Uspeo je protiv Stana Vavrinke da izbegne "policijski čas", ali ne i protiv Huberta Hurkača. Nakon dva triler seta (7:6(6), 7:6(6)) Novak Đoković je otišao u svlačionicu sa saznanjem da će u ponedeljak posle meča Beatris Hadad Maje i Elene Ribakine ponovo na teren.

Pretpostavljalo se da će to biti scenario nakon što je i drugi set otišao u taj-brejk, a kada su igrači krenuli ka klupi, ka njima je polako došetao Džeri Armstrong, dugogodišnji supervizor turnira.

PROČITAJTE JOŠ

Znala su oba igrača šta to znači, pa je Hurkač besno bacio peškir u sudijsku stolicu, dok je Đoković već počeo da baca znojnice navijačima.

Samo minut ili dva kasnije su otišli sa terena, a srpski teniser je prišao do navijača. Usledila je čitava serija fotografisanja i potpisivanja autograma pre nego što je konačno napustio teren. Već u tom trenutku je na teren izašla ekipa zadužena za održavanje trave.

Sa nekoliko ogromnih duvača lišća su počeli da čiste travu, počele su sitne prepravke kako bi bila u što boljem stanju za sutrašnju sesiju.

Patrolirali su travom proveravajući u kakvom je stanju dok je ekipa skupljača loptica rasklapala mrežu. Odmah su izneti i svi stalci za peškire, u roku od nekoliko minuta nije delovalo kao da se do tog trenutka igrao takav meč. Uostalom, sve na terenu je bilo sređeno praktično i pre nego što je publika napustila stadion.

Foto: Nova.rs

Nakon meča je Marko Paniki, kondicioni trener Đokovića, prošao tik pored stanice za autobus koji je čekalo više od stotinu ljudi. Ipak, autobusi su stajali u liniji i samo se punili bukvalno do poslednjeg sedišta. I dok verovatno ni Đoković nije napustio kompleks kada je već postao poluprazan. Nil Stabli je čovek koji je zadužen za održavanje terena i hortikulturu, a ima 15 stalnih i 13 dodatnih radnika koji prate njegove instrukcije tokom Vimbldona.

Trava u svakom trenutku mora da bude osam milimetara tokom letnjih meseci jer je utvrđeno da je to najbolja visina za savremeni tenis, ali i za dugotrajnost ove trave.

Foto: Nova.rs

Odskakanje loptice zavisi zapravo od zemljišta ispod trave, pa zbog toga tereni moraju da budu čvrsti i suvi kako bi tokom 13 dana mogao da se igra tenis. Upravo zbog toga su odmah po završetku meča i izašli sa velikim duvačima kako bi se potencijalno dodatna vlaga sredila.

I nakon te pripreme koja se mogla videti na terenu, u ponedeljak ujutru su opet iscrtane linije, a trava je pokošena još jednom kako bi bila na savršenih osam milimetara.

Nakon toga je merena istrošenost terena, koliko je čvrsto zemljište i kakav je odskok loptice na travi.

Foto: Nova.rs

Brzo sređivanje nije neuobičajena praksa na grend slemovima, ali je svakako neuobičajena praksa da se mečevi prekidaju u 23.00. Nisu odustali od te prakse kako „ne bi uznemiravali komšije“, a onda je raspored napravljen tako i početna satnica (14.30) da postoji mnogo, mnogo malo vremena.

Đoković i Hurkač će već u ponedeljak nešto posle ručka morati opet na teren da odigraju makar još jedan set. I to ne bi bio problem da Đoković neće opet i u utorak ukoliko osvoji još jedan set u nastavku, a tokom ponedeljka će imati i sijaset medijskih obaveza.

Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO Poen koji je odlučio prvi set, Novak ne može da izgubi taj-brejk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare