Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Novak Đoković uspešno je startovao na Vimbldonu protiv Džeka Drejpera, talentovanog britanskog 19-godišnjaka, koga je savladao u četiri seta - 4:6, 6:1, 6:2, 6:2.

Visoki i levoruki talenat ima dobre rezultate iza sebe u poslednje dve nedelje, što je bila dovoljna poruka Novaku da nema opuštanja.

Posebno je zanimljivo što je Rodžer Drejper, Džekov otac, svojevremeno pokušao da ubedi Đokovića da zaigra za Veliku Britaniju.

PROČITAJTE JOŠ

Nije mu uspelo, Novak kroz celu karijeru nastupa pod zastavom Srbije, pod kojom sada napada 20. Grend slem.

Godina pauze zbog korone učinila je svoje, pa je ovo prvi meč na Centralnom terenu Vimbldona posle 2019. kada je Novak bio šampion.

Zato je bilo gromoglasnih ovacija kada su igrači izašli na travu Vimbldona, Novak je to učinio sa velikim osmehom, Džek sa ozbiljnim izrazom lica – ipak je debitovao na Vimbldonu protiv „broja 1“.

I hrabro se suprotstavio, uzeo prvi set i šokirao svetskog broja jedan. Ipak, Novak je brzo vratio stvari na svoje mesto, uhvatio ritam i odjurio po trijumf.

Đoković nikada nije izgubio prvo kolo Vimbldona, a ovo mu je 16. učešće na grend slemu u Londonu i uspešno je započeo pohod na 20. grend slem. U narednoj rundi igraće sa pobednikom meča Anderson – Barios.

Tok meča, Đoković – Drejper 4:6, 6:1, 6:2, 6:2

Kraj – Novak je u 2. kolu Vimbldona!

5:1 – Opasno proklizavanje Đokovića ipak je bezbolno završeno, ali je Drejper zapretio sa 0:30 i potom došao do brejk prilike (30:40), koju je Nole poništio. Usledila su dva asa za korak do prolaska u drugo kolo.

4:1 – DRUGI BREJK! Sjajan drop-šot poslao je Novak koji je Drejper stigao ali samo da bi ga vratio u mrežu, pa je srpski as opet stekao brejk šansu. Dužu razmenu okončao je bekhend paralelom u svom stilu i furiozno grabi ka trijumfu.

3:1 – Đoković je potvrdio brejk, bez mnogo problema, prišao je Drejper na 40:30, ali je to bilo sve što je mogao.

2:1 – BREJK! Aplauz dobija Drejper od Novaka, na brejk loptu je izašao na mrežu i sa dva odlična bekhenda izborio „đus“. Još jednom je Novak imao brejk šansu, ali je Britanac jako teškim volej bekhendom gotovo iza leđa opet produžio treći gem četvrtog seta. Ipak, treća – sreća, jer je Drejper poslao lopticu u mrežu za Đokovićevo vođstvo 2:1.

1:1 – Vraća Novak stvari tamo gde im je mesto… Uzeo je svoj gem za samo 46 sekundi i to sa četiri asa!

Kraj trećeg seta

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

6:2 – Đoković sada dominira i samo „sipa“ asove. Ispalio ih je 18 i zasluženo je dobio 3. set i poveo sa 2:1

5:2 – Još jedan brejk Novaka. Nešto više uzbuđenja u ovom gemu, ali  ne dovoljno da bi ga dobio Britanac.

4:2 – Ne greši Đoković na svoj servis. Ponovo je gem dobio s nulom.

3:2 – Novak je i četvrti gem dobio sa nulom za 3:1, a Drejper je uzvaratio gotovo istom jačinom i brzinom za 3:2.

2:1 – Dvaput je Drejper vodio nma svoj servis – 0:15 i 30:40, ali je Novak dobio gem i urlikom ga proslavio.

1:1 – Novak ekspresno uzvraća za 1:1. Drejper nije bio ni blizu da osvoji poen.

0:1 – Poveo je Đoković na servis Drejpera sa 0:30, ali je Džek uspeo da poravna rezultat na 30:30, a zatim sjajnim bekhendom i da povede 40:30. Novak je izbacio lopticu u aut u poslednjem poenu.

Kraj drugog seta

 

6:1 – Desetim asom Đoković je osvojio drugi set i izjednačio na 1:1. Ovaj deo igre završen je za 26 minuta, a naš teniuser deluje neuporedivo sigurnije i koncentrisanije.

5:1 – Poveo je Drejper, Novak je uzvratio, ponovo je poveo Britanac, opet je Novak uzeo poen… Tek posle 40:40 Đoković je došao do brejk lopte. I uspeo je, jer je Drejper poslao loptu u mrežu.

4:1 – Britanac je uspeo da prekine niz dobijenih gemova Đokovića, ali je Novak  ipak rešen da ovaj set završi bez tenzije i što je brže moguće. Za sada je na dobrom putu.

3:0 – Posle 11 minuta igre u 2. setu Novak već vodi sa 3:0. Šampion je značajno popravio svoju igru.

2:0 – Brejk Đokovića. Probudio se Novak, sigurno servira, podigao je samopouzdanje i stvari dolaze na svoje mesto.

1:0  – Đoković je dobro počeo drugi set, lako je osvojio gem na svoj servis.

Kraj prvog seta

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

4:6 – U poslednje vreme Novak nas je nekako navikao da na startu meča nepotrebno daje prednost protivniku. Kao da mu je potrebno vremena da se zagreje i uhvati ritam. Neočekivano, ali i danas će odigrati bar jedan set više nego što je potrebno, jer mladi Drejper vodi 1:0 u setovima.

3:5 – Ne plaši se Drejper Novaka, to je potvrdio i osmi gem kada je gubio sa 40:0 i izjednačio. Pri 40:40, imali su najdužu razmenu od 18 udaraca i tada je Drejper poslao loptu u aut, ali je potom opet izjednačio. Na kraju, ipak je odbranio prednost brejka.

3:4 – Siguran servis Novaka, opet je samo poen izgubio.

2:4 – Trebalo je malo vremena Novaku da se navikne i „pročita“ levorukog protivnika, polako se uigrava i ulazi u meč, pa je došao do 40:15 i brejk šanse.

Prvi servis je bio razoran pri brejk šansi, a pri drugoj razmeni, Novak se okliznuo i pao. To mu je već drugi put na meču da se prizemljio u napetom trenutku borbe za brejk.

2:3 – Bio je daleko sigurniji ovaj put Novak pri servisu, ispustio je samo jedan poen.

1:3 – Potvrdio je Drejper brejk, iako je bilo servis grešaka, potvrdio je Novaku da će morati da uloži daleko više napora za trijumf.

1:2 – Brejk Drejpera! Novak je previše sebi dozvolio, u jednom trenutku je kreirao lagan poen i servirao zicer Drejperu za dve brejk lopte. Drugu je iskristio za prvo vođstvo.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

1:1 – Prva dva brza poena donela su Drejperu samopouzdanje za 30:0, Novak je potom uspeo da ga uvede u duge razmene i izbori brejk loptu, ali je nije iskoristio i pričekaće na oduzimanje servisa.

1:0 – Trema je učinila svoje, Novak je rutinski prvi gem uzeo sa maksimalnim učinkom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar