Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Diskvalifikacije u tenisu nisu česta, već su zapravo retka pojava, ali se dešavaju...

Legendarni Džon Mekinro je 1990. godine morao da napusti Australijan open u četvrtoj rundi posle čak tri kršenja koda ponašanja u duelu sa Šveđaninom Mikaelom Perfornsom. Prvo ga je sudija opomenuo kada je Amerikanac nezadovoljan odlukom linijske sutkinje pimplovao lopticu gledajući u nju. Nešto kasnije lomio je reket, da bi isključujuća greška bila posle psovanja i vređanja.

PROČITAJTE JOŠ

Mekinro je tako prekinuo „miran“ period na grend slemovima dug 27 godina, jer je pre njega, Vili Alvarez, Kolumbijac sa španskim pasošem izbačen 1963. sa Rolan Garosa, sa koga je, ali 1995. diskvalifikovan Nemac Karsten Arens.

Tim Henman koji nije uspeo da osvojio Vimbldon, već samo brdo pored glavnog terena, izbačen je sa najpoznatijeg turnira na svetu 1995. godine, doduše u dubl konkurenciji, pošto je pogodio skupljačicu lopte, dok je sa istog turnira, iste godine diskvalifikovan i Džef Tarango.

Gubljenje kontrole je i Andrea Agasija, doduše jednom, koštalo diskvalifikacije, sa turnira u Indijanpolisu 1996. godine kada je u meču sa Danijelom Nestorom lansirao loptu na tribine.

Samo godinu dana kasnije, Irina Spirlea je morala da se povuče sa turnira u Palermu jer je vređala sudiju, da bi 2007. godine Anastasija Rodionova bila diskvalifikovana sa turnira u Sinsinatiju pošto je deganžirala lopticu u gledalište

Klima u Francuskoj nikako nije prijala Štefanu Kubeku koji je diskvalifikovan sa Rolan Garosa 2000. godine, Pariz opena 2003. i turnira u Mecu 2007. godine, dok je David Nalbandijan 2012. povredio sudiju posle šutiranja reklame, pa je onda on „šutnut“ sa turnira u Kvinsu.

Denis Šapovalov je tokom Dejvis kup meča 2017. godine sa Velikom Britanijom „napucao“ sudiju lopticom, zbog čega je Kanada izgubila bod, dok je dve godine kasnije Nik Kirjos diskvalifikovan sa mastersa u Rimu jer je šutnuo flašicu i bacao stolicu.

Niz je, nažalost, nastavio Novak Đoković…

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare