Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Janik Siner, prvi teniser sveta, šokiran je odlukom Svetske antidoping agencije (WADA) da uloži žalbu na slučaj Italijana.

WADA se oglasila povodom Sinerovih pozitivnih doping testova.

Italijan će morati na sudu u Lozani da dokazuje svoju nevinost.

Pročitajte još

Nakon te odluke, Siner se oglasio i šokiran je, a oktrio je i čemu se nada.

„Ne možemo da kontrolišemo sve, zar ne? Jasno je da sam vrlo razočaran i takođe iznenađen tom žalbom, da budem iskren, jer smo imali tri saslušanja – i sva tri saslušanja završila su se vrlo pozitivno za mene. Nisam to očekivao. Uvek govorimo o istoj stvari. Možda samo žele da se uvere da je sve na svom mestu. Jesam iznenađen tom žalbom“, rekao je Siner nakon pobede nad Romanom Safjulinom na turniru u Pekingu.

Šta je Wada poručila o „Slučaju Siner“?

Podsećamo, prvi teniser sveta je dva puta bio pozitivan na doping, konkretno na supstancu klostebol. Ovu supstancu mu je preneo tadašnji fizioterapeut Đakomo Naldi.

„Svetska antidoping agencija (WADA) potvrđuje da je u četvrtak, 26. septembra, uložila žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u slučaju italijanskog tenisera Janika Sinera, kojeg je nezavisni sud Međunarodne agencije za integritet tenisa (ITIA) oslobodio krivice i nemara, jer je dva puta bio pozitivan na klostebol, zabranjenu supstancu, u martu 2024. Stav je WADA da nalaz ‘nepostojanja krivice ili nemara’ nije ispravan pod postojećim pravilima. WADA zahteva period suspenzije između jedne i dve godine. WADA ne traži oduzimanje bilo kakvih rezultata, mimo onoga što je već primenjeno od strane tribunala u prvoj instanci. Pošto sada ovaj slučaj stoji pred sudom u Lozani, WADA se o ovome više neće oglašavati“, navodi se u saopštenju WADA.

Naldi je navodno utrljao Sineru masažom zabranjenu supstancu preko kože u telo, a prvi reket sveta je o tom slučaju izvestio javnost kada se oglasilo i Međunarodno telo za integritet u tenisu (ITIA).

Nakon toga je nastavio da igra kao da se ništa nije desilo, nije bio suspendovan dok traje istraga, pa je kasnije osvojio i US Open, poslednji grend slem sezone i masters u Sinsinatiju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare