Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Novak Đoković i Rafael Nadal su u proteklih 15 godina izgradili sjajno sportsko rivalstvo i u nedelju 11. oktobra od 15 časova ukrstiće rekete po 56. put.

Niko u istoriji tenisa nije odigrao međusobno toliko mečeva kao Đoković i Nadal. Tenis pamti mnoga rivalstva, ali brojke ne lažu, Srbin i Španac su zaista ostvarili nešto posebno.

PROČITAJTE JOŠ:

Što je najbitnije, ta borba i dalje traje i niko ne može da kaže kada će se ona završiti i kada će ispod njihovog neverovatnog učinka biti podvučena konačna crta.

PROČITAJTE JOŠ: „Novak nije ljudsko biće, on je robot, čvrst kao zid“

Ulog je, kao i obično, kada igraju ova dvojica igrača, najveći – na talonu je nova grend slem titula.

Godinama unazad vodi se polemika u svetu tenisa ko je najbolji igrač svih vremena, a možda i najvažniji parametar u celoj toj priči je i broj osvojenih grend slem trofeja.

Rodžer Federer, koji nije igrao ove sezone u Parizu, jer se oporavlja od dvostruke operacije kolena, je za sada lider u toj GOAT trci sa 20 pehara, ali Nadal bi se pobedom nad Novakom izjednačio sa njim.

Španac je na brojci od 19 slemova, od čega je do sada 12 osvojio u Parizu, dok je Novak Đoković osvojio dva manje.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Novak će tako igrati za svoj 18. grend slem pehar i drugi u Parizu, čime bi postao tek treći igrač u istoriji tenisa sa najmanje dva grend slem trofeja na svakom od turnira velike četvorke.

Pre njega to je uspelo samo Australijancima, Rodu Lejveru i Roju Emersonu, ali nikom u Open eri.

Osim toga, Đoković igra za 82. trofej u karijeri i peti u ovoj sezoni, pošto je u 2020. trijumfovao na Australijan Openu, u Dubaiju, Mastersu Sinsinati i u Rimu.

Novak se protiv Rafe bori i za 38. pobedu u 39 mečeva u ovoj sezoni, kao i ukupno 931. trijumf u profesionalnoj karijeri.

Brojke kažu da je srpski teniser blizu 300. grend slem pobede u karijeri, dobije li Španca biće mu to 297. trijumf na turnirima velike četvorke.

Konačno, jasno je da bi Novak pobedom nad Nadalom praktično zacementirao prvu poziciju na listi najboljih tenisera sveta, tako da bi godinu po šesti put završio kao najbolji igrač sveta.

Time bi, kako stvari stoje, uspeo da na proleće naredne godine sustigne rekord Rodžera Federera po broju nedelja na vrhu ATP liste (310).

I za kraj, još nešto – Novak u nedeljnom finalu igra za Jubilarnu 30. pobedu nad Nadalom, sedmu na grend slem turnirima protiv Španca (gubi sa 9:6)  i petu u finalnim mečevima protiv njega (skor 4:4). Igra i za 16. pobedu u finalima uopšte sa igračem sa Majorke (skor 15-11).

Nije beznačajno reći, igra i za nagradni ček od 1,6 miliona evra.

Mnogo toga je pred njim i nema sumnje da nas očekuje još jedno spektakularno finale na „Šatrijeu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare