Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Rafael Nadal prinuđen je da pravi ozbiljne kalkulacije zbog Novaka Đokovića, koji je prišao na jednu Grend slem titulu zaostatka.

PROČITAJTE JOŠ

Poraz u Parizu prinudio je Rafu da ozbiljno razmisli kako će krojiti svoj kalendar takmičenja, jer je propustio priliku da osvoji 21. Grend slem i ode na +3 odnosu na Novaka.

Preokret Đokovića bio je bolan za Nadala, toliko da je čak i prilikom jednog govora na ceremoniji svoje akademije morao da spomene finale.

„Ovo nije bio dobar početak, ovo je kao moj poslednji meč na Rolan Garosu“, našalio se na svoj račun Rafa kada su mu odleteli papiri sa spremljenim govorom.

Duhovit i iskren momenat jasno govori da je poraz bio težak udarac za „kralja šljake“, Novak je postao prvi teniser koji je sve grend slemove osvojio barem dva puta, dodatno se približio i napumpao samopouzdanje pred Vimbldon.

„Zdravo svima, odlučio sam da ne učestvujem ove godine na Vimbldonu i na Olimpijskim igrama u Tokiju. Nikada to nije laka odluka, ali slušao sam svoje telo i diskutovao sa timom, razumem da je ovo prava odluka. Cilj je da produžim karijeru i da nastavim da radim ono što me čini srećnim, da se takmičim na najvišem nivou, da nastavim da se borim za lične i profesionalne ciljeve na maksimalnom nivou. Činjenica je da imam samo dve nedelje između Rolan Garosa i Vimbldona, to nije olakšalo mom telu da se oporavi posle standardno zahtevne sezone na šljaci. Bila su ovo dva meseca velikih napora i ostao sam pri tome da odluka bude fokusirana na srednjeročni i dugoročni nivo. Sportska prevencija je za moje telo veoma važan faktor, na ovom nivou karijere. Želim da pošaljem posebnu poruku fanovima širom sveta, u Velikoj Britaniji i Japanu posebno. Olimpijske igre su mi uvek mnogo značile i uvek su mi bile prioritet kao sportisti. Tu sam našao duh koji svaki sportista širom sveta želi da doživi. Lično, imao sam šansu da doživim tri puta Olimpijske igre, imao sam čast da nosim zastavu svoje zemlje“, rekao je Nadal.

Time je potvrdio da sve karte baca na US Open, na kom beleži daleko bolje rezultate nego na Vimbldonu.

Foto: EPA/KERIM OKTEN

Rafa je poslednje finale Vimbldona igrao 2011. godine, poslednji put je šampion bio 2010, a nakon toga, od 2012. do 2015. nije dolazio dalje od četvrte runde.

Rafa je ispadao u drugoj, pa prvoj, onda u četvrtoj, da bi 2015. ispao u drugom kolu.

Propustio je Vimbldon 2016, onda je stigao do četvrtog kola, pa je vezao dva polufinala 2018. i 2019, prošle godine se Vimbldon nije igrao zbog pandemije koronavirusa.

Što se US Opena tiče, tu ima četiri titule, a prošle godine je propustio turnir jer nije želeo da učestvuje u uslovima pandemije.

Ipak, 2017. i 2019. godine je osvojio US Open i na njujorškom betonu daleko bolje igra nego u Australiji na početku sezone.

U 2018. godini je igrao polufinale US Opena i sada američki Grend slem vidi kao priliku da dodatno učini „GOAT“ trku zanimljivijom.

Ipak, i sam je svestan da to neće biti lako jer se igra na Novaku najboljoj podlozi, na kojoj je osvojio 12 Grend slemova (devet u Australiji, tri u Americi).

Uz to, ukoliko Novak osvoji Vimbldon i izjednači se, turnir u Njujorku dobiće dodatnu takmičarsku notu.

Rafael Nadal na Vimbldonu od 2010. godine

2010 – titula

2011 – finale

2012 – drugo kolo

2013 – prvo kolo

2014 – četvrto kolo

2015 – drugo kolo

2016 – nije igrao

2017 – četvrto kolo

2018 – polufinale

2019 – polufinale

2020 – nije se igrao Vimbldon

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar