Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Misija Novaka Đokovića u Parizu završila se porazom, prvi reket sveta izgubio je u velikom finalu Rolan Garosa od najvećeg rivala, Rafaela Nadala sa 6:0, 6:2, 7:5.

Niko nije očekivao takav slom Novaka, tako jednostranu i dominantnu partiju španskog tenisera koji je prosto doklasirao protivnika i protutnjao do 13. titule iz isto toliko finala na ovom turniru.

PROČITAJTE JOŠ

Bila je to njegova jubilarna, stota pobeda na Rolan Garosu, a što je najvažnije, osvojio je 20. grend slem trofej i tako se izjednačio sa Rodžerom Federerom po broju najvećih titula.

PROČITAJTE JOŠ: Užasan naslov Marke: “Godina ĐoKovida”

U okršajima sa Novakom na ovom turniru poveo je sa 7:1 i ovo je bio praktično prvi poraz Novaka na terenu od početka sezone, ako ne računamo onu diskvalifikaciju na US Openu protiv Pabla Karenja Buste.

Šta reći, bio je to jedan žestok, nadalovski revanš Novaku za poraz u prethodnom grend slem finalu, iz Melburna 2019.

Novak kao da nije igrao ovo finale. Videli smo tenisera koji greši, kojem ama baš ništa nije uspevalo u tim poenima kada su se gemovi lomili, za razliku od Nadala koji je odsvirao još jednu svoju parisku simfoniju.

Kako je počelo? Novakovim falš notama. Ništa Novaka nije slušalo na početku meča, ni prvi servis, ni drop šotovi, a protivnik je bio već od prvog udarca u onom prepoznatljivom, šampionskom ritmu.

Naišao je Novak na čudedsan španski zid, sve se vraćalo na njegovu polovinu terena, uz to, mnogo više je grešio od Rafe u tom početnom setu (13:2), a osvojio je samo 27 odsto poena posle prvog servisa.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

I to je, u ovakvim mečevima dovoljno da pretegne na jednu stranu, možda je delovalo surovo, ali Rafa je u tih 45 minuta prvog seta delovao neprobojno, nestvarno dobro. Svemirski.

Napravio je tri brejka, prosto je razoružao Novaka, pale su u vodu sve taktičke zamisli koje je Novak želeo da sprovede na samom početku meča.

Drugi put u karijeri Rafa je uručio „krompir“ protivniku, ali mnogo više boli to što Novaku zaista ništa nije polazilo za rukom.

Posle 53 minuta igre, početkom drugog seta, Srbin je konačno osvojio gem i poveo sa 1:0.

Međutim, Rafa ni za milimetar nije popustio. Nije skidao nogu sa papučice gasa, Novak se mučio na svakom servis gemu, a kada je sevirao Španac nije imao dovoljno gasa da dođe do brejk šanse i teniser iz Manakora je u trećem gemu drugog seta iskoristio treću brejk šansu i poveo sa 2:1.

Ni tu nije bio kraj agonije, kada je Rafa napravio brejk za 4:1, situacija sa neiznuđenim greškama bila je 26:3!

Nije morao Španac ni da igra kada je imao toliko poklona. Proleteo je izuzetno lako i kroz drugi set i već tada je bilo jasno da je potrebno da se dogodi čudo da Novak preokrene meč.

Delovalo je da se Novak stabilizovao početkom trećeg seta, stigao je do 2:2, ali onda je Rafa napravio brejk bez izgubljenog poena i tako stigao do krucijalnih 3:2.

Uspeo je potom Đoković prvi put u meču da uzme servis Nadalu, načini ribrejk, potom povede sa 4:3!

Ipak, nije vredelo, na 5:5 duplom servis greškom je poklonio Nadalu novi brejk, on je to iskoristio i odservirao za veliku pobedu o kojoj će se svakako još dugo pričati.

Duel najboljih tenisera sveta mogli ste da pratite na našem sajtu.


Rolan Garos, finale:

stadion: Filip Šatrije

mesto: Pariz

Novak Đoković – Rafael Nadal 0:3


TOK MEČA, TREĆI SET

5:7 – KRAJ MEČA!

Nadal je stigao do velike pobede. Njegov 13. Rolan Garos, 20. grend slem i stota pobeda u Parizu. Nestvaran učinak, zaista. Sve čestitke Špancu na sjajnoj igri, Novak jednostavno nije bio na svom uobičajenom nivou.

5:6 – BREJK NADAL!

Dupla servis greška Đokovića na brejk lopti i Nadal dolazi do 6:5 i servira za pobedu i 13. titulu na Rolan Garosu, 20. u karijeri.

5:5 – Rafa ostao u setu

Novak je dobro počeo gem, ali je Rafa dobio četiri poena u nizu i izjednačio na 5:5. Svestan je i Novak koliko je naredni servis gem bitan.

5:4 – Novak opet spasao brejk loptu!

Imao je Rafa brejk loptu, 30:40, ali je potom poslao lopticu u aut. Potom dva poena, smeč za kraj gema, Novak vodi sa 5:4!

4:4 – Španac stigao do izjednačenja

Počeo je bolje da igra broj jedan, ali i dalje su prisutne greške. Doduše, ne kao u prva dva seta, ali su tu. Rafa je izjednačio na 4:4.

4:3 – Idemo Novače! 

Odličan gem za Đokovića, izgubio je samo jedan poen, poveo je sa 4:3! Mora još da pojača.

3:3 – RIBREJK ĐOKOVIĆ!

Konačno, ribrejk Đokovića, prvi put oduzima servis rivalu u meču! Živnula je i publika, žele veću borbu, bolji meč. Da li je ovo početak buđenja broja jedan?

2:3 – Brejk Nadal!

Agonija se nastavlja…Brejk za Nadala bez izgubljenog poena.

2:2 – Rafa pogađa iz čučnja!? Nestvarno

Neverovatni Rafa, na 40:30 pogodio je udarac iz čučnja! Ima 2:2 u ovom setu, igra mirno, sve je u njegovim rukama.

2:1 – Gem za Novaka

Uspeo je Đoković da se donekle stabilizuje, dobije i drugi servis gem u ovom setu. Spasao je usput još jednu brejk loptu, znak da Nadal i dalje ne popušta iako je i on počeo više da greši od starta seta.

1:1 – Nadal izjednačio

Relativno lak servis gem ta tenisera sa Majorke. Izgubio je dva poena, ali je uknjižio prvi gem u trećem setu.

1:0 – Novak poveo u trećem setu

Počeo je Novak kao i u prošlom setu, osvojio je početni gem. Da li će konačno uspeti da proigra?

DRUGI SET:

2:6 – SET NADAL

Fudbalskih 93 minuta u ovom meču, Rafa nikad lakše nije došao do 2:0 u setovima protiv Novaka Đokovića. Nema one tenzije, splaslo je uzbuđenje, igra samo jedan igrač.

2:5 – Drugi gem za Đokovića

Za 90 minuta tek drugi gem Đokovića. Ko bi rekao da je tako nešto moguće? Ali istina je, nije košmar, nažalost je realnost.

1:5 – Na „Šatrijeu“ ništa novo

Još jedan lak, samouveren gem za Nadala, netipične greške Novaka i rezultat je takav kakav je, 1:5.

1:4 – Još jedan brejk za Španca!

Na 30:40, Novak je pogodio as, ali je Španac nadmudrio Novaka na mreži i stigao i do treće brejk lopte. Nestvarno igra Španac. Vrh mreže je pomogao Nadalu da dođe do 1:4 i dva brejka prednosti u drugom setu.

1:3 – Rafa potvrdio brejk

Sa 40:15 došao je Novak do izjednačenja, ali greške… ne zna im se broj, Ustvari zna, 22. u meču, naspram Nadalove tri. Eto šta je dodatni Novakov problem…

1:2 – BREJK NADAL!

Sedam minuta igre i ponovo Španac uspeva da napravi brejk! Šta reći, sve ide kako on želi, Novaku ništa ne polazi za rukom.

1:1 – Gem za Nadala

Gem koji daje nadu: Novak je stigao do 15:30. Nije uspeo više od toga, Španac se brzo konsolidovao i izjednačio u drugom setu na 1:1.

1:0 – Novak se upisao, konačno! 

Opet je imao Španac 15:40, ali je Novak uspeo da spasi te dve brejk lopte.

Sedam minuta igre na startu drugog seta! Bio je Novak rešen da konačno dobije gem, iz četvrtog puta na svoj servis konačno mu je uspelo! Morao je da spašava tri brejk lopte, uspeo je, to je najvažnije. Sad sve iz početka!

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

PRVI SET:

0:6 – SET NADAL

Drugi put u karijeri Nadal dobija set sa nulom protiv Đokovića!

Šta reći, maestralan Španac, Novak ispod očekivanog novoa. Svega 27 odsto poena dobijenih posle prvog servisa, 42 odsto ubačenog prvog servisa, 13 neiznuđenih grešaka naspram dve protivnika. Šta je potrebno Novaku da sve ovo zaboravi? Kompletan reset!

0:5 – Treći brejk Nadala!

Lako je došao Novak do 40:0, ali je onda Španac osvojio četiri poena greškama srpskog asa.

Spasao se Novak, izborio izjednačenje forhend dijagonalom, a onda novi loš odskok loptice, greška Đokovića i nova brejk šansa za Nadala.

Čudesan poen, novo izjednačenje, ali Rafa je strašan. Sve vraća, pogađa linije, tera Novaka da greši… I novi poen za Rafu, brejk broj tri, 0:5.

0:4 – Novak propustio tri brejk lopte

Maratonski gem. Dobra igra broja jedan u ovom gemu, uspeo je volej udarcem da dođe do 30:30, pa je onda pogodio viner bekhend paralelom za prvu brejk loptu u meču!

Ipak, obišao je rafa oko lopte, izvukao se na forhend i pogodio paralelu za izjednačenje. Sjajno je Novak odigrao dijagonalu, Rafa je volej poslao u mrežu, ali opet je Novak iznbacio lopticu u aut, propala je i druga brejk šansa.

Nestvarno su odigrali naredni poen, Rafa je pogrešio, ali je potom kombinacijom 1-2 došao do trećeg izjednačenja. Servisom je Španac stigao do prednosti, pa je pogodio prvi as, surovo. Španac vodi sa 4:0

0:3 – Novak bez servisa, Rafa pravi i drugi brejk

Uhhh.. Koliko muke. Za svaki poen, rudarski. I još mu ne ide prvi servis. Opet je Rafa imao 15:40, pa je Novak uspeo da ga probije na mreži i spasi prvu brejk loptu, a onda nova greška i drugi brejk za Španca.

0:2 – Potvrda brejka za Nadala

Imao je Španac 40:15, a onda sjajna Novakova dijagonala, pa promašaj Nadala sa mreže, visoki volej u autu.

Neće Novaka drop-šot na startu, izgubio je još jedan poen tako, pa mali aut Novaka i Španac vodi sa 2:0. Ipak, prva dva gema pokazuju da će voditi žestoku borbu.

0:1 – BREJK NADAL

Gem u kojem smo videli kako će sve izgledati. Novak je odigrao je i volej za 40:15, pa jedan neuspeo drop-šot. Rafa je izjednačio bekhend dijagonalom, 40:40.

Nadal se sjajno brani, Novak nije rešio poen smeč udarcem, a onda još jedan poen Španca, i tako je Rafa napravio brejk na startu.

15.10 Počeo je meč, Novak je na servisu

Novak je dobio podbacivanje i izabrao da servira. Počelo je finale Rolan Garosa.

15.02 Igrači su na terenu, krov zatvoren

Novak i Rafa su izašli na teren. Krov je zatvoren, jer je pola sata pre početka počela kišica, što znači da se igra u dvoranskim uslovima.

15.00 Drop-šot? Što da ne?

Jedan podatak – Kada je osvojio Rolan Garos 2016. godine Novak je odigrao 90 drop-šotova, a ove godine već 147.

14.58 Kišica…

Pola sata pre početka počela je kišica da pada, pa su navukli ceradu na teren…

14.57 Očekuju se akteri finala...

Sat neminovno otkucava, još koji minut i Novak i Rafa će izaći na teren.

14.50 Mural na Garosu

Osvanuo je ovog jutra i interesantan mural na Rolan Garosu. Mnoštvo teniskih ligendi je oslikano, među njima je i Novakov.

14.45 Hiljadu srećnika na „Šatrijeu“

Pronaći ulaznicu za današnje finale Rolan Garosa bila je prava umetnost. Imamo hiljadu srećnika koji će biti svedoci novog divivskog okršaja velikih šampiona, Novaka i Rafe. Blago njima. U međuvremenu, najava finala…

14.32 Prognoza vremena…

Šta kažu meteorološki podaci? U Parizu je trenutno 14 stepeni, duva severni vetar brzinom od 13 km/h. Vlažnost vazduha je 46%, a prognoza je da bi oko 17 mogla da počne da pada i kiša. Znajući kako se u Parizu vreme brzo menja, sve treba uzeti sa dozom opreza, ali to je to. Hladno je, ovo nisu uslovi koje voli Rafa Nadal.

14.25 Ovo im je 56. duel

Igraju 56. meč, treći u finalu Rolan Garosa. Nadal u pobedama u Parizu vodi sa 6:1, ali Novak ima svoje adute.

14.10 Novak ima prednost?

Kažu analitičari, Đokoviću će ići na ruku loše vreme u Parizu, očekuje se da loptice neće odskakati kao ranije, što može da mu olakša vraćanje Nadalovih ubitačnih udaraca.

Zato će i Federerovi navijači želeti da Novak pobedi, po prvi put, pročitajte u posebnom tekstu.

14.05 Za istoriju

Dvojica najboljih tenisera će se sastati po 56. put, a obojica imaju velike motive.

Opširnije u posebnom tekstu.

14.00 Dobrodošli!

Pratićemo finale Rolan Garosa u kome će snage odmeriti Rafael Nadal i Novak Đoković.

Uvodnu reč našeg Zorana Kecmana pročitajte na ovom linku.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare