Ema Radukanu
Ema Radukanu; Foto: AP Photo/Frank Franklin II

Ukoliko ste ljubitelj tenisa, a volite da legnete nešto ranije verovatno vas ujutru dočeka niz iznenađenja.

Poznato je da je US Open kao poslednji grend slem u sezoni obično turnir na kojem i manje poznati igrači imaju najviše šansi da naprave podvig.

PROČITAJTE JOŠ

Čak i kada je „Velika trojka“ gubila titule uglavnom ih je gubila upravo u Njujorku gde imaju najmanji broj trofeja u odnosu na ostale turnire (primera radi 16 godina niko drugi sem Novaka Đokovića, Rafaela Nadala ili Rodžera Federera nije osvojio Vimbldon). Ovde su prve grend slem titule osvojili Danil Medvedev, nešto ranije Dominik Tim, slavili su Marin Čilić, Stanislav Vavrinka, Huan Martin del Potro… Svi oni koji su uspeli da dođu do grend slem titule u eri „Velike trojke“. Upravo zbog tog sijaseta iznenađenja koji se dešavaju ovde smo odlučili i da ovaj pregled nazovemo „Jabuka u grlu“.

Od četvorice srpskih tenisera ostao je samo jedan – Miomir Kecmanović. Trenutno 36. igrač planete jje sada jednu pobedu daleko od megdana sa Rafaelom Nadalom, a pre toga bi trebalo da sruši Rišara Gaskea.

U Velikoj jabuci su već eliminisane Ema Radukanu, aktuelna šampionka, i Elena Ribakina, osvajačica Vimbldona, pa od ovogodišnjih grend slem šampionki u ženskom žrebu imamo samo Igu Švjontek koja je sa 6:3, 6:0 savladala Džesiku Paolini (Ešli Barti je šokirala planetu kada je odlučila da se povuče u 25. godini nakon što je osvojila Australijan open).

Klara Burel, trenutno 131. igračica sveta, relativno lako je izašla na kraj sa Ribakinom (6:4, 6:4). Ista ova Francuskinja je na prethodna tri grend slema završila učešće u prvom kolu, a sada je stigla do pobede karijere. Nikada nije bilo teže predvideti ko će opravdati breme favorita u konkurenciji dama. Jedino je koliko toliko sigurno uložiti novac na Igu Švojntek…

Ipak, još je neverovatniji slučaj Eme Radukanu koju je u prvom kolu eliminisala Aliz Korne sa 6:3, 6:3.

Ema Radukanu
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Britanka je napravila brejk u prvom gemu na susretu, ali je odmah uzvratila Francuskinja sa dva. Uspela je da dođe Radukanu novim brejkom do 4:3, a onda sledi ribrejk Francuskinje i osvajanje prvog seta.

U drugom setu je situacija bila nešto drugačije jer je Radukanu prvo imala brejk zaostatka, a onda uspela da preokrene na 3:1. Od tog trenutka nadalje se potpuno ugasila, pa Francuskinja osvaja pet vezanih gemova i prolazi u drugu rundu. Korne igra sjajno ove sezone, a jedan njen lob u sedmom i kasnije „pasing šot“ u osmom gemu prvog seta izazvali su ovacije publike.

Radukanu će tako od 12. septembra biti tek 80. igračica sveta (tačno mesto ćemo znati nakon rezultata ostalih devojaka) jer gubi gotovo 2.000 bodova. Do sada je bila 11. igračica planete. Neverovatno je zaista koliko su nestalne igračice iz vrha WTA liste, pa se već godinama govori da je razlika između prve i 80. na svetu minimalna. Deluje da se taj broj sada povećao barem do 130 najboljih na planeti.

„Jako sam tužna što odlazim odavde. Ovo je verovatno moj omiljeni turnir. Ali takođe sam i srećna jer je sve bilo čisto. Pašću dosta na WTA listi i moram da se popnem nazad. Meta je skinuta sa mojih leđa. Imam drugu šansu da se ispuzim gore“, rekla je Radukanu posle meča.

Dakle, kao da joj je laknulo. Više je niko neće gledati kao grend slem šampionku, već će sada stalno biti i atribut bivša. Verovatno će joj to pomoći da barem malo skine pritisak sa sebe, uostalom svi znaju koliko je teško nositi se samo sa britanskim medijima uz sve ostale sportske pritiske.

I u muškom delu žreba je bilo iznenađenja prvog dana, ali drugog je najveći šok činjenica da je Nadal po prvi put u karijeri izgubio prvi set na US Openu.

Morao je dobro da se oznoji kako bi savladao debitanta na US Openu Rinkija Hidžikatu sa 4:6, 6:2, 6:4, 6:4 u prvoj rundi. Nikada u karijeri Španac nije izgubio u prvoj rundi US Opena (16-0), a stigao je i do jubilarne 20. pobeda na grend slemovima ove sezone.

Španac je dočekan ovacijama publike.

Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II)

Dobio je mladi Australijanac specijalnu pozivnicu, a onda i priliku karijere da odmeri snage sa jednim od najboljih igrača svih vremena. Trenutno 198. igrač sveta čak je uspeo i da osvoji prvi set protiv Španca, koji očigledno i dalje hvata pravi ritam nakon neugodne povrede (rupture stomačnog mišića) koju je zaradio na Vimbldonu.

Onda se desio poznati „Rafin scenario“. Svaki set je bolje otvorio od rivala, rano pravio brejkove i onda je relativno mirno priveo meč kraju.

Ipak, malo ko je očekivao da će već u prvoj rundi Nadal morati ovako da se naradi i da na terenu provede tri sata i osam minuta. Da je došlo do pravog olakšanja i oslobađanje od nervoze videlo se i na poslednjem poenu koji je Rafa proslavio neobično burno za ovu fazu takmičenja.

U drugoj rundi će Španac igrati protiv Fabija Fonjinija koji se na spektakularan način plasirao u drugu rundu. Aslan Karacev je imao dva seta prednosti, a onda je Fonjini napravio čudo i slavio sa 1:6, 5:7, 6:4, 6:1, 6:4.

Fonjini spada u onu grupu igrača koje navijači okarakterišu i kao namćore. Ne voli da drži konferenecije za medije, ne voli da provodi previše vremena sa ostalim igračima i poslednjih godina na tenis gleda kao na pravi posao od 08.00 do 16.00.

Zanimljivo da je čak i njega ponašanje Nadala protiv Tejlora Frica na Vimbldonu izrevoltiralo, pa je odlučio da se oglasi podelio je članak u kom je pisalo da je Španac slavio povređen.

„Sigurno, 4 sata i 20 minuta. Prestanite da verujete u sve što pročitate“, napisao je Italijan.

Usledila je paljba medija i navijača Nadala, pa je ubrzo Fonjini odlučio da „vadi fleke“.

„Dragi prijatelji novinari, želim da vas obavestim u ovih nekoliko redova da nikada nisam na taj način pominjao šampiona kao što je Rafa. Nikada sebi to ne bih dozvolio. Vreme je da prestanete da pišete sve što želite na pogrešan način. Uz to, želim Rafi i celom njegovom timu svu sreću u Vimbldonu“, napisao je Fonjini tada.

Derbi prvog kola u konkurenciji dama pripao je Danijel Kolins koja je sa 7:6(5), 6:3 eliminisala Naomi Osaku, dvostruku šampionku u Njujorku.

Samo 96 minuta bilo je dovoljno Amerikanki da eliminiše Osaku i priredi još jednu senzaciju.

Imao je i Benoa Per svoji šou kada je odlučio da se spakuje usred meča sa Kameronom Norijem (6:0, 7:6(5), 6:0) i da se pripremi što pre da napusti teren.

Francuski teniser je tako nastavio čitav niz skandala koji ga prate, a i sam je svestan toga poručio.

„Nije mi bilo lako od početka godine. Osećam se loše na terenu i danas je opet bilo tako. U drugom setu sam vodio 5:3 i trebao sam da osvojim. To bi bilo dobro za moju glavu, ali moji demoni su se vratili. Nisam siguran da ću nastaviti igrati ove sezone. Možda sada stanem i vratim se sledeće godine“, rekao je nakon meča Per.

Ne dešava se često da se neki igrač spakuje usred meča, a ova neobična scena nije ništa neobično za Francuza. Naprotiv.

Poznat je Francuz da je i ranije „tankovao“, odnosno da je gubio mečeve jer nije ni pokušavao da slavi. Zaradio je 80.000 dolara samim izlaskom na teren u prvom kolu, ali ne bi bilo nikakvo iznenađenje da mu organizatori oduzmu zaradu.

Tokom 2021. godine je nekoliko puta govorio koliko mu je teško zbog „mehura“, zbog koronairusa i svih dodatnih protokola.

Pronašao je način da iskaže svoj bunt, a da istovremeno, makar prividno, ispoštuje svaki detalj ugovora.

„Dođem na turnir, zaradim nešto novca i onda idem na sledeći tunrir. Radim svoj posao. Ako osvojite turnir serije ATP 250, zaradićete 30 hiljada dolara. Ja sam dobio direktan ček od deset hiljada, a ispao sam u prvoj rundi. Zašto da se mučim kao ludak samo da bih zaradio malo više“, rekao je 31-godišnjak iz Avinjona tokom 2021. godine, koji je time i kolege ocenio kao “ludake” jer daju sve od sebe da trijumfuju.

Nažalost, od srpskih tenisera u žrebu ostao je samo Miomir Kecmanović. Nekako se taj scenario i očekivao nakon što su saznali rivale, ali niko nije očekivao da će Dušan Lajović biti prinuđen da preda meč zbog povrede. Pri rezultatu 2:6, 0:6, 0:3 Lajović je odlučio da se povuče, pa je Dženson Bruksbi izborio plasman u sledeću rundu.

Jedna od teniskih poslastica viđena je u meču Andreja Rubljova i Lasla Đerea (7:6 (5), 6:3, 3:6, 4:6, 6:4), a nažalost srpski teniser nije uspeo da iznenadi Rusa. Borio se i na kraju izgubio „za dlaku“, ali je pokazao da je pronašao igru na betonu. Nakon finala u Vinston Sejlemu sada je pružio ozbiljan otpor Ruboljovu, pa bi do kraja sezone mogao da priredi još neku senzaciju.

Sve ovo je samo pokazatelj koliko je nepredvidiv turnir u Njujorku i da gledamo fantastični tenis iako nema nekoliko velikih imena. Ovo je samo početak…

BONUS VIDEO Iznenađujući poraz Nadala od Borne Ćorića u Sinsinatiju

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar