Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic)

Da li će Srbija imati ATP turnir? U ovom trenutku licenca nije u rukama nikog iz naše zemlje, ali se pregovori i dalje vode. Novak Đoković je otkrio nove detalje o tome šta se trenutno dešava na tom polju.

Foto: Nova.rs

Ključnu ulogu u pregovorima oko licence je preuzeo Đorđe Đoković koji je za Nova.rs u Banjaluci ispričao krajem aprila da se aktivno radi na dobijanju licence i da postoji mogućnost da se dobiju dve. Srbija bi u tom slučaju prihvatila bilo koju ponudu i bilo koju podlogu.

„Moj brat je u komunikaciji sa ATP i sa vlasnicima drugih licenci i pokušava u poslednjih četiri, pet meseci da dođe do nekih rešenja za sledeću godinu. Međutim, za sada nema informacija. Govorio sam ranije da nije toliko jednostavno jer ATP ne izdaje nove licence, a s druge strane, većina licenci koje postoje su profitabilne i onda prosto vlasnici ne žele da ih prodaju ili izdaju. Ali, ima nekih koji nisu profitabilni, koji imaju ekonomskih i organizacionih, znam o kojim turnirima se radi, ali ne bih da spominjem imena i sa njima se razgovara“, nije želeo da otkriva sve detalje pregovora Novak Đoković.

PROČITAJTE JOŠ

Istakao je zbog čega je posedovati turnir toliko bitno zapravo za jednu zemlju koja želi da postane jedna od najmoćnijih u tenisu na svetu.

„Voleli bismo, lično bih voleo da to bude neka tradicija u Srbiji, Republici Srpskoj, gde je bio velikih uspeh ove godine. Puno znači, ne samo za naše profesionalne tenisere, već i za ljubitelje ovog sporta i za mlade tenisere da imaju priliku da se takmiče. Ima sada dosta ovih profesionalnih turnira na fjučers nivou u Srbiji u odnosu na prošle godine. U Kuršumlijskoj banji… To je fenomenalna inicijativa ljudi da pokrenu to. To je ključ.“

Pojasnio je zbog čega bi to pomoglo razvoj tenisa u Srbiji na primeru Italije koja sada pravi revoluciju u tenisu.

„Evo, zašto Italija sada ima velikog uspeha u muškom tenisu. Prvo, zato što ima ogroman broj turnira, na prvom i drugom stepenu profesionalnog tenisa, fjučersi i čelendžeri, dvorana, otvoreni, zatvoreni. Ima ih na svim mogućim podlogama u svim periodima u godini. Onda imaš neki kontiunitet i onda za jednog mladog tenisera i njegovu porodicu je to mnogo olakšavajuća okolnost jer ne mora da opterećuje svoj budžet, da ide da putuje, manji su troškovi kada putuješ u okviru svoje zemlje. Možeš mnogo bolje da se snađeš i za smeštaj. To je dobro i za razvoj tenisa. Trudimo se da bude serija 250, ta kategorija je najrealnija. Sve preko toga je preveliki zalogaj u ovom trenutku. Videćemo. Načuo sam da će ATP da unosi dosta promena od 2025, posle olimpijske godine, videćemo u tom kalendaru“, završio je srpski as.

Novak Đoković
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Od kada je Đoković vratio terene Beogradu, mnogo se govori ko će preuzeti brigu o njima. Objasnio je da je Srbiji dao predlog šta bi trebalo da uradi sa tim terenima, ali nije siguran da će se to zaista i desiti.

Ipak, zanimljivo da je odlučio da na novoj lokaciji gradi svoj klub, a možda to uopšte neće ni biti u Srbiji.

„Okrećem se dalje novim projektima i u narednih par godina će se nešto ostvariti na tom planu, na drugoj lokaciji, da li u Srbiji ili ne, videćemo.“

I tako se došlo u situaciju da najbolji teniser u istoriji nema gde da trenira u svom rodnom gradu. U Beogradu će sada morati da bude gost na tuđim terenima, barem neko vreme.

BONUS VIDEO Novak pravio šou: Samo se u TV prenosu čulo šta dobacuje boksu