Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Rafael Nadal eliminisan je sa Australijan opena, a u polufinalu će igrati Stefanos Cicipas, koji je napravio veliki preokret posle lošeg starta 6:3, 6:2, 6:7, 4:6, 5:7.

PROČITAJTE JOŠ

Cicipas je gubio sa 2:0, ali je uspeo da se vrati u igru i neverovatno sigurno odigra peti set, strpljivo čekajući grešku Nadala. Nju je dočekao pri rezultatu 5:5 u gemovima, kada je s nulom počistio Španca, oduzeo mu servis i poveo sa 6:5. Cicipas nije iskoristio dve meč lopte, zatim ni Nadal nije iskoristio priliku da vrati brejk i posle tri izjednačenja meč je priveden kraju, a Rafa nije uspeo da se plasira u svoje sedmo polufinale u Melburnu.

Prvi set završen je za 39 minuta, i to u Rafinu korist, iz prve i jedine brejk šanse koja je višena, u pretposlednjem gemu.

Pri 4:3, Nadal je poveo sa 40:30 i nije propustio priliku da poljulja samopouzdanje Grku.

Onda je servirao odlično za sigurno vođstvo, a drugi set počeo je sa 2:0, uz novi brejk.

Nije delovalo da Cicipas ima karakter da konačno napravi iskorak u karijeri protiv velikana, baš kao i Aleksandar Zverev.

To je pokazao u nastavku, nije znao da izađe iz krize, štaviše, sa čak 12. neiznuđenom greškom iz forhenda, olakšao je put Rafi do osvajanja drugog seta.

Tek u trećem setu je parirao, nije bilo brejk šansi uopšte i u taj-brejku je Grk svoju drugu priliku pretvorio u 1-2 u setovima.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Ujedno, to je prvi set koji je Nadal izgubio ove godine u Melburnu, prekinut mu je niz od čak 35 osvojenih setova.

Ohrabrio se Cicipas, ali je bio i strpljiv, što je neophodno protiv Nadala, čija se upornost graniči sa fanatizmom.

Pri 4:4, Cicipas je napravio zlata vredan brejk, koji je potvrdio servisom za 2-2 i ulazak u dramu petog seta.

Zanimljiv je u ovom trenutku bio i podatak da je Nadal jednom u karijeri izgubio posle dva seta prednosti, a Cicipas je jednom pobedio kada je imao zaostatak od 0-2.

U petom setu i Nadal i Cicipas su bili sigurni na svom servisu i lako su osvojili po dva uvodna gema – 2:2. Posle 26 minuta igre Španac je poveo sa 3:2, međutim i 22-godišnji Grk nije gubio ritam i uzvratio je istom merom za 3:3. Brejka nije bilo ni u sedmom gemu, Cicipas se solidno branio, samo na trenutak se približio Nadalu na 40:30, ali to je bilo sve što je mogao da uradi.

Rutinski je potom izjednačio na 4:4, uz samo jedan osvojeni poen drugog tenisera sveta. Sa nulom je Rafa dobio deveti gem – 5:4, dok je 6. igra sa ATP liste servirao za ostanak u meču i to prilično sigurno. „Drama“ je bila samo na 15:15 i kada je Nadal smanjio na 40:30, ali je Cicipas majstorski poentirao posle razmene udaraca za 5:5.

Koncentracija Nadala je ipak popustila posle četiri sata igre i Cicipas je sa „nulom“ počistio Španca, napravio brejk za 6:5 i sada servira za prolazak u polufinale.

Dve meč lopte Cicipas nije iskoristio i Nadal je stekao prednost, dobio šansu za ribrejk, koju međutim, ni on nije iskoristio. Ali zato Grk jeste iskoristio treću meč loptu.

Cicipas u polufinalu ide na Danila Medvedeva, koji je u ruskom derbiju pobedio Rubljeva na ubedljiv način u tri seta.

Sa druge strane, Novak Đoković u četvrtak igra polufinale protiv Aslana Karaceva od 9.30.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare