Novak Đoković, Rafael Nadal
Novak Đoković, Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON; EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Zasenili su sve druge priče na teniskom kompleksu. Čak ni šokovi nisu tako odjeknuli kao činjenica da će izabrani u utorak moći da prisustvuju istoriji.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

Zamislite da vest da je Holger Rune izbacio sa Rolan Garosa aktuelnog vicešampiona Stefanosa Cicipasa nije stvar o kojoj će se pričati danima.

Zamislite da odustajanje Janika Sinera zbog povrede protiv Andreja Rubljova bude šok od tek nekoliko sati. Povredu je inače zaradio već u drugom kolu protiv Mekenzija Mekdonalda, a onda igrao na sopstvenu odgovornost.

Zamislite da pred vas izađu legende sporta (Navratilova, Has, Hantuhova, Bagdatis, Lekont), a da i one ostanu u senci jednog meča Rafaela Nadala i Novaka Đokovića. Zamislite kako sada krčka u Parizu…

Pa, pokušaću da vam prenesem barem jedan mali deo atmosfere. U ponedeljak je bilo zakazano sa velikim legendama ovog sporta (intervjui vas čekaju već sutra na Nova.rs), a gotovo bez izuzetka je bilo samo jedno pitanje – duel Novaka i Nadala.

I neumorno su svi odgovarali na ta pitanja, verovatno i po nekoliko puta, a onda lagano pili šampanjac „Moet“ dok su neobavezno ćaskali. Zaista, koliko li je puta izgovoreno tu Novak i Nadal, da je postao merač verovatno bi bio pokvaren posle 12 minuta. A sve je trajalo nekih pola sata.

Sve analize i mišljenja ćete imati prilike da čitate sutra, ali su svi odgovorili bez greške „Taj meč se mora gledati, drago mi je što ću biti deo istorije“.

Čeka nas spektakl i bez da vas zamaram brojkama koje već znate (30-28, 59. okršaj, Novak ga pobedio dva puta na Rolan Garosu), preneću vam i da se među novinarima priča samo o tom meču.

Navijači nastavljaju da se fotografišu sa slikama svojih idola, a čitav Pariz sada drhti pred finale.

Karlos Moja, trener Nadala, potvrdio je indirektno da je Nadal zahtevao da se igra uveče.

„Rafa je osvojio ovaj turnir 13 puta i ako on ima zahtev, trebalo bi da ga slušate. On je deo istorije Rolan Garosa. Znamo da niko nije veći od grend slem turnira, ali na kraju krajeva je sve to biznis i mi to razumemo“, rekao je Moja.

Možda je pomalo čudno nekima zašto se tolika prašina podigla zbog običnog termina odigravanja meča. Razlog leži u uslovima koji se razlikuju preko dana i uveče. Oni preko dana više odgovaraju Nadalu, oni uveče Đokoviću.

Tako je Nadalov tim jasno stavio do znanja šta je bila želja Nadala, te su indirektno pojasnili da su organizatori napravili uslugu Đokoviću.

Zanimljivo da Novakov tim nije odlučio da napravi takav potez. Baš naprotiv, povukao se i radio u tišini.

U Parizu temperatura dostiže tačku ključanja, a do meča je tada ostalo još 24 sati. Šta nas tek čeka u utorak pratite na Nova.rs.

BONUS VIDEO Barbara Šet o rivalstvu Đokovića i Nadala i značaju da Novak ostane prvi

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram