Fransisko Serundolo
Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus)

Tenis u Južnoj Americi je sport za sebe. Potpuno unikatan i autohton, a kao takva jedna jedinstvena jedinka se nedavno pojavio na ATP turu Fransisko Serundolo. Sada je došao trenutak da ga upoznamo pred meč sa Novakom Đokovićem (ne pre 16.00).

Miodrag Dimitrijević Foto: Nova,rs

Argentinac je zaista jedinstvena pojava, ali ćete retko kada pročitati natpise o njemu. Pogotovo je u srpskoj javnosti nepoznat jer nikada do sada nije igrao protiv Đokovića, a nije se susretao ni sa mnogim našim igračima na najvećim turnirima.

PROČITAJTE JOŠ

Prošle godine je bio u jednom trenutku čak i 19. na planeti što je pratilo njegov plasman u osminu finala Rolan Garosa. Bio je to njegov ubedljivo najbolji nastup na grend slemu (na preostala tri nikada nije upisao više od jedne pobede, najdalje je stigao do druge runde), pa i ne čudi što ga određuju kao specijalistu za šljaku.

Osvojio je prvu ATP titulu u Baštadu 2022. godine, a godinu dana je morao da čeka sledeću i to, pazite sad, na travi Istborna. To praktično znači da i dalje ne veruje sebi dovoljno da zaigra na najvišem nivou na ostalim podlogama i da napravi možda i veći proboj.

Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Ipak, barem na papiru bi trebalo da bude lakši protivnik od Lorenca Musetija za srpskog asa, najveći problem će biti priprema meča jer će ovog puta Novak morati da krene od nule. Nikada pre nisu igrali, a dobra referenca će biti analiza meča koji je Serundolo odigrao protiv Runea na prošlom Rolan Garosu. Malo je nedostajalo da žilavog Danca eliminiše, ali je pao u taj-brejku petog seta.

Serundola ćete, ipak, češće prepoznati kao „tipa koji je šamarao takstistu“. Da, prošlo je dve godine od tada, ali ga je ovaj ispad stigmatizovao do te mere da sada to postaje prva asocijacija za njega. To će moći da potisne samo neki vanserijski rezultat, što je upravo i ono što priželjkuje protiv Novaka. Ipak, za to se pita samo i jedino Srbin.

Otkrio je jednom prilikom i Đokovićevu tajnu iz svlačionice. To je nešto što je godinama bila tabu tema, ali sada teniseri sve češće otkrivaju koliko je zapravo Đoković skroman i neposredan u ovakvim situacijama.

„Nakon što sam stigao do finala u Buenos Ajres, otišao sam u Beograd da igram kvalifikacije za Serbia opena. I onda mi prilazi Novak Đoković… Bio sam u tom trenutku negde između 110. i 120. pozicije na ATP listi“, pričao je Serundolo za argentinski ESPN koji je krajem jula 2022. godine stigao do najboljeg ranga u karijeri jer je postao 24. na planeti. Godinu dana kasnije je stigao i do 19. mesta.

Đoković mu je pokazao koliko zapravo voli tenis.

„Prišao mi je da me pozdravi i prvo mi se predstavlja ko je on. Čestitao mi je, ne samo za finale u Buenos Ajresu nego mi je čestitao i za tri titule na čelendžerima, pa na nekim finalima… Ne znam kako, ali sve je znao o meni!“, rekao je zatečeni Serundolo.

Pojasnio je i kako je srpski teniser zapravo najbolji.

„Pomislio sam ‘mršavi čovek’ je prvi na svetu, ali zna sve o svima“.

Pogledajte čuveno gostovanje Serundola.

Incident sa taksistom

Krajem maja 2022. godine je Serundolo odlučio da on i još četvoro ljudi uđe u taksi i odveze se na iz hotela. Ipak, sa tim se nije složio 61-godišnji taksista čije je vozilo registrovano za maksimalno pet osoba, pa su usledili – šamari.

Barem tako tvrde francuski mediji koji su pisali da je u 01.45 došlo do hotela kada je Serundolo udario starijeg gospodina. Ispostavilo se da je bio pijan, pa je to i pisalo u prijavi.

Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Taksista se držao svoje priče, a Serundolo se pravdao.

„Taksista mi je rekao da bi trebalo da ga sačekam dva minuta i da ide da uradi nešto i onda se vratio. Kada se vratio shvatio je da govorimo drugim jezikom, uplašio se i rekao da ga nas petoro nismo zvali jer je postao nervozan i počeo da viče na nas i da nam preti i da govori da će pozvati policiju.

Nismo pridavali tome nikakav značaj, otišli smo u hotel da potražimo drugi taksi i istog minuta kada se policija pojavila počela je da ispituje jednog rođaka i mene jer je taksista rekao da sam ga napao. Odveli su nas u policijsku stanicu i posle gledanja sigurnosnih kamera su shvatili da se to nije desilo. Pitali su me da im oprostim jer nisu verovali zbog čega su me uhapsili. Savršeno sam, bio je to samo pogrešan trenutak“, poručio je kasnije Serundolo u otvorenom pismu.

Da nije teniser – bio bi pevač

Njegov otac Alehandro je bio profesionalni teniser tokom 80-ih, njegov brat Huan Manuel je dugo bio poznatiji u porodici, a sestra je osvojila zlato u hokeju na travi na Olimpijskim igrama mladih 2018. godine u Argentini.

U takvoj sportskoj porodici koja ima i akademiju u Buenos Ajresu nije ni čudo što je ubrzo izabrao da postane teniser. Već sa pet godina.

Da nije postao teniser bio bi – pevač.

„Pevam sve vreme. Pod tušem, kada sam u sobi, to je moja strast. Nemam omiljenu karaoke pesmu, ali volim regeton mnogo. Volim rok, pop, zavisi od mog raspoloženja“, poručio je Serundolo

BONUS VIDEO Poslednji poen Đokovića u prvom setu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar