Janik Siner, Karlos Alkaraz
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Finale pre finala. Potencijalni meč turnira. Sudar dva sveta, biće to još jedna igra vatre i leda, još jedan klasik o kom će se dugo pričati. Karlos Alkaraz protiv Janika Sinera - okršaj zbog kog će sva svetla biti uperena na Pariz.

Miodrag Dimitrijević Foto: Nova,rs

Ostala su još samo tri meča do kraja ovogodišnjeg Rolan Garosa, a prvi polufinalni par (14.30) donosi spektakl. Igrali su do sada osam puta (4-4), a uvek je bilo nestvarno gledati njihove razmene.

PROČITAJTE JOŠ

Biće ovo peti put da se sastaju u jednom polufinalu (i to peti put zaredom), a ujedno i prvi susret još od Indijan Velsa ranije ove godine koji je pripao mladom Špancu. Deluje prosto neverovatno, ali su odigrali tek jedan meč na šljaci i to u finalu Umaga i tada je slavio mladi Italijan. Sada je sve spremno za meč koji će još jednom potvrditi zbog čega se očekuje da ovo bude najveće rivalstvo u sledećih 10 ili 15 godina. Upravo to smatra i samo Alkaraz.

„Na kraju krajeva i ja očekujem da ću u narednih 10-15 godina da vodim bitke sa njim. Lepo je igrati sa Janikom, zahvaljujući njemu sam postao bolji igrač. Zbog toga želim da ustajem ujutru, da treniram, da podižem svoj nivo, da budem tu, da se borim za velike titule sa njim. Kao što sam rekao, mislim da su svi želeli da nas vide u polufinalu. I ja imam želju, skor je 4-4, to je jedna od najvećih želja. Ima tri titule ove sezone, igra odlično. Spreman sam, daćemo sve od sebe i nadam se da će navijači uživati i da će da bude lepa partija.“

Imali su zaista neverovatne okršaje već u ranoj fazi karijere, pa i ne čudi što ih vide kao nosioce tenisa u narednim godinama. Uostalom, Siner je potpisao ugovore sa mnogim luksuznim brendovima, a i Alkarazu ne manjka ta vrsta marketinga. Njihovi posteri se nalaze širom Pariza, ali i čitave planete. Italija želi da doživi što nikada nije do sada – da na istom izdanju grend slema ima finalistu i finalistkinju. Žasmin Paolini je odradila posao protiv Mire Andrejeve i plasirala se u finalu, a sada su sve oči uprte u jednom od najpoželjnijih Italijana u ovom momentu.

Ovo polufinale će biti posebno zanimljivo i navijačima u Srbiji jer može da utiče da rang Novaka Đokovića. Srbin je zasigurno izgubio prvo mesto na ATP listi (u Parizu je pričao da mu to više nije prioritet u karijeri), ali je pitanje da li će turnir završiti na trećoj poziciji.

Da bi se to desilo neophodno je da Alkaraz osvoji titulu u Parizu. Španski teniser će imati izuzetno težak zadatak, ali i dalje postoji mnogo sumnji oko toga koliko zapravo Siner može da podigne nivo igre na šljaci. Upravo tu na scenu stupa rad koji se nije video na kamerama.

Karlos Alkaraz i Janik Siner
Karlos Alkaraz i Janik Siner; Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Siner veruje da bi X faktor mogao da bude Daren Kejhil, trener koji sada u rezimeu ima četiri svetska broja 1, nakon što će od ponedeljka, bez obzira na ishod ovog meča, i Italijan postati najbolji teniser planete. Pre njega je do vrha doveo Andrea Agasija, Lejtona Hjuita i Simonu Halep.

Istina je da je Siner imao neuporedivo lakši žreb od Alkaraza na putu do polufinala (pogotovo bi težak žreb mogao da košta Aleksandera Zverava u drugom polufinalu protiv Kaspera Ruda), pa se mnogi pitaju koliko je zapravo podigao nivo igre na šljaci.

Podsetili su Alkaraza na neke sada već čuvene mečeve sa Sinerom koje je imao na Vimbldonu, US Openu i Indijan Velsu. Izmamilo mu je to osmeh.

„Jedva čekam da igram meč, mislim da će biti lep i zabavan meč. Da vidim svoj nivo igre, da vidim gde sam sada. Uradiću sve da pobedim. Te tri partije koje spominjete bile su dobre i komplikovane u isto vreme. Vimbldon? Sećam se da mi je bilo teško, prvi put na Centralnom terenu, bio sam nervozan, pa smo posle toga igrali na vrhunskom nivou. Na svakom meču sam izvlačio pouke i kako treba da igram protiv njega. Meč na US openu trajao je toliko dugo, fizički, mentalno, teniski, sve je bilo naporno. Jedna od najboljih partija u mojoj karijeri koju sam odigrao. Janik je igrač koji te drži na vrhunskom nivou i moraš da nalaziš rešenja i to je lepota tenisa.“

Janik Siner i Karlos Alkaraz
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Pojasnio je šta se to promenilo u igri Sinera, pa se podigao na taj nivo na šljaci.

„Znate kako, verujem da je on oduvek bio dobar igrač, možda mu je nedostajala konstantnost. Sada je u tome uspeo. Ove godine jedini momenat u kom je bio slobiji, bio je početak meča protiv Mutea ovde. Na svim ostalim mečevima imao je visok nivo. Napredovao je mnogo i zato je tu gde jeste i zato je prvi i teško ga je pobediti. Najbolji igrači to rade i on je svakako jedan od njih.“

Alkaraz ulazi u meč prepun samopouzdanja jer je uspeo još jednom (baš kao i prošle godine) da eliminiše Stefanosa Cicipasa u tri seta (6:3, 7:6(3), 6:4) i sada će svo samopouzdane koje je izgradio biti stavljeno na test. Nije tajna da ima problema sa osećajem u desnoj ruci (i dalje nosi rukav), a to će potencijalno biti značajan faktor kada se zna da Siner ima besprokoran tajming.

„Došao sam sa mnogo sumnji ovde, fizičkih sumnji i moje telo je jače iz dana u dana, što mi je bio glavni cilj ovde. Srećan sam što sam stigao do veoma bitnog meča. Videćemo šta mogu da uradim“, bio je oprezan Alkaraz.

Obojica su na putu dovde izgubili samo po jedan set, ali nije tajna da su teški spinovi Alkaraza prednost na šljaci. Do sada je Alkaraz osvojio sedam titula na ovoj podlozi, Siner samo jednu i to u Umagu kada je u finalu srušio baš Španca.

Siner je ove godine izgubio tek dva susreta. Jedan od Španca u polufinalu Indijan Velsa i drugi od Cicipasa u polufinalu Monte Karla. Od tada je propustio dva mastersa (Madrid i Rim) pre nego što se pojavio u Parizu. Imao je probleme sa kukom zbog kojih je morao da napravi pauzu kako taj problem ne bi postao hroničan…

Čeka nas meč u Parizu o kom će se pričati danima.

BONUS VIDEO Novak Đoković Miljanu: Šta nazad?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare