Foto: Profimedia

Novak Đoković je proglašen za najboljeg sportistu sveta.

Srpski as je osvojio ovu nagradu 2012, 2015, 2016. i 2019. godine, a sada je to uradio posle pet godina pauze.

PROČITAJTE JOŠ

Novak se ovim izjednačio sa Rodžerom Federerom koji je bio apsolutni rekorder do sada.

Nagradu mu je uručio Tom Brejdi, legenda NFL-a i Novakov veliki prijatelj.

Pored Đokovića bili su nominovani i atletičari Šveđanin Armand Duplantis i Amerikanac Noa Lajls, svetski šampion u Formuli 1 Holanđanin Maks Ferstapen i fudbaleri Argentinac Lionel Mesi i Norvežanin Erling Holan.

Novak Đoković je prošle godine osvojio čak tri grend slema i bio u finalu četvrtog kada je izgubio na Vimlbodnu od Karlosa Alkaraza.

Od prethodnog Novakovog trijumfa, 2019, nagradu su dobijali Luis Hamilton i Lionel Mesi (zajedno za 2020), potom Rafael Nadal, Maks Ferstapen i opet Lionel Mesi 2023. To što Argentinac ima dva priznanja, a Novak čak pet govori o značaju ove nagrade, koja se dodeljuje od 1999. godine.

Novak se u govoru prvo zahvalio Brejdiju.

„Hvala mnogo. Dobro veče svima. Deluje tako nerealno da mi ti predaješ ovu nagradu. Ti si moj sportski heroj i veliki prijatelj, neko na koga se ja ugledam i u životu, ne samo u sportu. Velika mi je čast. U poslednjih sat i po vremena gledam neverovatne sportiste koji su ovde u proostoriji i svi su napravili veliki uticaj na svet sporta u 2023. godini. Svi inspirišete sve ljude na svetu, vašim skokom, pasom, košem… Svima čestitam na svim nominacijama i nagradama“, istakao je Đoković.

Zatim je govorio i o samoj nagradi.

„Laures je specijalna organizacija i zaista sam počastvovan što sam imao prilike da 2012. primim nagradu. Osnivač Glorious Sports Akademije i Nelson Mendela, koji je bio prvi predsdavajući, a koji je rekao da sport ima snagu da promeni svet… Imamo priliku da vidimo da deca imaju priliku da biraju sport, a ne ulicu, sport kroz koji mogu da razviju neka krucijalna znanja i krenu u pravom smeru. Hvala Akademiji koja u ovih 25 godina pokušava da unapredi živote skorko 7 miliona dece. Biti deo nečega što zaista ujedinjuje svet je fantastično i pokazauje pravi put, bez obzira odakle dolazite, koji jezik govrite, koje ste boje kože…Sport nas sve ujedinjuje, ima moć da nas inspiriše i ima snagu da ujedini ljude.

Za kraj, govorio je i o kolegama.

„Ovde ima zaista sjajnih tenisera, tu su Rafa, Karlsos, Martina… Boris. Mi jesmo pojedinačni sport, ali mi svaki uspeh dugujemo našim porodicama. Hteo bih da pošaljem i veliki zagrljaj mom timu, Oni su bili zaista velika osnova mog uspeha u sezoni kada sam postigao velike rezultate u karijeri“.

Program su vodili holivudska zvezda Endi Garsija i bivši fudbaler Mančester junajteda Patris Evra, u gledalištu su bili Rafael Nadal, Fabio Kapelo, Rud Gulit, Džud Belingem, kome je Karlos Alkaraz uručio nagradu za „proboj godine“.

Pored ove nagrade, nagrađeno je jođ nekoliko sportista.

Takođe, proglašena je i najbolja sportiskinja sveta, španska fudbalerka Aitana Bonmati, igračica Barselone i osvajačica Zlatne lopte i nagrade „FIFA igračica godine“ za sezonu 2022/23. Nagradu za „povratak godine“ dobila je američka gimnastičarka Simon Bajls, a najbolja ekipa za prošlu godinu je ženska fudbalska reprezentacija Španije, novi šampion sveta.

Dodela nagrada Laureus

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare