Foto: EPA/JONATHAN BRADY

Novak Đoković protiv Džeka Drejpera startuje na Vimbldonu (ponedeljak, 14.30), a zanimljivo je da se radi o sinu čoveka koji je želeo da privoli Novaka da nastupi pod britanskom zastavom.

PROČITAJTE JOŠ

Bilo je to 2006. godine, kada je Rodžer Drejper, tada direktor Teniske asocijacije Velike Britanije, nudio Novaku državljanstvo.

Ispostavilo se da je to bio preambiciozan plan, u trenutku kada je politička situacija bila osetljiva i kada se Srbija odvojila od Crne Gore.

Nudile su se Novaku brojne privilegije, ali su Britanci dobili negativan odgovor, u trenutku kada su želeli da uz Endija Marija prigrle još jednog velikog talenta.

„Ja sam Srbin, ponosan sam na to što sam Srbin, nisam želeo da to upropastim samo zato što bih na drugom mestu imao bolje uslove. Ne bih osećao pripadnost. Odluka je bila moja“, bila je poruka Đokovića.

Inače, u Gardijanovom tekstu od  21. juna 2006, navodi se da je Novak tada bio najmlađi igrač u top 40 na svetu i blizak prijatelj Endija Marija.

„Srbin je i dalje meta LTA (Britanska teniska asocijacija), uprkos izjavama 19-godišnjeg igrača rođenog u Beogradu, tokom Rolan Garosa. Njegova majka Dijana razgovarala je sa LTA u aprilu tokom Dejvis kup meča između Srbije i Britanije, pregovori se nastavljaju“, pisao je tada Gardijan, uz izjavu Rodžera Drejpera.

„Lopta je sada u njihovom polju, to je suština. Ne možemo ništa učiniti dok oni ne donesu odluku“, rekao je Drejper.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Englezi su se nadali da će Novak krenuti stazama Grega Rusedskog, koji je od 1991. do 1995. godine igrao pod zastavom Kanade, onda je postao Britanac.

„Rusedski je već živeo u Britaniji nekoliko godina pre nego što je 1995. promenio državljanstvo, a njegova majka je ovde rođena. Porodica Đoković nema takvih veza i trebalo bi mu šest godina da postane britanski državljanin. Međutim, Međunarodna teniska federacija zahteva dvogodišnji boravak umesto državljanstva i možda će mu biti dozvoljeno da igra za Britaniju u Dejvis kupu nakon tri godine. Moguće je da se ovo ubrza u Đokovićevom slučaju, jer je Crna Gora nedavno glasala za nezavisnost i moglo bi se tvrditi da država koju je on predstavljao više ne postoji“, pisao je Gardijan o planu Drejpera.

I pre toga, trajali su pokušaji Britanije da dovedu Novaka, dok je bio još mlađi kao 14-godišnjak.

„To je bilo veoma primamljivo za moje roditelje u tom trenutku jer bi rešilo brojne probleme. Moji roditelji bi dobili posao, mi kuću, bila je sjajna ponuda. Nismo je prihvatili, rizikovali smo, nekako, nisam imao dobar osećaj za to“, rekao je Đoković u razgovoru sa Grejemom Besindžerom.

Novak Đokovič
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Rodžer Drejper nije uspeo da dovede Novaka, ali je na drugim poljima došao do unosnih poslova. Bio je prethodno na mestu izvršnog direktora za sport Engleske od 2003. do 2006, a od te godine je do 2013. vodio britanski tenis.

Tokom svog mandata pre tenisa, imao je ukupnu odgovornost za poslovni promet od 340 miliona funti i bio je akter olimpijske ponude Londona 2012, uz projekat izgradnje nacionalnog stadiona Vembli.

Onda je 2018. otišao u Saudijsku Arabiju, na poziv tamošnjeg Fudbalskog saveza, a nada se da će njegov sin dostići velike teniske domete.

Drejper je visok 192cm, ima razoran servis i levoruk je, pa će Novak sigurno biti fokusiran na ove osobine svog prvog rivala.

Posebno na oprez poziva činjenica da je Drejper preko specijalne pozivnice došao nedavno do Kvinsa, pobedio je već na startu 3. nosioca Janika Sinera, sa 7:6, 7:6.

Onda je izbacio i 39. igrača sveta Bublika, takođe kroz dramu dva taj-brejka u dva seta, da bi potom ispao od Kamerona Norija sa 6:3, 6:3. Nori je potom došao do finala sa Mateom Beretinijem, od kog je izgubio, i nema sumnje da je Novak dobro skautirao mečeve Drejpera iz Kvinsa.

Drejper je 2018. bio vicešampion juniorskog Vimbldona, osvojio je sedam ITF titula i trenutno 250. mesto ATP liste mu je najbolje u karijeri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare