Foto: Profimedia

Diskvalifikacija Novaka Đokovića sa US Opena 2020. godine ostaje kontroverzna tema u svetu tenisa, a najnoviji događaji, poput onog na turniru u Vinston-Sejlemu, dodatno naglašavaju dvostruke standarde u primeni pravila.

U finalu turnira u Vinston-Sejlemu, američki teniser Aleks Mikelsen izazvao je incident kada je, nakon gubitka duplog brejka, iz besa udario lopticu koja je pogodila navijača u glavu. Međutim, uprkos ozbiljnosti situacije, glavni sudija meča, Francuskinja Oreli Tort, odlučila je da se meč nastavi nakon što je navijaču pružena pomoć, a Mikelsen je dobio samo opomenu. Mikelsen je na kraju izgubio meč sa 6:3, 6:0.

PROČITAJTE JOŠ

Ova situacija odmah je izazvala poređenja sa incidentom na US Openu 2020. godine, kada je Đoković diskvalifikovan nakon što je lopticom slučajno pogodio linijskog sudiju. Incident se desio u ranoj fazi takmičenja, a Đoković je, uprkos tome što je udarac bio slabiji od Mikelsenovog, odmah diskvalifikovan.

Ono što je dodatno uzburkalo tenisku javnost je činjenica da je sudija u oba slučaja bila ista – Oreli Tort, što je izazvalo pitanja o doslednosti u primeni pravila.

Mnogi su istakli da se u situacijama sličnim Đokovićevom, gde su drugi igrači udarali loptice koje su pogađale gledaoce ili članove osoblja, nije primenjivala ista oštrina kazne.

Denis Šapovalov, koji je nedavno diskvalifikovan sa turnira u Vašingtonu zbog psovanja navijača, takođe je kritikovao dvostruke aršine, ukazujući na očiglednu nepravdu u tretiranju različitih igrača u sličnim situacijama. On je na društvenim mrežama ironično komentarisao kako pravila očigledno važe samo u određenim slučajevima.

Ova situacija dodatno ističe potrebu za većom transparentnošću i doslednošću u primeni pravila u tenisu, kako bi se izbegla percepcija nepravednog tretmana različitih igrača.

BONUS VIDEO

C

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare