Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Kakva godina za tenis, kakva godina za Novaka Đokovića. Nažalost, sve je obeleženo političkim odlukama i brojnim skandalima koji su napravili ozbiljan problem srpskom igraču.

Verovatno se prvi put u istoriji desilo da teniser koji osvojio trofej na Vimbldonu padne za četiri pozicije na ATP listi. Nije bilo bodova u Londonu, pa je Đoković i pored osvojene sedme titule završio na sedmom mestu ATP liste.

PROČITAJTE JOŠ

Pre samog turnira došlo je do okršaja između Vimbldona sa jedne strane, te ATP, WTA i ITF sa druge. Da bi se odgovorilo na diskriminaciju na osnovu nacionalnosti Rusi i Belorusi nisu mogli da se takmiče (opet kao reakcija na rat u Ukrajini) ATP i WTA su odlučili da se bodovi na Vimbldonu ne dodeljuju. Zapravo, ti bodovi će se računati u ATP trci, ali ne i na ATP rang listi.

To praktično znači da je Đoković osvojio 2.000 bodova koji bi mogli da mu pomogne da se nađe na Završnom mastersu u Torinu, ali je istovremeno na ATP listi izgubio 2.000 bodova.

Novak je razgovarao sa agentom koji mu je predočio pravila po kojima bi mogao da igra na Završnom turniru.

Naime, osvajač grend slema „upada“ na turnir kao osmi (prva sedmorica upadaju na osnove liste za ATP trku) ukoliko se ostane u Top 20 igrača na svetu. Propozicije kažu i da ukoliko ima dva tenisera koji se ne nalaze u Top 7 i koji su osvojili grend slem, „upada“ onaj igrač koji je bolje plasiran na ATP listi.

Đoković je poručio da mu plasman na ATP listi nije prioritet i da će se sada fokusirati na osvajanje što više trofeja, pogotovo onih na grend slem turnirima, ali nema sumnje da želi još jednom da se takmiči na Završnom turniru.

Novak Đoković na aerodromu u Melburnu Foto: REUTERS/Loren Elliott

Ove godine nije mogao da brani 2.000 poena na Australijan openu jer je deportovan nakon što je Aleks Hok, ministar za imigracije, iskoristio diskreciono pravo da to uradi.

Stigao je Novak u Australiju, nakon dva sudska procesa je deportovan, a trenutno mu je zabranjeno da tri godine uđe u ovu državu, iako se očekuje da se to uskoro poništi dolaskom nove vlade. Istovremeno je dozvoljeno nevakcinisanim osobama ulazak u zemlju.

Odluka Đokovića da se ne vakciniše uslovila je da nije mogao da uđe u Sjedinjene Američke Države i da se takmiči na Indijan Velsu i Majamiju (još 2.000 bodova). Ove masterse nije igrao ni prošle godine, pa nije gubio bodove, ali nije mogao ni da poveća saldo na ATP listi.

Na Vimbldonu se bodovi nisu računali, pa je tu ostao bez 2.000 bodova. Ukoliko ne dođe do promene zakona Đoković neće moći da igra ni u Sinsinatiju (na kom je gotovo redovno učestvovao), ali ni u Torontu (oba turnira po 1.000 bodova). Uz ova dva mastersa ne može trenutno da igra ni na US Openu, iako se nada da će SAD kao i prethodnih godina promeniti zakon (pogotovo kada je u pitanju koronavirus) mesec, mesec i po dana nakon što to uradi Australija, koja je često bila probni balon.

„Sad sam na odmoru. Definitivno ću odmarati narednih nekoliko nedelja, onda ću čekati na nadam se, dobre vesti iz SAD. Ako se to i ne dogodi, neću se opterećivati jurnjavom za bodovima, videćemo kakav će mi biti raspored“, poručio je Đoković.

Dakle, tačno 10.000 bodova je Đokoviću trenutno van domašaja (tri grend slema i četiri mastersa).

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Dakle, neće pokušati po svaku cenu da osvaja bodove, istakao je da sumnja da će se takmičiti na turnirima iz kategorije 250 ili 500 u periodu kada se obično igraju mastersi i grend slemovi.

Do kraja godine je izvesno da će se takmičiti na Završnom mastersu (ako se ispune prethodni uslovi) od 13. do 20. novembra, a neće imati nikakvih problema da se takmiči i na još dva mastersa.

U Šangaju se igra od 9. do 16. oktobra, barem po zvaničnom kalendaru ATP, a dugo je postajala bojazan da će biti sve otkazano zbog situacije sa nestalom Peng Šuaj, koja je privremeno nestala nakon što je optužila visokog zvaničnika Kine za seksualno zlostavljanje.

Uz to bi Đoković trebalo da igra i na turniru u Parizu od 31. oktobra do 6. novembra na kom će braniti titulu koju je osvojio prošle godine pobedom nad Danilom Medvedevim sa 4:6, 6:3, 6:3.

Novak Đoković, Rodžer Federer
Novak Đoković, Rodžer Federer; Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths

Mogao bi Novak da nastupi i sa ostalim članovima „Velike četvorke“ (Endi Mari, Rafael Nadala i Rodžer Federer) na Lejver kupu koji će se odigrati ove godine u Londonu od 23. do 25. septembra. Ovde nema ATP bodova, a igra se po formatu „Tim Evrope“ protiv „Tima sveta“.

„Postoji mogućnost, moj agent ima komunikaciju sa Lejver kup timom i imamo dogovor da će odluka biti doneta nakon što se završi Vimbldon. Lejver kup je jedino takmičenje gde možete da imate ta velika rivalstva, gde igrači iz velike trojke ili velike četvorke dolaze u isti tim, to je drugačiji osećaj i za nas i za navijače. Ta O2 arena je poznata za nas igrače, igrali smo više od 10 godina ATP finale u toj areni, verujem da će biti pune tribine, tradicija u Britaniji za tenis je sjajna, bilo bi zadovoljstvo igrati tu ponovo.“

Dakle, Đoković bi do kraja godine mogao da osvoji nešto više od 3.000 bodova sa tri mastersa, ali bi ujedno ostao bez prilike da osvoji 4.000 bodova (Toronto, Sinsinati i US Open).

Sve ovo pravi dodatni problem u planiranju sezone. Svakako ne treba očekivati da će Novak igrati previše jer mu je i dalje apsolutni imperativ da bude potpuno zdrav i da napada najveće trofeje na najvećim turnirima.

BONUS VIDEO Novak napravio ludnicu izjavom o Kirjosu: Hajde da prvo odemo na večeru, pa ćemo videti

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar