bio inicijativa naših proslavljenih glumaca Gorice Popović, Svetlane Cece Bojković, Tihomira Stanića, Anite Mančić i Jelene Stupljanin.

Zaplesao je srpski as na sceni u vidno dobrom raspoloženju, uprkos tome što je nakon meča sa Nadalom bio razočaran i utučen, svestan da je propustio veliku priliku da ga porazi na njegovom omiljenom terenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da je bračni par Đoković uključen u mnoge humanitarne akcije, a neretko i sami prisustvuju događajima u kojima se najčešće kao akteri pojavljuju deca. U Parizu je Novak nakon pobede nad Dijegom Švarcmanom pričao o važnosti Fondacije i pomoći deci.

„Hvala što ste me pitali na francuskom, to je nešto veoma važno za moju ženu i mene, nešto što mislimo da je veoma važno, želimo da pomognemo deci i Srbiji. Veoma smo mladi roditelji i znamo koliko je važan taj period do sedam godina, imali smo sreću da živimo kao sada i da imamo sreću da radimo to u okviru fondacije“, rekao je Novak.

I sin Stefan krenuo je očevim stopama, počeo je da se bavi tenisom, a nedavno je imao i turnir u Beogradu.

„Igrao je mali klupski turnir, ali to je i za njega i za mene velika stvar. Značajan je ovaj dan za mene, on hoće da igra tenis, želi da igra turnire, dugo je čekao. Baš me interesuje kako se proveo na terenu, sad da li je pobedio, izgubio, nije bitno, važno je da je uživao“, pričao je srpski as nakon pobede u Rimu.

Uvek su posebno emotivne scene kada se na tribinama pojave Tara i Stefan, kao što je bilo na turniru u Parizu krajem prošle godine, kada je Novak u finalu pobedio Danila Medvedeva.

POVRATAK IZ AUSTRALIJE, SRBIJA I CRNA GORA

Ne treba zaboraviti da je početak 2022. bio izuzetno turbulentan za najboljeg tenisera sveta, koji je bio zatočen u Australiji zbog stava o vakcinaciji. Svi su pričali o tome da li će uspeti da se vrati u punom sjaju na najveću scenu i koliko će deportacija uticati na njega.

Na igri se to i te kako videlo, a ni emotivno Novak nije bi baš sav svoj, što je nedavno i priznao.

Novak Đoković Australijan Open 2021, 2022
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

„Posle povratka iz Australije, moram da priznam, možda sam malo potcenjivao emotivno stanje u kom sam bio. Pomislio sam: ‘Znaš, pa, ja sam van Australije, to je ono što jeste. Šta se desilo, desilo se. Idem dalje.’ Ali, u narednim mesecima osećao sam da su emotivni i mentalni tragovi onoga što se tamo dešavalo još prisutni. Tek u poslednjih nekoliko nedelja sam počeo da izlazim iz toga, i da koristim sve što se dogodilo kao pogonsko gorivo i pozitivnu energiju. Nikada ranije u životu se nisam suočio s takvim okolnostima, uzelo je svoj danak mentalno i emotivno. Pokušavao sam da pristupim svakom sledećem turniru kao bilo kojem drugom, ali shvatio sam da nije tako lako samo se otresti svega, tog osećanja… Ne znam, teško je objasniti. Nemam pravu reč, ali neki osećaj kao da me nešto zauzdava. Naročito u prvim turnirima“, govorio je Novak.

Nakon povratka iz Australije utehu je pronašao u Srbiji i Crnoj Gori, koje je prelazio uzduž i popreko, a u Budvi je dobio i priznanje počasnog građanina.

Uglavnom je dočekivan kao heroj, a pogonsko gorivo našao je u sunarodnicima, koji su ga makar malo „potpalili“ za nastavak sezone. Nije mu bilo teško da zaigra na Serbia openu, gde je znatno podigao formu i stekao kondiciju, koja mu je kasnije pomogla da se dokopa titule na Mastersu u Rimu.

Foto: Fondacija Novak Đoković

U Beogradu je stigao do finala, tribine su svakoga dana bile pune, bilo je mnogo euforije, pogotovo među decom, a nakon što je Andreju Rubljovu uručen trofej, viđene su emotivne scene u kojima je glavni akter bio upravo Novak.

On je iskoristio priliku da se zahvali Marjanu Vajdi, Filu Griču, Miljanu Amanoviću i Nikoli Piliću, bez kojih ne bi bio ono što jeste. To mu je izuzetno značilo, jer je bilo dosta pitanja o tome u kakvom su odnosu on i Vajda nakon prekida saradnje. Beograd je dao svaki odgovor na to i definitivno je Novaku pao kamen sa srca.

BOSANSKE PIRAMIDE

Đoković ni ove godine nije propustio priliku da poseti Bosanske piramide u Visokom, gde sa Semirom Osmanagićem gradi i teniske terene. Novak tamo oseća pozitivne vibracije i dobru energiju i uvek je imao samo reči hvale za domaćina i samo mesto.

Najmanje pet puta je Novak bio u Visokom, a taj broj biće sigurno veći kada zaigra i tenis.

„Čast nam je objaviti da je naš najnoviji projekat u parku Ravne 2 izgradnja dva teniska terena, jedan sa tvrdom podlogom, jedan sa šljakom i tribinama za više od hiljadu posetilaca. Projekat radimo sa našim Noletom, a ovo će biti veliki sportsko-rekreacioni dodatak našem kompleksu, a nadamo se da će Nole upravo odavde ići po nove velike titule“, napisao je Osmanagić u aprilu ove godine.

Procene su da će tereni biti gotovi već ovog leta, stoga nije nemoguće da najboljeg tenisera sveta uskoro ugledamo tamo.

NOVI IZAZOVI, VIMBLDON PRVI NA REDU

Težak period za Đokovića kada je reč o tenisu nije gotov, bolje je reći da izazovi tek predstoje u nastavku sezone.

Srbin će, po svemu sudeći, izgubiti 2.000 bodova zbog rata između ATP-a i Vimbldona, te će pasti potencijalni i na šesto mesto ATP liste. Neće biti lako Novaku da odbrani bodove sa US Opena i Mastersa u Parizu, te je neminovno da će i u narednom periodu pokušati što je više moguće da napuni baterije sa dragim ljudima u domovini i „komšiluku“ koji su mu uvek pružali beg i lek za sve probleme.

Vimbldon počinje 27. juna i traje do 10. jula.

BONUS VIDEO Novak Đoković emotivno o prvom meču sina Stefana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare