Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Kada je objavljen žreb u Monte Karlu delovalo je da Novak Đoković ima najteži mogući put, a onda se situacija preokrenula za 180 stepeni u samo 24 sata. Šta se to desilo?

Svestan je i Novak Đoković onoga što se pojavljivalo po medijima i na društvenim mrežama, pa je tako i u razgovoru posle meča istakao da mu u SAD tenis nije bio u prvom planu. Ipak, čini se da je u Monte Karlu fokus opet na pravom mestu, barem sudeći po nivou koji je prikazao.

PROČITAJTE JOŠ

Imao je nestvaran nivo na prvom meču na šljaci ove sezone, a o tome najbolje govori kvalitet udaraca koje objavljuje ATP. Sredinom prvog seta je kvalitet bekhenda Novaka ocenjen sa 9,6 od 10, što je nivo koji se retko vidi na tako velikom uzorku. Uostalom, u svakom gemu na servis Romana Safjulina (6:1, 6:2) stigao je do barem jedne brejk lopte što dovoljno govori koliko je bio agresivan u svakom momentu.

Prosek na ATP nivou je 7,57 kada je u pitanju ocena, a Đoković je u poslednje 52 nedelje obično bio na 8,91 što je često bilo daleko iznad svih. Protiv Safjulina je samo u dva navrata tokom drugog seta pao ispod ocene 9 što dovoljno govori koliko je bio naoštren.

View this post on Instagram

A post shared by Tennis TV (@tennistv)

Kada igra tako agresivno i precizno (sam kaže da gađa mete veličine novčića) retko ko može da mu se odupre. Otud i ne čudi što je Rus stigao do samo tri gema na ovom susretu i delovao je više kao statista nego kao protivnik.

Ipak, teško je donositi zaključke samo na osnovu jednog meča i na tome je insistirao i sam Đoković.

„Veoma sam zadovoljan, čak i gemovi koje sam izgubio, imao sam brejk lopte. Jako dobar prvi meč na startu sezone, šljaka je podloga koja za moj stil zahteva nešto više vremena dok uđem u ritam, to je ranije znalo da bude nezgodno za mene, jer sam tako počeo i prošle godine, pa sam izgubio drugi meč. Imam dan više odmora, nadam se da ću nastaviti ovako da igram. Nastavljam da radim u istom tempu, mislim da smo na treninzima odradili dobar posao i to se videlo i u igri“, rekao je Đoković posle pobede i pred meč sa Lorencom Musetijem u trećoj rundi.

I tu dolazimo do druge situacije, a to je kako je žreb odjednom postao otvoren. Karlos Alkaraz je manje od 24 sata pre početka sopstvenog meča odlučio da se povuče sa turnira (treći put u poslednje četiri godine preskače Monte Karlo) i zabrinuo sve zbog stanja u kom mu se nalazi ruka.

„Trenirao sam u Monte Karlu i pokušao da se oporavim do poslednjeg trenutka od povrede desne ruke, ali to nije moguće i ne mogu da igram. Radovao sam se igranju na ovom turniru, vidimo se sledeće godine“, napisao je Alkaraz.

Tako je turnir ostao bez prvog favorita na kladionicama, pa je to breme opet palo na pleća Đokovića. Novak je saznao da će u polufinalu potencijalno imati neuporedivo lakšeg rivala.

Dan kasnije je saznao da će i u četvrtfinalu imati lakši put nego što je očekivao. Ukoliko dođe do najboljih osam tamo neće igrati protiv aktuelnog šampiona Andreja Rubljova jer ga je Aleksej Popirin eliminsao sa 6:4, 6:4.

„Ideja je bila da mu ne dozvolim da se navikne i da mu šaljem iste loptice. On je verovatno najbolji igrač sa osnovne linije kad uđe u ritam i probao sam da menjam to, visinu i brzinu spina i mislim da je to ispalo dobro danas“, rekao je Popirin.

Novak bi potencijalno u četvrtfinalu mogao da igra protiv Australijanca jer ga čeka bolji iz duela Alekseja Popirina i Aleksa de Minora.

Uz to je i Museti objektivno lakši rival jer je po prvoj projekciji tu mogao da bude Tejlor Fric. Ipak, njega je Museti otpisao već u prvom kolu.

Novak sada objektivno ima mnogo, mnogo otvoreniji žreb do finala, a onda je

BONUS VIDEO Dva sjajna poena Đokovića protiv Safijulina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare