Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Stan Vavrinka i Novak Đoković u razgovoru na Instagramu razmatraju opcije oko toga kako će se nastaviti sezona.

Dvojica tenisera su tokom karijere imali često velike i odlučujuće dvoboje, ali su uvek imali odličan odnos, kako na terenu, tako i van njega.

Vavrinka je dobio poslednja dva grend slem finala protiv Novaka, u Parizu 2015. i Njujorku godinu dana kasnije.

PROČITAJTE JOŠ

I jedan i drugi vreme provode u karantinu, a najbolji način da se prekrati vreme jeste da razgovaraju o tome kako koriste slobodno vreme i kako se spremaju za eventualni nastavak sezone. Stan je pitao Novaka kako se nosi sa pritiskom sa tribina.

„Naravno da nije lako. U redu je da navijaju za protivnika, to poštujem. Ali kada pređu crtu i ne poštuju me, reagujem. Nisam srećan zbog nekih svojih reakcija jer nisu bile nešto neophodno. Znam da moram da čuvam energiju za tenis. Svi smo mi ljudi, svi smo emotivni. Nemamo na kog da se oslonimo i to nas čak čini mentalno jačima. Ranije, kada sam imao mečeve sa Rodžerom i Rafom, gde je publika bila za njih, bilo mi je teže. Osećao sam da to nije fer, trošio sam mnogo energije na to. Posle sam evoluirao, i sa iskustvom sam to prihvatio. Prihvatanjem toga osetio sam olakšanje. Čuvao sam energiju za ono što mi je bitnije, za igru“, otkrio je Novak.

Foto: EPA-EFE/DAVID GUZMAN

Đoković se setio prošlogodišnjeg meča sa Federerom na Vimbldonu.

„Većina je bila uz njega, to je bilo očigledno. Možemo pričati o mnogim stvarima i faktorima, ali teško je reći. Sigurno je da je Rodžer možda najveći igrač svih vremena, svuda ga vole. Ne očekujem da publika bude u većini uz mene, sve dok on igra. U redu je, jer je to Rodžer. Isto je i sa Rafom. Pitam se da li ja doprinosim da me tako gledaju? Ne mislim. Više je do toga što su oni sjajni igrači, veliki šampioni koji su ostavili veliki trag. Srećan sam što sam deo te ere, nekad da, nekada ne, ali je svakako zanimljivo“, rekao je Novak.

Vavrinka je rekao da je to kao u filmovima.

PROČITAJTE JOŠ

„Ne možete da imate trojicu koje vole, potreban im je neko treći, to ne znači da mislim da si ti loš momak. To je prirodno“, rekao je Stan.

Novakov sin Stefan je nakratko prekinuo razgovor Novaka i Vavrinke, a Švajcarca je zanimalo šta je to Marjan Vajda najbitnije uradio za njega.

„Radimo skoro 15 godina. Uvek je bio model za mene, ne samo kao trener. On mi je kao porodica, otac, brat, delili smo mnogo momenata kada mi nije išlo. Često sam plakao pred njim, kao 2010. kada sam izgubio od Melcera na Rolan Garosu. Imao sam emotivan momenat, plakao sam, bio je tu za mene kao i moj fizio Miljan. Oni su mi uvek bili velika podrška. U tehničkom smislu, Marjan mi je pomogao sa pozicioniranjem na terenu i kako da taktički odigram pravi udarac u pravo vreme. Mnogi treneri su doneli mnogo toga.Imao sam povredu lakta, izgubio sam ritam posle operacije. Marjan mi je dosta i tu pomogao. Doprineo je mnogim udarcima, ali većinom na tome kako da strateški budem dobro postavljen za najbolje udarce u najbitnijem trenutku“, otkrio je Novak.

Vavrinka je rekao da radi sa Magnusom Normanom od 2013.

„Nismo zajedno tako dugo kao ti i Marjan, ali smo bliski prijatelji, sve delimo. Video me je mnogo puta kako plačem posle poraza. Pomaže mi da se posle poraza automatski prešaltujem na drugi meč. To je nešto što mi pomaže da zadržim samopouzdanje. Verujem da je tako radio i sa Soderlingom“, kaže Vavrinka.

Novak je priznao da njegov smeč još nije dobar.

„Ako neko zna kako da mi pomogne da popravim ovaj udarac, neka mi se javi“, našalio se Đoković.

Novak je priznao da je najviše ljut na sebe bio baš protiv Stana na Rolan Garosu 2015. i posle, godinu dana kasnije u Njujorku.

„Ne znam, uvek sam ljut kad igram sa tobom“, našalio se Novak, dok mu je Stan odgovorio da ga je za 15 godina pobedio samo nekoliko puta i da nema razloga za to.

„Oba puta kada sam izgubio od tebe, imao sam sličnu putanju u meču. Onda u drugom setu sam propustio neke šanse, ti si digao nivo i bio bolji od mene. Moram da prihvatim kada je neko bolji od mene, ali mi smeta da neke svoje greške ponavljam dva puta. Imao sam prilike u oba druga seta, da sam dobio taj set, imao bih 2:0 i lakši put ka pobedi. Tu sam gubio koncentraciju i intenzitet“, otkrio je Novak.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Vavrinka je rekao da je bio ljuz na sebe kada nije dobio Federera u polufinalu ATP tur finala, a drugi put se iznervirao 2015. protiv Gaskea na Vimbldonu.

Đoković je rekao da voli da gleda ponovo neke stare mečeve.

„Često na Jutjubu vrtim stare mečeve, ne samo svoje, već i vaše, kako bih mogao da vidim šta bih mogao bolje da uradim sledeći put. Kobi Brajant je rekao jednom da kada ste nezadovoljni kakao ste igrali, treba da se vratiti u prošlost, pogledate snimak, ma kako to bolno bilo, kako bisledeći put to uradili kako treba. Razumem važnost toga. Analiziram snimke treninga, ali ne mnogo mečeve. Samo neke određene poene. Delove mečeva, koji su uticali da recimo izgubim meč“, kaže Novak.

Vavrinka kaže da radi slične stvari.

„Volim da gledam više mečeva kako bi razumeo šta je protivnik hteo da uradi u tim momentima. Sa godinama, znamo sve više, imamo iskustvo. Problem je kad mislim mnogo na ono što dolazi, a ne o sadašnjem trenutku“, kaže Švajcarac.

Od pitanja navijača, zadržali su se na jednom. Složili su se da obojica imaju dobar bekhend.

„Koji je tvoj tajni napitak?“, pitao je Novak kolegu.

„Ne smem da kažem, njie veganski, neće ti se dopasti. Italijanska vina, crvena“, nasmejao se Stan.

Na pitanje kako vide tenis posle korone, nisu bili sigurni šta sledi.

„Mnogo je upitnika. Problem u tenisu je što dolazimo iz mnogih zemalja, kako da putujemo. Mnogo je komplikovano. U velikoj smo krizi i teško je znati kada ćemo moći da igramo“, kaže Stan.

Novak kaže da se na ovakvu situaciju niko ne može naviknuti.

„Mi volimo da se držimo rasporeda, a sada toga nema. Ovo nas sve uznemirava, tenis je globalan sport i naša mana je što se igra na tom nivou, a ne na nacionalnom. Moramo da menjamo mesta iz nedelje u nedelju i to je teško rešiti. Ne znam kako će biti uskoro, za par meseci da li ćemo putovati, šta će biti sa vakcinom, da li će biti obavezno da je primite da biste putovali. Mnogo je pitanja. Možda treba razmisliti o drugim konceptima. Da se igra u pojedinim zonama. Nadam se da  neće doći do toga, jer je naš sport međunardonog karaktera. Ako sve ovo eksalira, moraćemo naći neka pristojna rešenja, jer momci koji su između 250. i 700. mesta razmišljaju sad da napuste tenis“, kaže Đoković.

Novak kaže da je razgovarao sa Rodžerom i Rafom kako da pomognu.

„Pričali smo o tome ovih dana. Posebno onima koji nemaju sponzore koji su zavisni od takmičenja. Srećan sam da ATP, grend slemovi i igrači žele da osnuju fond preko kog će ATP distribuirati taj novac onim kojima je najpotrebniji. Moraju se naći kriterijumi. ATP radi na tome, nadam se da će negde između 3,5 i 4,5 miliona biti distribuirano tim igračima, ali to zavisi od toga koliko će pauza trajati. Taj novac sa završnog Mastersa može da se preusmeti u fond, ili sa Australijan Opena, recimo. Uvek ima načina, drago mi je da svi shvataju važnost osnove tenisa. Ti od 250. mesta na dole, oni su osnova tenisa, budućnost tenisa i moramo biti ujedinjeni da im pomognemo. Da pošaljemo poruku mlađima da mogu da žive od tenisa čak i kada je situacija pandemije jer će imati ko da brine“.

Što se tiče dugoročnog cilja, Novak je rekao:

„ITF je nezavisan, grend slemovi su nezavisni entiteti, nekako moramo da se konsolidujemo i napravimo sistem koji će podržati bazu tenisa. Kako da bolje upravljamo tim osnovnim nivoima i omogućimo im da pređu na više nivoe. Nije idealno, ali svi težimo tome da svima koji žive od tenisa bude bolje“, zaključio je Đoković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar