Nikola Jokić
Foto: AP Photo/David Zalubowski)

Šta se zapravo krije iza odluke Nikole Jokića da reprezentaciji Srbije kaže "ne" zvanično je još uvek misterija, ali nije teško zaključiti zbog čega je Jokić odabrao da leto provede daleko od Tokija i nadmetanja na Olimpijskim igrama.

Najbolji igrač NBA lige je, podsećamo, istakao da neće biti deo tima Igora Kokoškova koji će prvo pokušati da se domogne mesta na Olimpijskim igrama, ali ni na samom turniru koji će biti odigran u Tokiju.

PROČITAJTE JOŠ...

„Na moju veliku žalost, ovo je trenutak kada moram da saopštim da i pored ogromne želje, nisam u mogućnosti da nastupam za reprezentaciju. Jednostavno, stanje mog tela iziskuje duže odsustvo sa terena radi oporavka. To je stav i sugestija kluba i jedna neminovnost koju moram da prihvatim. Ubeđen sam da momci i bez mene imaju kvalitet da naprave rezultat koji će nam svima doneti mnogo radosti“, istakao je Jokić u saopštenju Tanjugu i izazvao revolt ljubitelja košarke u Srbiji.

Usledila je lavina kritika, neretko i veoma oštrih, na račun momka iz Sombora zbog želje da ovo leto provede na drugi način, ali što vreme prolazi, sve je jasnije da Jokić gotov da nije imao izbora, uzevši u obzir sve ono što se u prethodne dve godine dešavalo.

Prvi razlog iz kog je Jokić odlučio da ne obuče reprezentativni dres je umor. 

Vratimo se na sezonu 2019/2020. Tada već lider Denver Nagetsa, Jokić je sezonu započeo kao prva zvezda mladog tima čiji navijači su verovali da mogu da naprave iskorak. I u tome su i uspeli, pošto su igrali sjajno pre nego što je sezona prekinuta u martu.

Liga je zaustavljena 11. marta, nakon čega je usledilo više meseci neizvesnosti. Centar tima iz Kolorada je iskoristio tu pauzu da dođe do Srbije, gde je u junu 2020. testiran pozitivno na koronavirus, što je odjeknulo ne samo u srpskoj, već i u američkoj javnosti.

Nakon povratka u Ameriku i „restarta“ sezone u takozvanom „mehuru“ Jokić i Nagetsi su odigrali fantastičnu seriju, gde su igrali po sedam mečeva protiv Juta Džeza i Los Anđeles Klipersa, oba puta su stigli i prestigli prednost rivala od 3-1, da bi poklekli u finalu konferencije protiv Los Anđeles Lejkersa.

U sezoni 2019/2020, koju je Denver završio 29. septembra, Jokić je odigrao 92 meča. Od toga, na 85 je na terenu proveo više od 25 minuta. Usledila je pauza od tek dva meseca, pre nego što je započela nova, i to 22. decembra.

Trebalo bi uzeti u obzir i trening kamp, koji je počeo prvog dana decembra, što znači da je Jokić za odmor imao oko mesec dana pre nego što je morao da prođe kroz sve kovid protokole, mada je i taj odmor protekao u karantinu.

Potom je usledila „skraćena“ sezona 2020/2021, tokom koje je centar Nagetsa odigrao sva 72 meča u ligaškom delu, zatim još deset u doigravanju. Od ta 72 meča, na jednom je na terenu proveo manje od 20 minuta, 14 puta je minutaža u ligaškom delu išla na ispod 30 minuta, dok je čak 57 puta u igri proveo više od pola sata.

Ako na to dodamo i plej-of, Jokić je u sezoni 2020/2021 64 puta igrao najmanje 30 minuta.

Dakle, od 23. oktobra 2019. godine do juna 2021. godine momak iz Sombora je odigrao ukupno 174 utakmice, a od njih je na 134 igrao preko 30 minuta (70 u 2019/2020, 64 sezonu kasnije).

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

To nas dovodi do nove stavke – mentalnog zamora.

Iako neretko shvaćen olako, mentalni zamor neretko ima u najmanju ruku podjednako teške posledice po sportiste kao i fizička povreda. Kako je Jokić gotovo bez pauze od oktobra 2019. godine, i kako mu je praktično svaki trenutak do poslednje utakmice protiv Finiksa bio isključivo vezan za košarku, više je nego očigledno da je dostigao tačku nakon koje nije mogao više, i da mu je bilo neophodno da se bar na neko vreme distancira od košarke, kako bi u potpunosti bio spreman za narednu sezonu, i, možda i bitnije, naredne sezone.

Treći razlog je opšte poznat, a to je da je Jokiću klub na prvom mestu, što je zapravo i razumljivo. Nekadašnji centar Mege je sa 20 godina otišao u NBA, u dresu Nagetsa je od simpatičnog debeljka izrastao u najboljeg košarkaša lige i jedne od prvih zvezda, i Nagetse doživljava kao svoju porodicu, pa i ne bi trebalo da čudi to što je savet Denvera uzeo kao validan.

Naravno, mogao je Jokić da kaže „OK, mogu da dođem i kasnije, želim da igram za reprezentaciju“, ali s obzirom na sve, pitanje je koliko snage još ima u nogama i rukama, i koliko bi zapravo bio od koristi Igoru Kokoškovu i ekipi, jer je teško očekivati da bi ponovio partije koje su od njega stvorile najboljeg igrača NBA lige, a to bi izazvalo salve kritika, samo što tada ne bi bio „izdajica koja ne želi da igra za reprezentaciju“ već „maneken koji u reprezentaciji ne liči ni delićem na košarkaša iz Denvera“.

Ukoliko se ispostavi da je tačno da Jokićeva supruga čeka dete, to je tek dodatan razlog koji ona prethodna tri diže na neki novi nivo…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare