Foto: Tanjug/AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

U subotu dobijamo novu šampionku Vimbldona. U velikom finalu će igrati sedma i 32. igračica planete - Jasmin Paolini i Barbora Krejčikova. Nijedna do sada nije uspela da zablista na travi, a onda se ove godine sve otvorilo.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Bili smo sigurni da ćemo videti neku novu bajku kada je u prvom kolu eliminisana Marketa Vondrušova, aktuelna šampionka Vimbldona, neobično lako je poslata kući i Iga Švjontek, ali i Koko Gof, „ministarka sreće“ Ons Žaber i druge.

PROČITAJTE JOŠ

I taman kada su svi mislili da će Ribakina, šampionka Vimbldona iz 2022. godine, proći u finale pojavila se Krejčikova, češka osvajačica Rolan Garosa iz 2021. godine. Od tada je imala mnogo, mnogo problema sa povredama, pa nije uspela da se vrati na drugo mesto WTA liste na kom je bila.

Posvetila se u tom trenutku dublovima i sa Katerinom Sinijakovom je stigla da osvoji sve grend slem titule, te da podigne zlatni grend slem kada su u pitanju dublovi. Onda je došao trenutak da i u singlu opet zablista.

Trebalo joj je 129 minuta da srušio Ribakinu posle preokreta sa 3:6, 6:3, 6:4 i to nakon što je imala 0:4.

„Ovo mi je neverovatno. Teško mi je da opišem šta trenutno osećam – ponos, olakšanje, radost. Ne znam šta je odlučilo, gubila sam 0:4, pokušala sam da se borim za svaku loptu, a sredinom drugog seta osetila sam promenu momentuma, bila sam ‘u zoni’ i nisam želela iz nje da izađem“, rekla je Krejčikova.

Zatim je sve podsetila koliko češka škola tenisa zapravo moćna.

„Jana Novotna (šampionka iz 1998) mi je pričala mnogo o tome kako je ona pokušavala da osvoji Vimbldon, bila sam toliko daleko, ali sada sam ovde. Jana mi je definitivno inspiracija, mnogo razmišljam o njoj, divne su to uspomene, borim se za svaku loptu, jer to bi ona želela“, ispričala je Čehinja i dodala da očekuje veliku borbu u finalu, jer je i Paolini veliki borac kao i ona sama.

Paolini je takođe posle preokreta uspela da zaustavi Donu Vekić sa 2:6, 6:4, 7:6(8). Uradila je još jednom neverovatnu stvar i postala prva teniserka posle Serene Vilijams od 2016. koja je iste godine stigla do finala Rolan Garosa i Vimbldona (u 21. veku su to još uradile Venus Vilijams i Žastin Enan).
Kod muškaraca su to uspeli samo Novak Đoković, Endi Mari, Rodžer Federer i Rafael Nadal. I to dovoljno govori o kakvom podvigu se radi… Rafa i Nole su uspeli i da osvoje oba turnira iste godine.

Potvrdila je Italijanka da bljesak u Parizu nije bio slučajnost i pokazala ono što godinama pričaju igračice. Ima jednu od tehnički najsavršenijih igri, ali i izuzetno tešku loptu na forhendu sa mnogo spina. To je pravilo razliku i uvek će praviti. Upravo zbog toga što više vremena u meču prolazi, ona ima veću šansu. Sada je protiv Done Vekić prošlo rekordnih dva sata i 54 minuta i tako je to postalo najduže žensko polufiniale Vimbldona u istoriji.

„Ovaj meč pamtiću zauvek. Samo sam pokušavala da razmišljam o tome šta i kako da uradim, poen po poen. Stvarno sam bila u velikim problemima“, iskrena je bila Paolini posle meča.

Nije krila zadovoljstvo zbog svega što joj se dešava.

„Ovi poslednji meseci su ludi za mene, ne znam, samo se trudim da ostanem fokusirana na teren i da uživam, jer volim tenis. San je igrati ovde, toliko sam finala Vimbldona odgledala kao dete“, poručila je Italijanka koja dolazi iz jednog malog mesta, Kastelnuovo di Garfanjana, koje ima manje od 10.000 stanovnika, a postala je možda i najpoznatiji stanovnik.

Tu titulu je do skoro držao Đovani di Lorenco, reprezentativac Italije u fudbalu i as Napolija. Paolini je prava dama sveta jer joj je mama poreklom iz Poljske i Gane, dok je tata Italijan.

BONUS VIDEO Dona Vekić za Sport Klub posle poraza od Paolini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar