Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Australijanci, nikada nećete naučiti. Slušajte i vi Francuzi i Englezi kasnije. Ili možda bolje ne... Bolje je da ga pustite da se naljuti i "polupa" rivala u paramparčad.

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.

Nikada neće naučiti da je jedino na šta je Novak Đoković sigurno alergičan (iako mu gluten neosporno smeta) pozorišna atmosfera. Onog trenutka kada se bude pojavila publika koja je spremna da pomalo dosađujući se posmatra njegov meč možda se i desi da sam sebe „ubije“. Do tada, pa uvek će se pronaći taj gram srdžbe da ga probudi.

PROČITAJTE JOŠ

I dok je Ahil u čuvenom Homerovom delu na kraju stradao zbog srdžbe, ona Đokoviću daje neke dodatne živote. Neobjašnjive često kao i njegova glava, tek Novak je do sada proživeo najmanje 25 života. Istakao je da mu je svaki grend slem oduzimao (ili dodavao?) po jedan život i da te osvojene titule predstavljaju nešto veoma, veoma specijalno.

I zaista, koliko je to neobičan tip najbolje govori činjenica da će od čoveka koji je pred milionskim auditorijum pozvao navijača da „siđe dole i da mu to kaže u lice“ vrlo brzo postao čovek koji priča o svom posebnom prijatelju u Melburnu – jednom drvetu iz botaničke bašte.

„Ima jedno drvo sa kojim imam posebnu vezu poslednjih 15 godina. Melburn ima tako sjajan park u centru grada, ali to specifično drvo, ne mogu da kažem koje je. Pokušavam da ga čuvam samo za sebe. Povezao sam se sa njim, volim njegov koren i stablo i sve. To je sve, imam konekciju sa njim“

To je ta čuvena dendroterapija, odnosno oslobađanje stresa grljenjem drveća. Grljenje drveća u nekim kulturama pomaže u lečenju bolesti, barem na placebo nivou. Zvuči neverovatno, ali zaista vrlo brzo u samo nekoliko sati Novak prolazi put od onog koji je spreman da se pobije sa provokatorom do čoveka koji voli da provodi vreme grleći drveće.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Ponekad zaista imate utisak da čak i kada Novak nema protivnike da je spreman da ih izmisli. Baš kao što je na Vimbldonu svojevremeno bio spreman da zamisli da navijači viču „Novak, Novak“ dok su urlali „Rodžer, Rodžer“.

Srpski teniser je učinio da se najmanje govori o Popirinu. Učinio je da sada ne pričamo toliko o one četiri spasene set lopte u trećem setu, da ne pričamo o tome kako je Đoković imao užasno napadačko izdanje gotovo tri seta. U jednom momentu je odnos vinera bio 29:10 za Popirina.

Da ne pričamo o tome koliko se Novak mučio da ubaci prvi servis. Sve ovo je palo u drugi plan jer je Đoković pronašao novi način da skrene pažnju na sebe na neobičan način.

Ono što svakako brine je što Đoković sve teže pronalazi motivaciju za ova uvodna kola. Iako uspeva da pregrmi i Prižmića i Popirina čini se da je trebalo to nešto dodatno da bi ga poguralo. Nije to mogao da pronađe u rivalima, pa je pronašao to na tribinama. U prvom kolu Australijan opena je inspiracija bio Andre Agasi kog je video posle nekoliko godina, a u drugom kolu provokator koji se na kraju izvinjavao zbog svog ponašanja.

Đoković sada mora da se regrupiše i pronađe način da podigne nivo igre. Protiv Tomasa Martina Ečeverija i potencijalno protiv Bena Šeltona u osmini finala neće moći sebi da priušti prazan hod od gotovo dva seta jer će onda biti veoma, veoma teško da se vrati u igru. Istina je da Argentinac nije prevelika opasnost van šljake, ali i dalje ne znači da će izaći bez želje da pobedi.

Najluđe od svega je što je Đoković daleko, daleko od svog najboljeg tenisa, a i dalje je prvi favorit za osvajanje turnira. Svesni su svi da može da podigne nivo, dva, tri…

I prošle godine je morao da prođe kroz sukob sa „Volijima“, a ovog puta je to bio samo jedan jedini pojedinac. Australijanci, morate da naučite to ne bi trebalo da radite. Sada ste već uradili da gledate velikana i ne samo najuspešnijeg igrača na Australijan openu.

Đoković je sada pomerio lestvicu i sada napada da postane najuspešniji svih vremena na bilo kom grend slem turniru. Nije poražen u Australiji već 2.186 dana i nema nameru da se to uskoro promeni.

Đoković sada ima učinak na Australijan openu 91-8 i ima procenat od 92 odsto pobeda. Samo Rafael Nadal na Rolan Garosu (97,4 odsto) i Bjorn Borg na Vimbldonu (93 odsto) imaju bolji procenat pobeda.

BONUS VIDEO Izjava Đokovića posle pobede nad Popirinom na Australian openu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar