Novak Đoković i ATP lista posle US Open 2024
Foto: Luke Hales / Getty images / Profimedia

Novak Đoković će sledeći ponedeljak započeti na četvrtom mestu ATP liste nakon brisanja čak 1.900 ATP poena. Kako izgleda taj haos na samom vrhu, teško i za objasniti?

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Janik Siner je osigurao sebi prvo mesto na ATP listi i po završetku Njujorka i to je jedino sigurno. Zna se i ko će biti drugoplasirani igrač planete jer je Aleksander Zverev siguran na tom mestu.

PROČITAJTE JOŠ

To je znao i pre poraza od Tejlora Frica jer je imao više poena sa grend slema od Danila Medvedeva. Ukoliko Rus osvoji titulu u Njujorku stigao bi do 7.075 bodova i tako bi imao isti broj bodova kao Nemac. Još jedne neverovatna situacija u ATP svetu.

Upravo će duel ruskog tenisera i Janika Sinera potencijalno napraviti novi haos. Ukoliko Siner slavi Alkaraz će ostati treći na svetu, dok će Đoković pasti na četvrto mesto.

Ukoliko Medvedev pobedi Italijana prestići će Đokovića na ATP listi, a ukoliko uspe da stigne i do druge titule na US Openu (posle one iz 2021. godine) mogao bi da bude treći na svetu.

Novak Đoković i Danil Medvedev
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Ne bi trebalo zaboraviti i mogućnost da Grigor Dimitrov osvoji titulu, veoma, veoma mala jer nikada nije ni igrao grend slem finale, iako je stizao do polufinala svuda osim na Rolan Garosu. Onda bi čak i Bugarin pretekao Đokovića i to neposredno pred humanitarni meč koji igraju 16. septembra u Sofiji.

Dakle, računica je sasvim jasna, ali i očekivana jer je Đoković trenutno tek osmi u ATP trci sa 3.260 bodova i moraće ozbiljno da strepi od napada Tejlora Frica, pa i Grigora Dimitrova do kraja sezone. Otuda će za mesto na Završnom mastersu u Torinu biti izuzetno bitni nastupi na mastersima u Šangaju i Parizu.

Tek se zakuvava, a u noći između srede i četvrtka nas očekuje možda i finale pre finala – Siner i Medvedev će odlučiti koji grend slem šampiona ostaje u Njujorku.

Drugi će pakovati kofere.

Đoković će posle Njujorka biti u najboljem slučaju četvrti na svetu, a u najgorem šesti… Nestvarno kako jedan turnir može sve da promeni iz korena.

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare