Foto:Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Dugo je trajala neizvesnost oko Novakovog učešća na Vimbldonu ove godine. Praktično, od trenutka kada je objavljeno da mu je odstranjen deo meniskusa, malo ko je verovao da će ga londonska trava videti ove godine.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Kada je postalo jasno da će ipak zaigrati uprkos svim prognozama, ponovo je počeo da se javlja osećaj uzbuđenja i nadanja da bi ove godine mogla da se podgine ta osma titula na Vimbldonu.

Meč sa Vitom Koprivom u prvom kolu najavio je da je Novak spreman da ide do kraja, ali je drugo kolo donelo neočekivane izazove.

PROČITAJTE JOŠ

Džejkob Firnli trebalo je da bude samo još jedna prepreka za zagrevanje, ispipavanje pulsa i podizanje forme, ali stvari na kraju nisu išle baš tako.

Iako sam početak meča nije nagoveštavao dramu, jasno je bilo da je nivo izazova bio znatno veći nego u prvoj rundi.

Firnli je za početak pametno koristio činjenicu da ga Novak ne poznaje dobro i maksimalno je miksovao servise kako bi onemogućio Đokovića da lako dođe do brejka, a pored toga nije delovao da ga preterano impresionira velika scena.

Želeo je samo da odigra svoj meč na najbolji mogući način i to mu je dobrim delom i uspevalo. Jedan brejk je ipak bio dovoljan srpskom teniseru da stvari prelomi u svoju korist i usmeri meč na svoju stranu.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Iako je u drugom setu Britanac bio još opasniji i teži da se probije u razmenama, ponovo je srpski teniser uspeo da preživi. Iskoristio je jedinu brejk šansu, sprečio protivnika da uradi isto kada mu se jednom ukazala prilika i odjednom smo imali laganih 2:0 i činilo se meč koji ide samo u jednom pravcu.

To bi obično bilo dovoljno da se rivali tog kalibra potpuno predaju, a Đoković bi pojačao stisak i priveo meč kraju.

Ipak, kako je i sam priznao nakon meča, danas kod njega nije postojao taj šampionski mentalitet. To se najbolje videlo nakon što je u petom gemu napravio brejk, a onda već u narednom je dozvolio rivalu da mu vrati istom merom.

U tom trenutku je krenula Novakova borba za goli život. Navijači koji su zdušno navijali za domaćeg igrača odjendom su osetili momenat da pojačaju navijanje, a ubrzo su krenule i provokacije sa tribina.

Đoković koji je od početka bio nervozan zbog vremenskih uslova, pre svega zbog vetra i sunca zbog kojeg nije mogao da se namesti na servis, počeo je da reaguje i na sve provokacije sa tribina i da gubi fokus na igru.

Nije imao ritam na udarcu, nije dobro servirao i odjednom je umesto gotovog meča nastala drama.4

Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Đoković je pretrpljenim brejkom u 12. gemu rivlau dozvolio da osovji set i odjednom se svim njegovim navijačima oteo uzdah.

„Nemoj Nole, nemoj danas“ je proletelo kroz glavu verovatno svim navijačima koji su njegovo učešće dočekali kao ozeblo sunce i sad je odjednom krenula briga i strah.

Da li će koleno izdržati i da li će u ovim okolnostima kada je priprema za turnir bila specifična uspeti da pronađe svoju igru?

Nije se mnogo toga promenilo ni učetvrtom setu, a Firnli je sa publikom kao vetrom u leđa delovao kao mnogo bolji igrač na terenu i u petom gemu je došao do dve vezane brejk lopte.

Imao je i Novak sreće u tim momentima i uspeo je da ostane u životu, da bi u 11. gemu Britanac ipak osetio pritisak i umesto da odvede meč u peti set, doživeo je brejk i Đoković je poklon prihvatio oberučke.

Kako je i sam posle meča rekao, pobeda je jedina stvar koju će posle ovog meča da pamti jer drugih stvari za zadovoljstvo nije bilo previše.

Foto:Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Možda samo situacija sa kolenom koje nijednog trenutka nije delovalo kao problem za srpskog tenisera.

Novak je solidno ubacivao prvi servis sa 68 odsto, ali je procenat osvojenih poena u odnosu na prvo kolo pao na 80 posto. Ritern nije bio ni blizu efikasan i Firnli je osvajao 71 posto poena na prvi servis što je dramatično više od 55 odsto koliko je uzimao Vit Kopriva.

Ipak, u ovakvim okolnostima, pobeda Đokovića dovoljno je velika stvar da bi tražili dlaku u jajetu. Novak je i dalje u turniru, žreb je i dalje povoljan jer ga u narednoj rundi očekuje Aleks Popirin koji jeste bio težak rival u Melburnu, ali je trava podloga koja mu najmanje odgovara.

Kako je objasnio srpski as, ključni su mečevi i podizanje pokretljivosti koja je u ovom trneutku najveća boljka, ali na kojoj može da se radi.

Danas- ipak nije bio dan za rastanak, a Novak treba samo d anastavi d aide kolo po kolo.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare