Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

Kada dvojica tenisera, kao što su Novak Đoković i Rafael Nadal odigraju 55 mečeva, od kojih su mnogi bili spektakularni, teško je odlučiti se koji su bili najvažniji i najbolji.

Možda bi se obojica složili i rekli da je najvažniji – onaj sledeći. Dakle taj 56. koji se igra u nedelju od 15 časova za titulu na Rolan Garosu.

PROČITAJTE JOŠ:

Jer, prošlost se ne može promeniti, a svakom igraču najvažnije je ono što prvo dolazi iza krivine.

PROČITAJTE JOŠ: Kad, ako ne sad – za šta sve Novak igra protiv Nadala

Dakle, nedelja, finale, „Filip Šatrije“, Pariz, klapa 56. Snimanje nove sekvence filma Novak vs Rafa može da počne.

Ipak, vredi osvrnuti se na neke prethodne okršaje, posebno one koje su delili u finalima, posebno na grend slem turnirima.

Foto: EPA/AHMAD YUSNI

STATISTIKA FINALA

Novak u pobedama sa Špancem vodi sa 29-26, a kada su u pitanju sva njihova finala, skor je 15-11 za srpskog tenisera.

Na grend slemu je drugačije, tu Rafa ima 9-6 u pobedama u svim susretima, ali kada se gledaju samo finalni mečevi na „turnirima četvorke“, skor je nerešen, 4-4.

Nije zgoreg reći – Novak je kralj betona, Rafa kralj šljake. Španac protiv Novaka u pobedama na Rolan Garosu vodi sa 6:1 i to, uz 12 osvojenih trofeja u Bulonjskoj šumi, je jedan od razloga što mu mnogi daju prednost uoči novog sudara.

Ali Đoković ima svoj adut – iako Španac u pobedama na najsporijoj podlozi vodi sa 17-7, Novak je na svim najvažnijim turnirima na šljaci, Monte Karlu, Madridu, Rimu i Rolan Garosu uspevao da pobedi Nadala. I Španac će to svakako imati na umu kada izađe na teren.

Ipak, nije zgoreg izdvojiti najveće pobede dvojice asova u grend slem finalima.

Foto: EPA/KERIM OKTEN

NAJVEĆE NOVAKOVE POBEDE

  • Vimbldon 2011. godine, 6:4, 6:1, 1:6, 6:3

Đoković je posle pobede nad Cicipasom u petak rekao da je možda najupečatljivija pobeda za njega protiv Nadala bila baš ona iz finala Vimbldona 2011.

Taj meč je bio višestruko značajan, prvo zato što je to bila bitka ne samo za možda najveću titulu u svetu tenisa, već i za prvo mesto na svetskoj listi.

Nadal je braanio trofej, jurio treću krunu na londonskoj travi, ali Đoković je fenomenalnom igrom ostvario snove – postao je šampion Vimbldona i postao po prvi put broj jedan u karijeri.

Zanimljivo je da posle 2010. Nadal nije uspeo da osvoji trofej na ovom turniru. Novak je bio taj koji ga je zaustavio u naletu.

  • Australijan Open 2012. – 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5

Jedno od najvećih i najuzbudljivijih grend slem finala svih vremena. Fantastičan meč u tada rekordnih pet sati i 53 minuta koji je Novak dobio poslednjim atomima snage.

Tada su srušili rekord od četiri sata i 54 minuta koji su držali Mats Vilander i Ivan Lendl sa US Opena 1988.

Nestvarna je to bila partija, a koliko je Novak mentalno i fizilčki bio bedsprekoran svedoći podatak da je tada gubio se 2:4 u petom setu, ali je na kraju uspeo da napravi preokret i dobije ga rezultatom 7:5.

Na ceremoniji proglašenja, nisu mogli od umora da stoje na nogama, pa su zatražili da sednu.

  • Australijan Open 2019. – 6:3, 6:2, 6:3

Duel koji je bio njihov prvi finalni grend slem meč u skoro pet godina, obeležila je Đokovićeva briljantna igra.

Bukvalno je razbio igru protivnika u paramparčad, u početna dva seta Novak je na svoj servis izgubio svega šest poena i imao svega četiri neiznuđene greške.

Igra koju su teniski stručnjaci okarakterisali kao gotovo savršenu, u kojoj je jedan od igrača potpuno dominirao, što je bila retkost u njihovim okršajima.

„Moje najbolje finale protiv Nadala bilo je svakako to na Australijan openu 2019. godine. To mi je verovatno i jedan od najboljih mečeva na velikoj sceni protiv najvećeg rivala. I verovatno tenis najboljeg kvaliteta koji sam ikad prikazao“, rekao je Novak posle pobede u polufinalu Rolan Garosa u petak.

Foto: EPA/JUSTIN LANE

RAFINE VELIKE POBEDE

  • US Open 2010. – 6:4, 5:7, 6:4, 6:2

Nadal je jednu od velikih pobeda nad Novakom izborio tamo gde se nije toliko očekivalo – na betonu US Opena, 2010.

Iako važi da je Đoković taj koji igra bolje na ovoj vrsti podloge, Rafa je te 2010. uspeo da prekine niz od tri uzastopna poraza od Srbina i dođe do trijumfa .

Bila je to njegova prva titula na US Openu, ali što je važnije on je tada postao sedmi teniser u istoriji sa takozvanim „karijer grend slemom“, što znači da je svaki turnir velike četvorke osvojio barem po jednom.

  • Rolan Garos 2012. – 6:4, 6:3, 2:6, 7:5

Bio je to njihov četvrti obračun u Parizu i četvrta pobeda Španca. Reklo bi se, ostvarena relativno lako.

Ipak, bio je to prvi put da Đoković uzima set protivniku na Rolan Garosu, ali i prva prilika za srpskog tenisera da ponovi uspeh Roda Lejvera od 1969. godine, tačnije da istovremeno bude vlasnik sva četiri grend slema.

Nadal ga je u tome sprečio i Novak je morao da čeka sve do juna 2016. kada je konačno „štiklirao“ i taj Lejverov rekord. Iako ga njije ostvario u jednoj kalendarskoj godini, svejedno je grend slem, „Novak slem“.

  • Rolan Garos 2014. – 3:6, 7:5, 6:2, 6:4

Dan kada je Rafa Nadal osvojio svoj deveti Rolan Garos i postao prvi igrač u istoriji sa devet trofeja na jednom od turnira velike četvorke.

Istog dana, Nadal se izjednačio sa Pitom Samprasom po ukupnom broju grend slem trofeja (14).

Novak je i tada jurio isto što i pre toga – da osvoji jedinu grend slem titulu koja mu je nedostajala u karijeri, ali teniser iz Manakora je bio prejak.

Pre tog meča, Rafa je izgubio osam od ukupno devet odigranih setova sa Novakom na prethodnim mečevima, ali opet je Pariz bio njegova sveta zemlja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar