Rafael Nadal, Novak Đoković, Novak Djoković, Rodžer Federer
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT/ANDREJ CUKIC/ROB PREZIOSO

Žreb na Rolan Garosu doneo je situaciju koja nikada nije viđena u teniskom svetu, a ovaj presedan je izazvao lavinu kritiku među legendama širom sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Po prvi put u istoriji će Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer biti u istoj polovini žreba! Nikada ranije se ovakva situacija nije desila, a za sve su krivi organizatori turnira.

Naime, Španac, koji je 13 puta osvajao trofej na Rolan Garosu, nije dobio povlasticu kakva se očekivala. Svi su očekivali da će organizatori Otvorenog prvenstva Francuske iskoristiti pravo da promene broj nosioca, pa da će Rafi dati mesto drugogo nosioca umesto trećeg. Ipak, kako su organizatori odlučili da tu listu sastave na osnovu mesta na ATP rangiranju svi članovi „velike trojke“ se nalaze u istoj polovini žreba.

Koliko je ovo zapravo čudno najbolje svedoči podatak o osvojenim grend slem trofejima u dve polovine. U onoj u kojoj se nalazi „velika trojka“ ima čak 59 grend slem trofeja, dok sa suprotne strane imamo samo jednu. Dominik Tim brani čast druge polovine sa peharom US Opena koji je osvojio krajem prošle godine.

Federer i Nadal imaju po 20 grend slem trofeja, Novak je izbrojao do 18, a sa te strane se nalazi i Marin Čilić koji je osvojio jedan pehar.

To znači da bi u praksi Novak već u četvrtfinalu mogao da igra protiv Federera, dok bi ga u eventualnom polufinalu „čekao“ Nadal.

Ovo se nije dopalo ni mnogim legendama, pa je glasno o tome govorio legendarni Patrik Mekinro.

„Ne možete da stavite Rafaela Nadala kao trećeg nosioca. Žao mi je. Ne možete da dozvolite da se to dogodi“, rekao je Mekinro.

O tome koliko su se ogrešili o „Kralja šljake“ svedoči i što je Rolan Garos odlučio da pozove Španca da otkrije sopstvenu statuu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

Rafa je prikazan u svojoj karakterističnoj pozi kada udaraca lopticu iz forhenda, upravo onog udarca koji ga je u Parizu doveo do 100 pobeda i samo dva poraza (Robin Soderling i Novak Đoković su jedini osetili slast trijumfa protiv Rafe na ovom turniru).

Iako izgleda pakleno na prvi pogled, žreb nije bio tako nemilosrdan prema Đokoviću. Srbin će u prvom kolu igrati protiv Tenisa Sandgrena, dok ga u drugom kolu verovatno čeka problematični Lukas Puj.

U trećem kolu bi mogao da ga sačeka Aleks de Minaur, a onda sledi okršaj sa Federerom.

Ipak, pravo je pitanje da li će Švajcarac uspeti da dođe do ove faze jer je na turniru u Ženevi pokazao da je i dalje „zarđao“, upravo ovu reč su koristili analitičari i njegov bivši trener Pol Anakon.

Federer poražen u Ženevi u prvom meču Pablo Anduhar
Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Dakle, niko u ovom trenutku ne zna koliko može Švajcarac, ali nema sumnje da će mu biti izuzetno teško da uhvati ritam u 40. godini. Zbog toga je i sam „skidao“ pritisak sa sebe i govorio da će pravu formu dostići na sezoni na travi i Vimbldonu koji mu najviše „leži“.

Sreća u nesreći („Silver lining“) je što će Novak protiv Rafe eventualno igrati već u polufinalu. Naime, istorija njihovih duela je pokazala da je Novak češće slavio u ovim fazama takmičenja. Uz to se očekuje da Rafa bude privilegovan u Parizu po pitanju termina, ali i da će verovatno na terenu provesti manje vremena nego Novak.

Sve ove razlike će biti daleko manje u polufinalu, nego u samom velikom finalu, pa bi mogli da gledamo Novaka koji može da napravi mnogo, mnogo više nego u Rimu kada je u poslednja dva dana turnira na terenu proveo osam sati.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

I vratimo se još jedan na teniski presedan, nije ovo nimalo slučajno. Prosto, vodeći ljudi „belog sporta“ shvataju da je došlo vreme da se makar i na silu uvodi smena generacija, da počinje nova era, a da se od veterana koji su zauvek izmenili sport opraštamo.

Novak, Rafael i Rodžer igraju sve manje mečeva svake godine, pa nikoga nije začudilo kada smo videli da je Stefanos Cicipas prvi u ATP trci za Završni turnir u Torinu.

Grk je u Monte Karlu „probio led“ osvajanjem mastersa, a Aleksandar Zverev je u Madridu najavio velike rezultate.

Od 30. maja u Parizu počinje nova velika promena u tenisu, a Novak mora da odigra savršeno kako bi sačuvao mesto na vrhu ATP liste. Danil Medvedev, drugi na svetu, brani samo 10 bodova, pa bi mogao da istopi tu razliku. Samo još da ne mrzi da igra na šljaci…

Scena je postavljena, a spektakl u Parizu nikada ne razočara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare