Foto: instagram.com

Novak Đoković bio je jači od povreda i rivala na Australijan openu, a sam priznaje da možda ne bi dogurao ovoliko daleko da nije fizioterapeuta Ulisesa Badija.

PROČITAJTE JOŠ

Kada ste najbolji teniser sveta, onda radite i sa najboljim i najstručnijim ljudima. Baš takav je Ulises Badio, momak koji je zadužen i za dobru atmosferu u štabu Novaka Đokovića.

“Nisam se toliko mučio sa povredama kroz karijeru, nekoliko sam se puta povlačio. Vimbldon četvrtfinala, US open sa Vavrinkom u četvrtom kolu. Ali kada imaš magične ruke fizioterapeuta i medicinskog tima… Pomogli su mi ljudi da se izvučem iz ovoga i to su velike stvari, vratili su mi mogućnost da se takmičim i ostanem na turniru”, rekao je Đoković posle pobede nad Aleksandrom Zverevim.

Bilo je jasno u prvom setu da Novaku treba malo više vremena da bi ušao u ritam i zagrejao telo, ali je posle sve krenulo svojim tokom, iako mu je dobar deo desne polovine stomaka bio u flasterima.

Ulises je učinio sve da priprema bude najbolja moguća, pa je na kraju i slavlje celog štaba u loži bilo nezapamćeno.

Obavljen je dobar zadatak, a to nije uspelo svima – Beretini i Dimitrov su morali da se povuku, mnogi teniseri su pali pod tegobama, a čak je i Danil Medvedev odmah posle pobede nad Rubljevim zatražio masažu butine.

Sa Ulisesom, sve je bilo lakše, a saradnja je dugogodišnja i sve je počelo u Rimu. Tu je Badio bio zvanični fizioterapeut prestoničkog Mastersa.

„U Rimu mi se obratio za pomoć, a potom je predložio da idem s njim na Rolan Garos. Sada živim između Italije, Beograda i Monte Karla. Singl sam i mogu da mu budem na raspolaganju 24 sata. Ako mi kaže ‘idemo u Šangaj’, onda idemo. To je sada moj posao. Nije mi bilo dovoljno samo da budem fizioterapeut na turniru. Gledao sam sve te vrhunske tenisere i želeo sam da imam puno radno vreme s njima“, rekao je 2017. godine harizmatični Argentinac, koji je iz rodne zemlje otišao sa 22 godine kako bi uspeo u svom poslu.

Činjenica da je u štabu Đokovića, odgovor je na pitanje da li je ostvario svoje snove.

Specijalista je za povrede ruku, upoznat je sa kineskom medicinom i zanima ga nutricionizam, sve se to poklapa sa Novakovim afinitetima, ali i činjenicom da mu je bio potreban neko ko će znati da ga izvuče iz krize i povrede.

Podsećanja radi, Novak je pre nekoliko godina bio podvrgnut operaciji lakta u Švajcarskoj, a rad sa Badiom mu je pomogao da se vrati na vrh.

Ulises je radio u Italiji i Americi, u Valensiji je radio u sportskoj klinici, a onda je ušao pod okrilje ATP-a.

Đoković je zbog te povrede i problema sa laktom i ramenom postao i velika motivacija za Ulisesa.

„Ima takvu fizionomiju da može da dostigne neverovatan nivo istezanja. Te vežbe su ključne, radimo ih četiri puta dnevno. Nole je imao povredu koju zasad dobro kontrolišemo. Doneo je najbolju moguću odluku da pauzira do kraja sezone, jer smo dobili vreme da napravimo plan rada i da ne pogrešimo u načinu terapija. Jedva čeka da se vrati na teren“, naglasio je Badio.

Foto: Instagram Screenshot uli.physio

On je tada sa velikim entuzijazmom ušao u štab, između ostalog, jer je tada trener bio Andre Agasi.

„To što je Agasi u štabu, čini sve veličanstvenim. Čitao sam njegovu knjigu, bila mi je mnogo emotivna. A sada radim sa njim, a kada sam ga upoznao, shvatio sam koliko je to zadivljujuća osoba“, rekao je Badio.

Više nema Agasija, ali sada Badio radi sa još jednom legendom, Goranom Ivaniševićem.

Usput, Badio je postao i deo porodice, o čemu svedoče i brojne Novakove objave na društvenim mrežama, gde je on u glavnoj ulozi.

Ukoliko Novak odbrani titulu, biće to životno delo Ulisesa Badija.

Onda bi mogao da priredi i neki novi, šampionski ples.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram