Foto: TANJUG/AP Photo/Manu Fernandez

US Open ove godine doneo nam je mnogo uzbuđenja i iznenađenja, s obzirom da su Karlos Alkaraz i Novak Đoković veoma rano ispali sa turnira.

Španac je takmičenje završio već u drugom kolu, dok je Srbin poražen u trećoj rundi od Alekseja Popirina sa 3:1 u setovima.

Kako je Novak osvojio titulu prošle sezone, sada je brzo postalo jasno da je neće odbraniti, a trofej je ovoga puta otišao u ruke Janika Sinera.

Italijanski teniser je odigrao sjajan turnir, pobedio je Tejlora Frica u finalu sa 3:0 i po prvi put podigao trofej na US Openu.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako je nastavljen niz „novih“ šampiona na US Openu, preciznije, niko još od 2008. godine nije uspeo da odbrani titulu.

Pre Sinera i Novaka titula je 2022. otišla u ruke Alkaraza, koji je tad postao prvi na svetu, a pre njega šampioni su bili Danil Medvedev i Dominik Tim.

Rafael Nadal je poslednju titulu na US Openu uzeo 2019. godine, dok je Novak bio šampion 2018. Ako nastavljamo da gledamo redosled šampiona unazad, dobijamo ovakav niz od 2017. do 2009. godine: Nadal, Sten Vavrinka, Đoković, Marin Čilić, Nadal, Endi Mari, Đoković, Nadal i Huan Martin del Potro.

Dakle, poslednji koji je osvojio makar dve uzastopne titule na US Openu bio je Rodžer Federer. Da podatak bude još bizarniji, Švajcarac je to uradio pet puta zaredom – od 2004. do 2008. godine. Igrao je Federer i finale 2009, kao i 2015, ali su Del Potro i Đoković bili bolji.

Sledeće sezone Siner će imati priliku da stane na put ovom prokletstvu, ali je jasno da će ozbiljne rivale imati pre svega u Đokoviću i Alkarazu, koji je ove sezone takođe uzeo dva grend slema (Rolan Garos i Vimbldon).

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar