Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Novak Đoković je porazom u finalu Rolan Garosa izgubio korak sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, ali trka za nezvaničnu titulu najboljeg igrača svih vremena nije završena. Istina je samo u tome da je dobila drugačiji, neizvesniji zaplet.

Činjenica da od 11. oktobra Federer i Nadal imaju po 20, a Đoković 17 trofeja sa turnira „velike četvorke“, zaokružila je priču o jednoj po svemu netipičnoj teniskoj grend slem godini sa presedanom, da su se igrala tri umesto četiri turnira.

PROČITAJTE JOŠ:

Kovid godina, koja nam je donela i petomesečnu pauzu u takmičenju, stresno je uticala na čitav teniski svet, a ponajviše na same igrače, koji zarađuju od turnira. Biće ovo jedna od onih sezona koje će se u teniskim almanasima zavoditi sa asteriskom, onom čuvenom zvezdicom pored koje će stajati tekst da se u 2020. nije održao najpopularniji turnir, Vimbldon.

PROČITAJTE JOŠ: Srbi osvajaju Sardiniju, i Petrović u polufinalu!

Kako je sve krenulo u Australiji, činilo se da će ovo biti još jedna Novakova grend slem godina, iako ne smemo zaboraviti da je i tamo bilo velikih problema, ne zbog kovida, već zbog šumskih požara i zagađenog vazduha koji je pravio problem igračima, posebno u kvalifikacijama i početkom turnira.

Što se tiče Novaka, on je svoje odradio vrhunski – na terenu u Melburnu je delovao besprekorno, iako je u finalu sa Dominikom Timom bilo problema, jer je morao da sa 1:2 u setovima napravi preokret i dođe do trijumfa, osmog u karijeri kada je reč o Australijan openu.

Foto: EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

I mnogi veruju da bi sve išlo po Novakovim zamislima da smo imali regularnu takmičarsku godinu, kao što nismo.

Od marta do avgusta čekali smo da igrači i igračice ponovo dobiju priliku da se bore na turnirima, ali stvari nisu više bile iste.

Mere sprečavanja širenja virusa, strog karantin, biološki mehur, testiranje, igrači sa maskama, sve je to postala teniska svakodnevnica, a raspored takmičenja se promenio.

Prvo je pomeren termin odigravanja Rolan Garosa sa kraja maja i početka juna na kraj septembra i početak oktobra, a onda je otkazan Vimbldon, prvi put još od završetka Drugog svetskog rata.

Otkazivanjem grend slema u Londonu, Đokoviću je na neki način oduzeta prilika ne samo da brani trofej, već i da pokuša već tada da upiše 18. grend slem zvezdicu.

Tako je sav pritisak prebačen u nekoliko nedelja jeseni, koje su se završile onako kako ni Novak, ali ni armija njegovih navijača, nisu očekivali.

U Njujorku smo imali tu neverovatnu scenu u osmini finala, kada je svetski broj jedan nenamerno pogodio lopticom linijskog sudiju i potom automatski bio diskvalifikovan sa takmičenja.

Tako je propala prilika da na Flašing Medouzu, kad već nije mogao na Vimbldonu osvoji taj 18. pehar, drugi grend slem u sezoni.

I sav pritisak prebačen je, logično na Pariz, gde Novak, da budemo realni, nikada nije bio u ulozi favorita ispred Rafaela Nadala.

Na zapadu ništa novo, reklo bi se, pa je i Nadal još jednom potvrdio dominaciju i opravdanost nadimka „kralja šljake“.

Španac je tako stigao do 20. grend slema, izjednačio rekord Federera i pobegao Novaku tri koraka.

Samim tim, usložio se zadatak koji je Đoković sam sebi postavio, da jednog dana bude taj koji će prestići najveće rivale i imati najviše osvojenih grend slemova u karijeri.

Minus tri – to nije nimalo prijatno čuti, bez obzira što je Novak najmlaši u toj grupi „velike trojke“.

Svi su prevalili odavno 30. godinu, Federer će naredne godine proslaviti 40. rođendan, Rafa 35, a Novak 34. Vreme neumitno teče, prilike za postavljanje rekorda se smanjuju, jer stasavaju nove zvezde svetskog tenisa.

Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Problem za Novaka može stvarno da bude ukoliko bi i naredna, 2021. godina bila obeležena problemima sa koronavirusom.

Iz Australije stižu glasine da je mnogo toga pod upitnikom kada je reč i o Novakovom omiljenom Australijan openu.

Najgori scenario bio bi otkazivanje, jer bi time srpskom teniseru oduzeo veliku priliku da smanji razliku za rivalima.

A onda bi, ako sve bude išlo po planu, došao na red maj i „Rafin“ Rolan Garos, gde bi Španac mogao da se osami na vrhu sa 21. grend slem peharom.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako god bilo, trka će se nastaviti, ali nepredviđene prepreke, poput otkazivanja turnira, ne smemo odbaciti i smetnuti sa uma.

Na kraju, kada se bude konačno podvlačila crta ispod grend slem učinka sve trojice igrača, taj incident u Njujorku ili neki otkazani turnir, mogu da imaju veliki značaj za planove Đokovića.

I da zbog njih, kao i zbog nekoliko izgubljenih velikih finala, prvi igrač sveta bude iza Rafe i Rodžera.

Sreća u svemu tome je što je najmlađi i najzdraviji i što to može da mu produži karijeru, a samim tim i šanse da u konačnom zbiru bude ispred dvojca, koji je do januara 2008. imao zajedno 15 grend slemova, a on nijedan.

Da će 2021. biti važna, već sad nema dileme, na Novaku je da odoli svim izazovima i preprekama i pokaže da je najbolji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare