Tanjug: Foto/AP Photo/Brynn Anderson)

Stao rame uz rame sa najvećim NBA legendama kao što su Majkl Džordan i Kobi Brajant.

Košarkaš Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms postao je i zvanično milijarder po Forbsovoj listi.

PROČITAJTE JOŠ:

Lebron je prvi aktivni NBA sportista koji je postao milijarder, čime se priključio Majklu Džordanu i Kobiju Brajantu, koji su to učinili nakon penzionisanja.

Legendarni košarkaš nije uspeo da se plasira u plej-of ove sezone, pošto je sa Los Anđeles Lejkersima imao neuspešnu sezonu, uprkos odličnim individualnim partijama.

Što se ugovora sa Lejkersima tiče, Lebron će u 2022. godini zaraditi 41,18 miliona dolara, a i pod stare dame opravdava novac koji mu se daje.

Nakon četiri NBA prstena, isto toliko MVP priznanja, dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama i mnogobrojnih košarkaških uspeha, Lebron je uspeo da pređe nove granice kada su finansije u pitanju.

Prema navodima Forbsa, Džejms je prošle godine zaradio ukupno 121,2 miliona dolara, a zarada je dolazila iz najrazličitijih izvora – od pica i hrane, preko nekretnina do fudbala.

Kao košarkaš zaradio je više od 385 miliona dolara od ugovora sa Klivlend Kavalirsima, Majami Hitom i Lejkersima. Van terena zaradio je više od 900.000.000 dolara.

Ono što je povezano sa košarkom je ugovor sa „Najkom“. Prvi takav potpisao je 2003. godine kada je bio 18-godišnjak, da bi krajem 2015. potpisao doživotni ugovor sa pomenutim brendom. „Najk“ mu isplaćuje desetine miliona godišnje, a Lebron je više puta odbijao ugovore sa „Ribokom“ i „Adidasom“.

PROČITAJTE JOŠ:

Od kompanije „Spring hil“ prihodovao je oko 300.000.000 dolara. Jedan od najvećih poduhvata firme je filmski serijal „Space Jam“, u kom glavnu ulogu igra upravo Lebron. Slavni košarkaš je najveći pojedinačni akcionar kompanije, iako se veruje da njegov udeo ne prelazi 50 odsto.

„Spring hil“ pomogao je i „Netfliksu“ za dokumentarac o Naomi Osaki, a radi se i na biografskom filmu o Lebronovom odrastanju i košarkaškim počecima.

„Fenvej Sports Grupa“ donela je Lebronu 90 miliona dolara, a uključena je i u vlasničku strukturu Liverpula, čiji je fan. To je potvrdio na finalu Lige šampiona u Parizu, gde je posmatrao voljeni tim sa tribina. Pored toga imenovana grupa je delimični vlasnik i Boston Red Soksa, bejzbol tima, kao i NHL (hokej) ekipe Pitsburg Pingvinsa.

Forbs piše da je 2015. Džejms raskinuo ugovor sa MekDonaldsom, vredan 15 miliona dolara, da bi umesto toga uložio u lanac „Blaze Pizza“. Preuzeo je i udeo u brendovima kao što su proizvođač pametnih teretana Tonal i Lift. Procene su da mu je lanac picerija doneo oko 30 miliona dolara.

Što se nekretnina tiče, ni tu nije skroman. Poseduje najmanje tri nekretnine ukupne vrednosti oko 80.000.000 dolara. Izgradio je vilu od 10 miliona u blizini svog rodnog grada Akrona u Ohaju. Kupio je stan 2017. godine sa osam spavaćih soba u Los Anđelesu, a cena je bila 23.000.000 dolara.

Poslednja u nizu vila bila je na Beverli Hilsu, a Lebron je za nju izdvojio 36,75 miliona dolara. Vila se nalazi na brdu, a u nju je i dodatno ulagano.

Od ostalih izvora i mnogobrojnih saradnji i reklama Lebron je prihodovao više od 500 miliona dolara.

BONUS VIDEO Stef Kari i Lebron obeležili NBA Ol-star meč u Klivlendu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram