Novak Đoković
Foto: Matthieu Mirville/DPPI/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ako pogledamo sa striktno medijske, populističke i finansijske strane jedan od najvećih turnira sveta čuo je najgore moguće vesti - najtrofejniji teniser koji je preostao na turniru se povukao, najbolji igrač planete je morao da se povuče. I znate šta je najluđe od svega? Sve to je moglo da bude izbegnuto...

Miodrag Dimitrijević Foto: Nova,rs

Pravila moraju da budu ista za sve da bi postojali fer uslovi za takmičenje, ali smo tokom godina videli da najbolji teniseri sveta ipak dobiju poneku povlasticu. Uostalom, turnir je potpuno drugačije izgledao za one koji su igrali na dva najveća stadiona („Suzan Lenglen“ i „Filip Šatrije“) i na koje koji su se takmičili na takozvanim spoljnim terenima bez krova.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, Novak Đoković, trostuki šampion Rolan Garosa, nije dobio nikakvu povlasticu. Štaviše gurnut je da igra od 22.37 sa punih 37 godina protiv 12 godina mlađeg tenisera.

Onda je za nešto više od 36 sati ponovo bio na terenu. Nije mogao da ima ni dva kvalitetna sna u međuvremenu, a nakon četiri sata i 29 minuta Rolan Garos ga je ponovo stavio u situaciju da mora da „ore“ da bi stigao do pobede. Protiv Fransiska Serundola je morao da provede čak i 10 minuta više na terenu.

Foto:Emmanuel Dunand / AFP / Profimedia

Ipak, mora se preispitati niz pogrešnih odluka Ameli Morezmo koja nije propustila priliku da osuje paljbu po navijačima i VIP zvanicama zbog toga što su tribine prazne („Muka mi je kad vidim prazan Šatrije“), ali i priliku da prizna da je donela niz pogrešnih odluka.

Đoković je imao premalo vremena za odmor i narušena je njegova rutina jer je poznato da uvek insistira da igra mečeve u istom terminu. Upravo zbog ovog jer je svestan koliko je kvalitetna priprema bitna za dobijanje mečeva i kvalitetan oporavak za dugo trajanje.

Da li se sada kaje Rolan Garos? Ne onaj čuveni pilot po kom je nazvan turnir, već organizatori koji su prikazali zapanjujuće odsustvo empatije. Da ne upotrebimo težu reč.

Foto: Profimedia

Sramota je da se ovako ophodi prema najboljem igraču planete i da se iz ko zna kojih pobuda odbije – da odbije da se čisti terene.

Bruka je Rolan Garosa da sme da kaže u lice bilo kom teniseru da neće imati dobre uslove za igru jer su – radnici odbili da u vanrednim okolnostima češće sređuju teren. To se ne radi iz hira, to se radi zbog jedne jedine stvari da bi kvalitet tenisa bio bolji. To je valjda ono što prodaje karte, TV prava. To pravi novac.

Rolan Garos je pokazao da je nemoćan pred onima koji održavaju terene jer nisu mogli da ih ubede da se češće sređuje teren. I to dolazi nakon četiri dana neprestane kiše i uslova koji su bili sve samo ne uobičajeni.

Novak Đoković
Foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

Zvanični podaci govore da u poslednjih 150 godina, od kada se to beleži, nikada nije palo više kiše nego tokom poslednjih mesec dana! Čak 60 litara kiše mesečno u šest poslednjih meseci. Nestvarno!

Čak ni te vremenske prilike nisu učinile Rolan Garos da promeni odluku. Velika vlaga je napravila probleme na šljaci, sloj koji se nalazio na vrhu nije bio dovoljno kvalitetan, a brže nego obično su se stvarale rupe. Zbog toga je moralo brže nego obično to krpiti. Barem su to mislili igrači, ne i sam turnir.

„Ne znam šta su tačno uradili, čini se da je deo šljake uklonjen, skoro da je uopšte nije bilo“, poručio je Đoković između ostalog.

Dakle, Đoković je oštro opleo po organizatorima koji su odlučili samo da ćute i da ne popravljaju teren. Uslovi su bili očajni, a to je samo dovelo do novih problema jer su tvdoglavo odbijali da priznaju greške.

Naravno, niko ne očekuje da se organizatori „savijaju“ pred hirovima tenisera, ali kada su želje opravdane u cilju što boljeg tenisa – zašto ih ne uslišiti?

Koliko loših odluka u samo nekoliko dana i za rezultat imamo da je turnir ostao bez noseće zvezde, bez čoveka koji je 15 godina zaredom stizao barem do četvrtfinala.

BONUS VIDEO Novak Đoković Miljanu: Šta nazad?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare