Foto: REUTERS/Jaimi Joy

Kada je Rodžer Federer vladao bili su bitni rekordi za GOAT trku, kada je vladao Rafael Nadal bila je priča o prevazilaženju granica bola i svih prognoza lekara. Kada je došao red da Novak Đoković preuzme primat za zvanje najboljeg ikada, rekordi nisu bili bitni, povrede su bile lažne i preuveličane, a jedan od problema je to što je - Srbin. Neverovatno...

Novak Đoković je podigao 22. grend slem titulu u Melburnu, a umesto da se rasplamsa pitanje ko je najbolji igrač ikada – našao se na nišanu mnogih. Njegovu tenisku genijalnost ne spore, ali im smeta što je Srbin.

To je najnoviji trend u teniskom svetu u narativu u kom su Srbi zlikovci. Dubokoumnost holivudskih filmova doveo ih je do zaključka da su Srbi krivi za sve sukobe i to nekih suludih generalizacija i predrasuda prema Srbima. Najglasniji su oni koje zapravo niko ništa nije ni pitao. Jedna od njih je Kejltin Tompson, američka novinarka i industralijaka. Njeno određenje Srbije i poznavanje istorije je najblaže rečeno sramno.

PROČITAJTE JOŠ

„Deo srpske energije je da oni imaju mentalitet da su pod opsadom. Njihova kultura je kultura pod opsadom, da su napadnuti, da su okruženi neprijateljima. To je bio zaista praktičan motiv za Đokovića i u toku većeg dela njegove karijere… Upravo ovaj mentalitet pod opsadom čini mentalitet da je mnogo toga ovoga toliko ružno. Otac koji pozira u masi sa Putinom i proratnim majicama, zbog čega svi govore o borbi koju je prošao poslednjih godina. To je borba koju je napravio jer neće da prati pravila.

Nemam mnogo toga da kažem o njegovom tenisu koji se ne dovodi u pitanje. Radila sam na dokumentarcu ‘Srpski genocid nad Bosancima’ ideja da je srpski ‘mentalitet žrtve’ što postoji u Đokovićevom narativu je nešto što me ne zanima kao dinamika tenisa. Ljudi mogu da uživaju u njemu, ali to nije za mene“, rekla je između ostalog, a onda pojasnila da nije gledala finale.

Pazite, došla je do tog zaključka a nije gledala finale… Tu imamo i dugogodišnje izjave Martine Navratilove koja govori da „sa Srbima uvek ima nekih problema“ i navodi neke primere koji bi trebalo da Srbe pokažu kao primitivce.

Sramni napadi se tu nisu zaustavili, pa se otišlo i korak dalje. Smetalo im je što je najbolji teniser planete Srbin. U želji da objasne Novakovu motivaciju da igra tako maestralno, polazili su od nekih loše postavljenih pretpostavki o Srbima. Nisu upoznati sa rečju inat, ali smatraju da su pročitali u njihovim očima primitivne Srbe. To me je podsetilo kada su mog prijatelja na srednjoškolskoj razmeni pitali „Da li vi Srbi još uvek živite u pećini?“.

Foto: REUTERS/Sandra Sanders

Smeta im što Novak ima tako izražen patriotski naboj, iako je Đoković više nego bilo koji drugi teniser kosmpolita i građanin sveta. Dakle, problem je što čovek voli svoju državu i svoje ljude, a verovatno bi bio heroj da je odlučio da jednom kaže nešto loše o Srbiji. Ali nije. I neće. Ne nadajte se.

Novak u ovom trenutku manje ili više tečno govori 11 svetskih jezika. Neprestano daje intervjue jedan za drugim na četiri ili pet jezika… Čovek koji koristi znanja iz Azije, iz Južne Amerike, iz SAD ili Afrike. Razliku ne pravi ni u jednom trenutku.

Smeta im što nosi i drveni krstić sa Hilandara, problem je što ima neki izliv emocija. Smeta svetskih medijima i to što je iskreniji u razgovoru sa srpskim novinarima. Pa, kako da vam kažemo, ali to ste sami sebi uradili. „Pucali ste sebi u kolena“ brojnim napadima na račun Đokovića tokom godina, pa sada i sam želi da se namuče da prevedu izjave sa srpskog.

Čovek koji je godinama bio „treći točak“, a onda i „zlikovac“ nije nikako uspevao da dobije poštovanje kakvo zaslužuje. Čak ni kada su mu to poštovanje ukazali Federer i Nadal, ostali svetski mediji nisu.

O ovom slučaju je znatno objektivnije govorio Kris Bauers, autor biografije o Đokoviću.

„Za mene je Đoković uvek bio dve osobe. Bio je Srbin i bio je internacionalac. Moj prvi dan u Beogradu je bio 2010. godine mislim zbog polufinala Dejvis kupa protiv Češke, a prve noći smo jeli u Novakovom restoranu pored Beogradske arene. Sledećeg jutra sam ga intervjuisao i čekao sam kameru da se spremi, rekao sam mu ‘Sinoć smo jeli u tvom restoranu’. Odgovorio mi je odmah ‘Šta misliš o restoranu?’ i malo sam oklevao jer sam hteo da kažem da je hrana bila odlična… Kada je došla. Trebalo je da prođe mnogo vremena da dođe. U toj sekundi dok sam oklevao rekao mi je ‘Nemoj da mi kažeš ništa, bilo je previše duvanskog dima’. Rekao sam da jeste, ali da to nisam hteo da kažem. To mi je pokazalo da on razume kako zapadni svet, ako mogu da iskoristim taj izraz, vidi Srbiju“, poručio je Bauers za Nova.rs.

Australijski kolumnisti su navodili da je „Đoković Srbin na način na koji Federer nikada nije bio Švajcarac ili Nadal Španac“.

Sve ovo je dovelo do novog preokreta u tenisu, pa u želji da Novaku saseku krila žele da se teniseri više ne takmiče pod zastavama svojih država.

Foto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Smeta im što su srpski navijači glasni i što skandiraju Đokoviću, ali im ne smeta kada ga vređaju pijani Australijanci. Smeta im što daje autograme 10, 15 minuta, ali im ne smeta kada Novaka sklanjaju…

Ne smeta im kada vodeće televizije sveta pokušavaju da prikažu Novaka kao negativca, poput „Eurosporta„, a onda im smeta kada Đoković reaguje. Onda usledi privatno izvinjenje…

Dakle, došli smo do toga da je Novak „previše Srbin“, kako sada sve češće navode. Ipak, nema nikakve dileme da će svi koji su rođeni istočno od Praga potvrditi da su u nekom trenutku karijere bili na udaru ili skrivenom udaru medija samo zbog toga.

Ranjavanje Monike Seleš nikada nije odjeknulo tenisom do te mere do koje je to bio svetski skandal, Navratilova je često zaboravljena (iako će tokom godina i ona imati neke komentare mržnje prema našim navijačima), a ovakvih primera je još mnogo.

Sada kada je dokazano da Đoković ima podršku iz svih delova sveta, jer je „Nole Fam“ to jasno pokazao, više ne stoji teza da samo Srbi navijaju za Đokovića.

Sada je problem što je Srbin. Ipak, to ga neće sputati, pre će mu dati dodatan motiv.

Jer inat.

BONUS VIDEO Đoković izlazi pred srpske navijače u Melburn parku posle osvajanja turnira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare