Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Screensshot Twitter /7NEWS Melbourne

Australijski mediji pokazuju zavidan nivo nepoštovanja prema najboljem teniseru sveta. Zapravo je ovo najblaži način kako bi se okarakterisalo kako Novaka Đokovića predstavljaju mediji u ovoj zemlji. Da je Đoković pogledao jedne vesti, jutarnji program ili uključenje sigurno bi ostao zatečen.

PROČITAJTE JOŠ

Samo je Australijan open u prethodnih 10 godina državi Viktoriji doneo prihod od 2,7 milijardi dolara. U tom periodu nije bilo dominantnijeg tenisera od Đokovića, što dovoljno govori o tome koliki bi udarac bio za ovaj turnir da se ne nađe na njemu.

Iako je Đoković jedna od tema koje zanimaju navijače, nema potrebe širiti gotovo otvorenu mržnju prema njemu. Uostalom, sada ćemo na primeru videti nekoliko situacija u kojima je još jednom okarakterisan kao zlikovac, negativac ili neko ko bi čak mogao da naruši brend prvog grend slema u sezoni. Možda to nama zvuči sumanuto, ali je 15.397 kilometara od nas izgleda sasvim normalno, pa čak i očekivano, da se na meti nađe upravo Nole.

Ukoliko pogledate bilo koju vest o vakcinaciji ne morate ni da ramislite ko će biti na naslovnoj fotografiji. Na njemu se nalazi osvajač 20 grend slem titula, 37 mastersa, rekorder po broju nedelja na prvom mestu ATP liste. Ipak, čak ni svi ovi uspesi nisu uspeli da učine da se prema njemu odnose sa poštovanjem.

Sve ovo neodoljivo podseća na film koji je tokom 1983. godine punio jugoslovenske bioskope. Samo je potrebno malo preoblikovati naslov „Kako sam sistematski uništen od idiota“ i dobićete čitav scenario iz Melburna. „Idiot“ je i uređaj sa koga voditelji emisija čitaju vesti u toku dnevnika i drugih emisija. Kako vama izgleda ova medijska igranka?

Đoković je postao majstor da šmekerski odgovori na svaku prozivku i da pokaže svetu da ga ni najmanje ne dotiče što mu se spočitavaju i lažne provokacije.

Šta sve nije morao da isfiltrira, ali nekako se to nikada nije završavalo.

Tako je Kreg Tili, direktor Australijan opena i predsednik Teniskog saveza Australije, govorio u uključenju za ABC iz svoje spavaće sobe. Ali, simptomatično je što je tako važno saopštenje o vakcinama i medicinskom izuzeću odlučio da saopšti baš ovako. Kao da je na prečac odlučio da se oglasi, pa je u jutarnjem programu poslao Đokoviću javnu poruku nedugo nakon što su počela šuškanja o medicinskom izuzeću.

Ipak, verovatno je još zanimljivije videti šta je radio jutarnji program „The Today Show“. Naime, u 05.34 je procenjeno da je najvažnija vest pričati o tome da li se Đoković vakcinisao i da li će igrati u Melburnu. Šta će tek uslediti ukoliko Novak bude odjavio Melburn? Šta će biti u slučaju da Đoković barem malo odluči da se uhvati u to kolo?

Deluje da u Australiji samo pokušavaju da konstruišu lažni sukob između vlasti, turnira i Đokovića, a političari to koriste da kupe jeftine poene. Odlučiti da se ova tema otvori kao goruća u 05.34 zaista predstavlja neverovatnu odluku, ali i daje dovoljno vremena da se tokom dana dodatno raširi priča.

Ne propuštaju priliku, baš kao i ova reporterka ispred Rod Lejver arene, da napomenu da svi sumnjaju da je Đoković vakcinisan. Ministri se takmiče da napomenu da Novak neće imati benefite u odnosu na bilo koju drugu osobu, ali ni mediji ne propuštaju priliku da Novaka predstave u negativnom svetlu. Čini se da je svima zabavno da od Novaka prave negativca pogotovo kada znaju da se neće oglasiti jer mu je potreban makar mali predah od svih teniskih stvari.

Napomenula je da je Tili poručio da je 95 odsto igrača vakcinisao, ali da sve zanima samo jedan igrač. Nažalost, ne samo jer žele da gledaju čoveka kako ispisuje istoriju, kako osvaja 21. grend slem turnir i 10. trofej u Melburnu u kome nikada nije poražen nakon četvrtfinala.

„Vakcinski dvoboj“, ovako „7NEWS“ iz Melburna objašnjava šta se rešava na relaciji Đoković – Australijan open. Tako je po njihovim procenama jedini nevakcinisani teniser na turniru. Uspešno su Australijanci predstavili da je Novak, ukoliko se stvarno pozvao na medicinsko izuzeće, napravio razdor između Australije i Viktorije jer obe države prebacuju odgovornost jedni na druge.

Doktor Džo Gara je pojasnio da je samo jedan njegov pacijent uspeo da dobije medicinsko izuzeće, pa zbog toga sumnja da bi profesionalac mogao to da dobije.

Naravno, „The Today Show“ je nastavio da pomera granice „objektivnosti“ postavljajući pitanja koja navode sagovornika šta se od njega očekuje da kaže poput ovog „Ovo je prava igra kukavica na delu. Izgleda da će Đoković pokušati da iskoristi rupu u zakonu da bi se takmičio u Melburnu, šta vi mislite o tome?“.

Dobili su odgovor kakav su tražili, a onda dodatno podigli atmosferu „Voleo bih da vidim kako pokucate Novaku na vrata i kažete mu ‘Nije me briga da li si broj jedan ili ne'“.

Zaista impresivno kako je uspešno iskonstruisana negativna slika o Đokoviću. Šta god da odluči – u očima australijskih medija napraviće veliku grešku.

Zato, kao na onoj čuvenoj reklami Novak poručuje sebi „Ćuti i pokaži im sve na terenu“.

 

BONUS VIDEO Đokovićeva 20. grend slem titula 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare