Foto: corleve / Alamy / Alamy / Profimedia; Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Čitava sezona Novaka Đokovića biće spakovana u samo sedam dana. Osvajanjem olimpijskog zlata bi stigao do krune karijere, ukoliko u tome ne uspe... Pa, još jednom će dežurni dušebriznici krenuti u baražnu paljbu.

Novak Đoković je ove sezone stigao dva puta do polufinala i do jednog finala. Doduše, imao je pravi sijaset pehova, uključujući tu i operaciju medijalnog meniskusa desnog kolena, pa neće doći u Pariz u idealnoj formi.

Vratiće se na istu šljaku na kojoj se povredio početkom juna i sada će napasti jedini trofej koji mu nedostaje u bogatoj karijeri. Više puta je isticao koliko mu to znači i to je ponovio i nakon završenog Vimbldona još jednom.

PROČITAJTE JOŠ

„Igraću Olimpijske igre i nadam se medalji za moju zemlju. Vraćam se na mesto gde sam se povredio, na terene Rolan Garosa, videćemo kako ću se osećati. Nadam se da ću naći svoj tenis. Učinću sve da stignem do finala Olimpijskih igara u Parizu“, istakao je Novak.

Godinama Đoković ističe koliko mu znači da donese medalju Srbiji i to onu najsjaniju i verovatno je ovo njegova poslednja šansa da to uradi. Nije uspeo da osvoji medalje 2012, 2016. i 2021. godine, a u Pekingu je na debiju na Igrama stigao do bronze.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Od tada nije uspeo da stigne do medalje i to je jedino što mu ne da mira. Bila bi prava sudbina, čak i nebeska pravda, da srpski teniser osvoji olimpijsko zlato baš na šljaci. Nije uspeo to da uradi na travi 2012. godine i na ostalim turnirima na betonu, pa bi na „najslabijoj“ podlozi mogao da dođe i do najvrednije medalje.

Đoković je na Vimbldonu pokazao da i dalje nije na maksimumu, iako je tvrdio da je „odigrao najbolje što je mogao“ jasno je da je mislio na činjenicu da je uvek „kasnio pola koraka“. To je ono što mu sada najviše smeta i pokušaće da fizičku formu podigne što je više moguće.

Dobra vest bi u ovoj situaciji trebalo da bude činjenica što će se na Igrama igrati u dva dobijena seta, ipak, još jednom će mnogo toga zavisiti od žreba koji je zakazan za 25. jul u 11.00.

Nije skrivao Đoković koliko mu znači što će biti u prilici da se još jednom bori za zlato i to mu je veliki san.

Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Olimpijske igre su moja ogromna želja – jedinstvena prilika da donesem zlatnu medalju zemlji. Imam bronzu iz Pekinga davne 2008. Mnogo toga je drugačije na Olimpijskim igrama. Okuplja se kompletna ekipa i iz drugih sportova. Menja se karakteristična rutina, koju imamo u tenisu. Nadmetanje protiv reprezentativaca ostalih zemalja s jedne strane daje energiju, ali s druge strani iscrpljuje te fizički, pre svega emotivno“, poručio je srpski as na kraju prethodne godine.

Novak će se posvetiti pripremama, najverovatnije na šljaci u Beogradu, kao što se pripremao i za sam Rolan Garos, a onda će putovati na Olimpijske igre.

Teniski turnir počinje 27. jula i finale je zakazano za 4. avgust. Biće to možda i poslednji voz za medalju, iako je Đoković odškrinuo vrata još jednom nastupu na Igrama.

Istakao je da je razmišljao da nastupi i u Los Anđelesu 2028. godine, ali je taj četvorogodišnji ciklus još luđi izazov.

BONUS VIDEO Novak Đoković nakon finala Vimbldona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare