Novak Đoković i dečak
Foto: Screeshot Youtube Inside The game

Ne stišava se bura zbog poteza Novaka Đokovića nakon finala Rolan Garosa. Dao je reket sedmogodišnjem Tomu, a snimci su ubrzo obrisani sa svih platformi. Ko je to učinio i zbog čega?

Novak je osvojio 19. grend slem titulu, a posebnu pažnju je privukao taj reket koji se procenjuje da sada kolekcionarski primerak vredi između 25.000 i 100.000 dolara.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, sve ovo je palo u senku skidanja snimka što je i „Yahoo sport“ nazvao „bukom zbog sramnog obrta u slučaju poklona za dečaka“.

Snimak koji je postao viralan u nedelju, već od ponedeljka je bilo veoma teško naći.

Naime, zbog nosioca prava su svi snimci morali da budu skinuti, iako je u pitanju bio veoma lep gest.

Kako navode mediji širom sveta ekskluzivna prava za sva dešavanja sa terena stadiona „Filip Šatrije“ imaju Teniski savez Francuske i/ili NBC, čuvena američka medijska kuća.

I to sve možda i ne bi bilo problematično da NBC već godinama ne nervira navijače načinom na koji se prenose mečevi.

Loš izbor gostiju, režija koja kao da se prvi put susreće sa tenisom i sve ostale prateće stvare učinile su hiljade, pa čak i milione navijača uskraćene da zapravo uživaju u trenucima koji se kasnije neprestano vrte na društvenim mrežama.

Često se dešavalo ovoj američkoj kući da „iseče“ delove nakon meča (da reklami idu u toku susreta), pa da najzanimljiviji detalji ne dođu do gledalaca ovog programa. I ništa od ovoga ne bi bilo problematično da je NBC ili barem Rolan Garos odlučio da objavi taj snimak na svom kanalu.

Nismo mogli da vidimo ni na jednom od dva zvanična „Youtube“ kanala ovaj snimak, što je pogotovo zaprepastilo sve. Niko se ne bi bunio da je nosilac prava preuzeo snimak i objavio ga na svom nalogu (uostalom bogato su platili za to), ali niko ne razume da se snimci samo brišu bez dalje objave.

Naravno, mnogi su istakli i da taj momenat ne ulazi u paket „ekskluzivnih prava“ jer se sve dešavalo nakon završetka susreta. U trenucima kada su nosioci autorskih prava zaštićeni na svaki način, čak ni jedan dirljivi, topli, ljudski gest ne može da poremeti mašineriju u kojoj je bitan samo profit.

Tenis je tako pokazao da se kao i neki drugi sportovi udaljio od samog smisla takmičenja i približio postulatima koji važe jedino u biznisu. Svi ti postulati mogu da se sažmu u tri prioriteta: Novac, novac, novac.

Primera radi NBC nije objavio ni brojke o gledanosti, dok je poznato da je samo u Francuskoj 7,6 miliona ljudi gledalo meč Novaka sa Rafaelom Nadalom.

Upravo je i Ben Rotenberg, američki novinar, istakao jednu razliku u prenosu između NBC i „Eurosporta“, te ostalih koji su radili prenos.

NBC je odlučio da pusti reklame dok je predstavnica Francuske Barbara Pravi na Evroviziji pevala po završetku ženskog finala.

I tako je krenula potpuna promena raspoloženja, pa su besni navijači namerno umnožavali snimak kako bi on došao do sve većeg broja ljudi.

Džej Džej Vat, NFL zvezda, bio je jedan od onih koji su podelili snimak koji je uklonio Teniski savez Francuske, a on ima 5,6 miliona pratilaca. Uklonjen je i video koji je postavio Deren Rauel, autor „Sports biznisa“.

„Čestitam Teniskom savezu Francuske i/ili NBC-ju koji su zahtevali da moj video, dečaka koji dobija reket od Đokovića, bude sklonjen. Video ima pet i po miliona pregleda, više nego bilo koji hajlajt sa meča. Odličan potez za sport koji se muči da privuče navijače. Ali vi momci štitite svoja prava“, kaže Rauel.

Mnogima se nije dopao ovaj potez Francuza koji su onemogućili ljude da vide ono najbolje što sport ima da ponudi. Naravno, sve ovo se ne uklapa ni u imidž koji zapadni mediji grade o Novaku. Đoković koji je po pravilu dežurni negativac, odjednom je zbog dirljivog gesta došao u centar pažnje.

Podsetimo, nakon ovog poteza Novaka reagovali su otac i majka dečaka Toma koji su istakli da je ovo bio dirljiv trenutak i da je Srbin ispunio san dečaku koji ga je podržavao sve vreme.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare