Foto: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, diskvalifikovan je sa US Opena posle incidenta u duelu sa Pablom Karenjo-Bustom.

Španski teniser je odlukom sudija postao četvrtfinalista severnoameričkog Grend slem turnira pošto je meč prekinut posle nešto manje od sat vremena igre pri rezultatu 6:5, za njega.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je posle gema koji je izgubio preostalu lopticu izbacio iz džepa udarcem reketom, a ona je pogodila linijsku arbitarku koja se krkljajući srušila na tlo.

Srpski igrač je odmah pritrčao, uputio izvinjenje i pokušao da pomogne, ali se gospođi stanje „naglo pogoršavalo“.

Posle nekoliko minuta drame ona je uspela da stane na noge i da izađe sa terena, a onda…

Glavna arbitarka i dvojica funkcionera organizacionog tima su potom pristupili većanju, posle čega je usledio i dug razgovor sa Đokovićem u kom je on pokušavao da objasni da nije postojala namera da lopticom tako pogodi linijsku sudiju.

„Ona ne mora u bolnicu zbog ovoga. Donećeš odluku po ‘šablonu’ u ovakvoj situaciji? Moja karijera, grend slem, Centralni teren“, rekao je zatečeni Novak.

Zatečen je bio najavom da će biti diskvalifikovan, pošto pravila teniske igre navode da pogađanje sudije lopticom automatski znači udaljavanje sa terena, što je za Nova.rs rekao i Radmilo Armenulić, nekadašnji selektor Dejvis kup tima Srbije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Sa njim je saglasan bio i Mats Vilander, koji je naveo da je to nesrećan slučaj, ali da jednostavno takav potez ne sme da se izvede na teniskom terenu, prema pravilima.

#related-news_0

Brže-bolje, saopštenjem su se oglasili i organizatori US Opena koji su odredili kaznu Đokoviću – oduzimanje poena uz novčanu kaznu čiji će iznos naknadno biti određen.

Da stvar bude gora, Đokoviću zbog nesrećnog događaja preti i višemesečna suspenzija, što je takođe Armenulić napomenuo u izjavi za naš sajt.

Ceo događaj je izazvao šok u teniskom svetu, a među prvima se oglasio i Novakov bivši trener Boris Beker, koji je istakao da je odluka korektna i da je Đoković zaista prekršio pravilo.

Uprkos toj činjenici, bivši asovi su bili jasni u oceni da takve stvari ne bi trebalo da se dešavaju na teniskim terenima, te da Đoković nije imao nameru da povredi sudiju.

Naravno, komentar je morala da da i dežurna „alapača“ u teniskom svetu, Nik Kirjos, koji je odmah sebe stavio u prvi plan i istakao kako bi on za takav potez bio kažnjen višegodišnjom suspenzijom.

Novak se posle svega oglasio saopštenjem u kom je istakao da je tužan i prazan, nije se direktno obraćao medijima već je odmah otišao na aerodrom kako bi što pre napustio Ameriku.

Novak pomaže sudiji koju je pogodio loptom
EPA-EFE/JASON SZENES

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare