Novak Đoković Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Bivša australijska teniserka Rene Stabs i američka novinarka Kejtlin Tompson razgovarale su o Australijan openu, posle čega se nije zaustavila kontroverza u vezi sa komentarisanjem meča Novaka Đokovića.

Stabs je poznata kao kritičarka Đokovića, koji je u Melburnu ove godine osvojio svoju desetu titulu.

PROČITAJTE JOŠ:

Postao je drugi teniser kome je pošlo za rukom da na jednom turniru uzme deset trofeja, a ujedno je izjednačio i grend slem rekord Rafaela Nadala, pa ga sada zajedno drže sa po 22 titule.

Tompsonova je, uprkos tome, rekla da muška konkurencija nema šampiona, dok je Stabs navela da joj pored srpskih navijača nije bilo nimalo prijatno.

U podkastu je Tompson rekla i da je „srpska kultura takva da oni (Srbi) veruju da su pod napadom i okruženi neprijateljima, da imaju mentalitet žrtve“.

Da sve ono izrečeno u podkastu ne bude dovoljno, Stabs se pobrinula iznoseći netačan podatak u vezi sa gledanošću muškog i ženskog finala grend slema.

Objavila je kako je žensko finale Arine Sabalenke i Elene Ribakin bilo gledanije od muškog sa 1,43 miliona gledalaca naspram 1,3 miliona koji su pratili okršaj Đokovića i Stefanosa Cicipasa, stavljajući to u kontekst neravnomerne raspodele novca u muškoj i ženskoj konkurenciji.

„Nemojte mi reći da ženski sport nije vredan sponzorisanja ili prikazivanja na televiziji“, napisala je Rene Stabs, posle čega je dobila odgovor.

Poznati teniski novinar Stjuart Frejzer joj je replicirao iznoseći zvanične podatke Australijan opena, gde se vidi da je meč muškog singla bio gledaniji sa vrhuncem od 2.311.000 gledalaca, a 1.747.000 prosečno, dok je vrhunac za žensko finale bio 1.437.000 gledalaca, a prosek finala Sabalenke i Ribakine 1.036.000 gledalaca.

„Zdravo, Rene. Kao što sam mislio i ranije, rejtinzi i grafike koje su tvitovala su zaista netačni (ispravne brojke su ispod uz zahvalnost Teniskom savezu Australije). Možda bi želela da objaviš i pojašnjenje ili da obrišeš tvit, s obzirom na to koliko pažnje i šerova je privukla ova dezinformacija“, napisao je Frejzer.

Stabs svejedno nije obrisala spornu objavu koju je videlo milion ljudi do sada. Umesto toga, nastavila je u komentarima da se brani tražeći od pratilaca da „izguglaju“ podatke, a nije vredelo ni što je čitavo poređenje muškog i ženskog tenisa svela na pogrešno tumačenje podataka domaće gledanosti u Australiji.

BONUS VIDEO: Novak Đoković slikanje sa peharom izjava za medije i druženje sa navijačima dan posle velike pobede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare