Janik Siner
Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

Janik Siner je postao prvi Italijan u istoriji koji je stigao do finala US Opena i prvi u istoriji koji je stigao do više od jednog grend slem finala u open eri. Ipak, nije zbog toga nogom razvalio vrata elite.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Siner je obrisao sa terena Džeka Drejpera sa 7:5, 7:6(3), 6:2 i tako obezbedio drugo grend slem finale u godini nakon što je na Australijan openu stigao da titule posle preokreta protiv Danila Medvedeva sa 0:2.

PROČITAJTE JOŠ

Siner je iskoristio to što je Britanac počeo da povraća usred meča, ali uspeo da se i sam izborio sa bolovima u zglobu.

„Da, fizioterapeut je uspeo da je opusti, pa sam se osećao u redu. Posle je nestalo u toku igre što je dobro. Videćemo kakav će biti sutra kada se ohladi. Nadam se da nije ništa zabrinjavajuće. Opušten sam jer ako je nešto loše osećate to odmah malo više. Videćemo kako će biti“, poručio je Siner posle meča koji je protiv Medvedeva „učinio uslugu“ Đokoviću.

Za ovu sezonu i za sve što je pokazao mu definitivno treba skinuti kapu. Izrastao je u velikog igrača i to možda i najbolje govori podatak da protiv igrača van Top 20 od Vimbldona prošle godine ima skor od 54-1, a jedini poraz je doživeo od Dušana Lajovića u drugom kolu Sinsinatija prošle godine.

Janik Siner na US Open 2024
Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

Ove godine ima učinak 37-0. Dakle, Siner je postao jedan od onih igrača koji rutinski prolaze prve runde turnira i ne dozvoljava nikakva iznenađenja. Odrađuje posao sigurno i neretko maestralno poput onog poena kada je pao, ustao i vinerom razbio Britanca.

Siner je upisao 22 grend slem pobede u sezoni, što do sada nije uspeo da uradi ni Karlos Alkaraz. Siner je tako ušao u društvo Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Rodžera Federera i Endija Marija. Impresivna ekipa svakako.

Italijanski as je nastavio da napreduje iz godine u godinu, a čak ga ni čitava doping afera nije pomela. Ni najmanje nije izgubio fokus, pa se čak čini da je sezona na šljaci trpela zbog onog što se tada u tajnosti dešavalo.

Siner je postao i jedan od osmorice tenisera u istoriji koji su imali u jednom momentu 10.000 ili više poena. Tu su očekivano: Federer, Nadal, Đoković, Mari, Sampras, Agasi i Danil Medvedev.

Siner je postao igrač za velika dela, ali se nad njim nadvila i velika crna senka. U kom će se to pravcu razvijati nije poznato, ali bi mogao da postane jedan teniski negativac. Mogao bi da se pozicinionira kao neko ko će praktično imati ulogu glavnog zlikovca… Ko zna…

Siner je svakako u SAD pokazao tenis koji nije bio onaj najviši nivo, ali je i takav bio i više nego dovoljan za ulazak u finale.

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare