Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

US Open počinje 29. avgusta, a da bi tog dana na betonu "Artur Eša" zaigrao i srpski teniser moraće da se desi jedna od dve solucije.

Novak Đoković, osvajač 21 grend slem titule, po važećem zakonu Sjedinjenih Američkih Država ne može da uđe u državu jer nije vakcinisan protiv koronavirusa. Da apsurd bude veći, po pravilima Njujorka mogao bi da igra iako nevakcinisan, ali ne može da prođe pasošku kontrolu.

PROČITAJTE JOŠ

Da to nema veze sa medicinskim razlogom, već sa politikom svedoči i što nevakcinisani državljani SAD mogu da nastupaju na turniru.

Postoji mogućnost da ova odluka bude promenjena do sredine avgusta, jer je obično Australija bila probni balon za SAD. Ipak, ne postoje garancije da će se to i desiti, već je Đokoviću ostalo samo da čeka. Zato su i on i Goran Ivanišević poručili da se trenutno nalaze na odmoru i da čekaju dobre vesti iz SAD.

„Nisam vakcinisan i ne planiram da uradim to, tako da jedine dobre vesti koje mogu da dobijem jesu da ukinu zabranu, te obavezne vakcinalne pasoše ili kako god to zvali kako bi ušao u SAD, ili neko izuzeće. Ne znam. Ne mislim da je izuzeće realno moguće. Ako je moguće, ne znam kakvo bi bilo, nemam mnogo odgovora na to pitanje. Radi se samo o tome hoće li ili neće ukinuti to na vreme da bih mogao da uđem u SAD“, poručio je Đoković.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Srpskom teniseru se ne dopada ideja da uđe u SAD sa izuzuzećem, koje je zapravo druga varijanta po kojoj bi mogao da igra na US Openu, pa se nada da će zakon biti promenjen kada je u pitanju ulazak u zemlju.

„Neću ići ako me ne puste u Ameriku. Mnogi misle da sam forsirao put u Australiju i greše, to nije bilo lepo iskustvo za mene. Neću da putujem, ako nemam dozvolu za to. Mnogi drugi su ušli bez problema sa istim papirima, deportovan sam, ali želim da se vratim. Volim Australiju, tamo imam najbolje rezultate na grend slemu, ali želim i u Ameriku. Gde god mogu da igram, neću da se bavim politikom, to me ne zanima. Imam svoje stavove, želim da biram šta je najbolje za mene, očekuje da ljudi cene moju odluku. Nije kraj ako ne odem, osećam se mlado u staroj koži i biće druge prilike“, iskren je Đoković.

Taj drugi način u kome su neki izuzeti od primanja vakcine stoji u „Proklamaciji 10294“. Naime, ukoliko Đoković nema zdravstveni rizik zbog kog nije mogao da bude vakcinisan, može da uđe u zemlju ako se oceni da je „osoba od nacionalnog interesa“.

„Lice čiji bi ulazak bio od nacionalnog interesa, kako to odredi državni sekratar ili sekretar za saobraćaj ili sekretar za unutrašnju bezbednost“, stoji u odredbi.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle u ovom trenutku postoje četiri osobe koje Novaku mogu da potpišu izuzeće. Očekivano je to Džo Bajden, predsednik SAD, zatim državni sekretar Entoni Blinken, sekretar za saobraćaj Pit Butigeg, te direktor državne bezbednosti Alehandro Mojokas.

Tako bi se stvar još jednom vratila u domen politike, ali sada niko nema diskreciono pravo da deportuje Đokovića kao što je to u Australiji uradi Aleks Hok, ministar za imigracije, koji je u međuvremenu smenjen.

Naravno, sve ovo pravi i pogrešan narativ da bi vlasti SAD trebalo da se „saviju“ pred srpskim igračem, što bi mogao da bude jedan od razloga da se odluka prolongira, barem na neko vreme.

Očekuje se da Đoković kasnije neće imati nikakvog problema da se takmiči na Australijan openu, ali bi još jednom mogao da ostane uskraćen za priliku da napadne titulu i brani bodove od prošle godine.

BONUS VIDEO Novak Đoković kao maneken, prošetao modnom pistom

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare