Rodžer Federer Madrid 2012. plava šljaka
Foto: EPA/JAVIER LIZON

U sportu koji gotovo 50 godina nije promenio pravila, uvođenje neke revolucionarne novine uvek bi predstavljao veliki događaj. Jedna od velikih ideja koje su neslavno propale bila je i plava šljaka u Madridu 2012. godine.

U Madridu nikada nije bilo običnih stvari, a najbolji primer toga je trofej koji ide u ruke osvajaču.

PROČITAJTE JOŠ

Ovom neobičnom trofeju se svake godine doda jedno „perce“, pločica na kojoj je napisano ime pobednika. Ipak, najveći eksperiment svih vremena bilo je uvođenje plave šljake za turnir 2012. godine.

Jon Cirijak, vlasnik turnira, odlučio da je uvede podlogu druge boje kako bi se žuta loptica bolje videla. Naime, on je smatrao da će time pomoći navijačima da lakše prate mečeve, što bi dovelo i do većeg prihoda od TV prava. Privuklo je to očekivano i poznate, pa je Kristijano Ronaldo iz lože posmatrao mečeve Federera.

Ipak, ovaj markentinški genijalan potez, nije bio sproveden kako treba. Niko nije obavestio igrače o promeni, koji su ostali besni zbog gramzivosti i jasno govorili da ne sme prvo da se gleda prvo profit u ovom sportu.

Odmah je postalo jasno da se nijednom od tenisera ne dopada ovakva radikalna promena, pa su svoj stav otvoreno izneli.

„Želim da pokušam i nastavim da uživam u ovoj situaciji. Nisam veliki fan plave šljake, ali to je ono na čemu igramo danas, zar ne? Pokušaću da se prilagodim moju igru najbolje što mogu da odigram dobro ovde“, rekao je Nadal pre turnira, a onda ispao već u uvodnim borbama.

Verdasko slavio po prvi put protiv Nadala u 14 mečeva, a onda umalo plakao na terenu.

PROČITAJTE JOŠ

To je samo pokazalo sve nedostatke plave šljake zbog koje su igrači češće proklizavali imali problema da održe balans, a rizik od povreda je bio znantno veći.

Ipak, na sve ovo bi se možda i zažmurilo da nisu i navijači krenuli da se žale i da govore da imaju glavobolje od ovakve podloge, koja je brzo prešla put od senzacije do fijaska.

Pre turnira je Federer davao odmerene izjave i uglavnom se bavio onim što želi da postigne.

„Bio sam uspešan na ovom događaju, sada je drugačije sa ovom šljakom. Nadam se da ću uspeti da prođem prve runde i onda da pronađem svoju igru i da zaigram dobar tenis“, rekao je Federer pre turnira koji je kasnije i osvojio.

Novak Đoković Madrid 2012 plava šljaka
Foto: EPA/Alberto Martín

Od srpskih tenisera se najbolje na novu podlogu adaptirao Janko Tipsarević koji je u Madridu srušio Novaka Đokovića u četvrtfinalu i po prvi put stigao do polufinala mastersa na šljaci.

Đoković je nekoliko puta isticao da mu se ne dopada ideja da se igra na ovoj šljaci, ali pogotovo što niko nije pitao igrače za mišljenje.

„Jedina stvar koja je malo razočaravajuća iz ugla igrača je da je ovakva odluka doneta bez da se igrači zapravo i slože. Ako igrači, posebno oni vrhunski, ne testiraju teren i ne slože se za promenu to nešto znači. Trebalo bi da se ceni ono što kažu najbolji teniseri“, rekao je Đoković.

Federer je u polufinalu savladao Tipsarevića, a zatim i Berdiha, pa je do danas jedini teniser koji je osvojio trofej na plavoj šljaci (Serena Vilijams to učinila kod dama).

Nakon što je utvrđeno da je plava šljaka i zaista opasnija od obične, crvene, ona je odbačena, iako vlasnik turnira u Madridu veruje da bi moglo ponovo da se igra na njoj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar